Gotowanie na parze

gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest jedną z najbardziej naturalnych metod do przygotowania spożywanych pokarmów. Dania gotowane na parze są lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Podczas gotowania na parze produkty zachowują więcej składników odżywczych, dlatego warto włączyć ten sposób obróbki termicznej do swojej kuchni. Podczas gotowania na parze produkty zachowują swój kolor oraz kształt, przez to stają się atrakcyjniejsze do podania dla osób wybrednych.

Gotowanie na parze - polecane przepisy

Gotowanie na parze - pozostałe przepisy

Gotowanie na parze - pomysły na smaczne dania przygotowywane na parze

Gotowanie na parze to bardzo ceniony sposób obróbki termicznej w wielu dietach. Jest to zalecana metoda do przygotowywania posiłków w codziennej diecie. Dietetyczne jedzenie, które przygotujemy na parze jest bardzo smaczne oraz pełne cennych wartości odżywczych. Na parze możemy przygotować wiele ciekawych potraw, które będą aromatyczne. Do gotowania na parze możemy wykorzystać parę powstałą podczas gotowania czystej wody lub bulionu z dodatkiem przypraw oraz ziół. Ta metoda obróbki termicznej świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznych dań obiadowych dla całej rodziny. Ponadto możemy wykorzystać ją w każdym rodzaju diety. W artykule tym dowiesz się jak gotować niektóre produkty spożywcze na parze.

Gotowanie na parze – opis metody obróbki termicznej

Gotowanie na parze – krótki opis

Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Potrawy gotowane na parze zachowują większość swoich wartości odżywczych - dlatego gotowanie na parze jest chętnie wybierane przez osoby, które chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.

Aby przygotować dania na parze możemy skorzystać z wielu różnych akcesoriów kuchennych. Do gotowania na parze świetnie sprawdzi się parowar elektryczny, klasyczny garnek do parowania, parownik bambusowy, pojemnik do gotowania na parze w mikrofali czy sitko do gotowania na parze. Nie przejmuj się jeśli nie masz żadnego z podanych akcesoriów - do gotowania na parze możemy również wykorzystać metalowe sitko, które będzie pasowało na nasz garnek.

Do gotowania na parze najlepiej wykorzystać parowar, który składa się z kilku poziomów. Jego podstawę stanowi część dolna, do której wlewamy wodę, aby powstała para. Górna część parowaru wyposażona jest w sitko i pokrywkę - na sitku układamy produkty do gotowania, a przykrywka pełni funkcję zatrzymującą parę wodną w garnku. Jeśli nie posiadamy garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać zwykły garnek, sitko metalowe oraz pokrywkę – zasada działania jest taka sama jak w przypadku specjalnych akcesoriów do gotowania na parze.

Zalety gotowania na parze

Zalet metody gotowania na parze jest bardzo wiele. Ta metoda obróbki termicznej niesie wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ dania są lekkostrawne oraz zachowują większość swoich właściwości. Do innych zalet gotowania na parze możemy zaliczyć:

  • Możliwość ugotowania wielu produktów spożywczych. Na parze możemy ugotować mięso, ryby i owoce morza, warzywa oraz owoce, kaszę, ryż czy makaron.
  • Produkty, które ugotujemy na parze, zachowają większość swoich składników mineralnych oraz witamin. To między innymi odróżnia gotowanie na parze od tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ produkty gotowane w wodzie tracą część swoich cennych substancji odżywczych.
  • Potrawy gotowane na parze wyglądają bardziej apetycznie, ponieważ nie są rozgotowane zachowują swój naturalny kolor.
  • Gotowanie na parze stanowi również doskonały pomysł na podgrzewanie posiłków, ponieważ zachowują one swój smak.
  • Kupując specjalny parowar, który posiada kilka pięter, możemy przygotować cały obiad za jednym zamachem, ponieważ na parze możemy gotować różne produkty spożywcze.
  • Do gotowania na parze nie wykorzystuje się tłuszczu dodanego, przez co dania stają się mniej kaloryczne. Ten sposób obróbki termicznej świetnie sprawdzi się do przygotowania posiłków na diecie, która wspomaga utratę masy ciała.

Gotowanie na parze - praktyczne porady

Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, które możesz wykorzystać podczas gotowania produktów na parze:

  • Czas gotowania produktów spożywczych, które umieszczone zostaną na sitku, należy liczyć od momentu zagotowania się wody, ponieważ dopiero wtedy wytwarzana jest para wodna.
  • Do gotowania na parze należy wykorzystać odpowiednią ilość wody. Nie może być jej zbyt dużo, ponieważ sitko nie powinno dotykać wody. Wody nie może być również zbyt mało, aby nie przypalić garnka, gdy odparuje cała woda.
  • Do gotowania na parze nie powinniśmy wykorzystywać soli. Metoda gotowania na parze pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu potraw (pomaga to w obniżeniu spożycia soli w diecie).
  • Do wzbogacenia aromatu przygotowywanych potraw możemy wykorzystać świeże lub suszone zioła. Wystarczy, że wybrane zioła dodamy do gotującej się wody. Aromat przypraw przejdzie na gotowane produkty.
  • Na parze możemy ugotować mięso oraz ryby. Aby były smaczne warto zamarynować ja kilka godzin wcześniej, aby aromat i smak przypraw zdążył przejść w ich wnętrze.
  • Do gotowania na parze możemy wykorzystać bulion. Sprawi to że potrawy gotowane na parze będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
  • Gdy korzystamy z garnków do gotowania z kilkoma poziomami kolejność układania produktów ma duże znaczenie. Aby za jednym razem ugotować wszystkie produkty należy na najwyższych poziomach układać produkty, które ugotują się najszybciej. Na piętrach niższych należy ułożyć produkty, które gotują się dłużej.
  • Skutecznym sposobem na zapobieganie przyklejania się produktów do sitka jest ułożenie na dnie liści kapusty pekińskiej, a dopiero na niej produktów które zamierzamy ugotować.
  • Podczas gotowania warzyw warto sprawdzać ich stopieniu ugotowania, aby warzywa po prostu nie rozgotowały się.
  • Aby skrócić czas gotowania produktów bardzo pokroić na mniejsze kawałki.

Produkty spożywcze a gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest uniwersalnym sposobem na dietetyczne przygotowanie większości produktów spożywczych. Gotowanie na parze będzie idealnym rozwiązaniem do gotowania warzyw, kasz i ryżu lub mięs i ryb. Poniżej znajduje się opis produktów spożywczych, które możesz przygotować na parze. W zależności od produktów spożywczych różni się czas ich gotowania na parze.

Pewnie zastanawiasz się jak długo gotować produkty spożywcze przy użyciu pary wodnej, dlatego w artykule tym przedstawiamy ile czasu należy gotować różne rodzaje produktów spożywczych. Około 30 minut w parowarze powinny spędzić ziemniaki, buraki, kukurydza, seler, kasza, makaron oraz ryż. Około 15 minut na parze należy gotować brokuły, grzyby oraz kalafior. Około 10 min powinniśmy gotować dynie pokrojoną w kostkę, szparagi oraz fasolką szparagową, dodatkowo do listy tej możemy dopisać świeże ryby. Najdłużej na parze gotuję się czerwone mięso – do jego przygotowania potrzebne jest około 40 minut. Im mięso chudsze, tym krócej należy je gotować. To samo tyczy się stopnia rozdrobnienia – im drobniej pokrojone mięso, tym krócej powinniśmy gotować je na parze.

Mięso i ryby

Mięso i ryby przygotowywane na parze są bardziej aromatyczne oraz soczyste. W tej obróbce termicznej ciężko sprawić, że wskazane produkty spożywcze staną się suche. Czas gotowania mięsa i ryb w głównej mierze zależy od rodzaju oraz wielkości produktu. Mięso czerwone gotujemy najdłużej, natomiast mięso białe nieco krócej. Jeżeli chodzi o ryby to im grubszy i tłustszy kawałek wybierzemy, tym dłużej powinniśmy gotować go na parze. Do gotowania na parze najlepiej wybrać mięso chude - nie należy kroić go również na zbyt grube kawałki. Najczęściej mięso gotuje się na najniższym poziomie parowaru, jeżeli z niego korzystamy. Przed gotowaniem mięso należy zamarynować w przyprawach, ponieważ stanie się ono delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Przepisy z mięsem lub rybami przyrządzonymi na parze świetnie sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad.

Warzywa

Podczas gotowania warzyw największą uwagę należy zwrócić na czas gotowania. Warzywa na parze gotują się dość szybko, dlatego chwila nieuwagi może doprowadzić do utraty koloru oraz wyglądu warzyw. Warzywa na sicie należy układać z odstępem, ponieważ zbyt ciasno ułożone mogą zaburzyć prawidłową cyrkulację pary wodnej – konsekwencją tego może być niedokładne ugotowanie produktu. Jeżeli chodzi o układanie warzyw w parowarze to korzystamy z zasady, że im twardsze warzywa tym niżej należy je ułożyć. Natomiast warzywa, które potrzebują najkrótszego czasu gotowania układamy najwyżej. Przepisy na dania warzywne przygotowywane na parze świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy. Jedzenie warzyw gotowanych na parze zapewnia sporą podaż składników mineralnych i witamin, których odpowiednie spożycie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Ryż i kasza

Aby ugotować te produkty na parze nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Do gotowania na parze ryżu i kaszy należy przygotować sitko o małych oczkach, tak aby produkty z niego nie wypadły. Sitko można również wyłożyć nakłutym papierem do pieczenia. Sitko z kaszą lub ryżem należy umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i szczelnie zakryć go pokrywką. Tak przygotowany ryż lub kaszę można podać z ulubionymi dodatkami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto