Gotowanie na parze
-
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal -
Pampuchy z jagodami
Pampuchy z jagodami to wspaniała opcja dla małych i dużych smakoszy. Są bardzo proste w przygotowaniu, a smakują wyśmienicie. Na …
30 + 15 min łatwy 6 478 kcal -
Kluski na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 171 kcal
Gotowanie na parze - przepisy
-
Germknödel
Germknödel to doskonała propozycja na tradycyjny austriacki deser. Przygotowuje się na bazie ciasta drożdżowego gotowanego na parze z dodatkiem konfitury …
130 + 30 min łatwy 10 458 kcal -
Ryba na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste …
20 + 10 min łatwy 2 215 kcal -
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal -
Kurczak na parze
Kurczak na parze jako pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka należy do chudych gatunków mięs, a kurczak …
10 + 20 min łatwy 1 285 kcal -
Pierożki na parze
Pierożki na parze to danie wywodzące się z kuchni azjatyckiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Można wyróżnić …
40 + 20 min średni 2 798 kcal -
Brokuły na parze
Brokuły na parze idealnie sprawdzą się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Ich wykonanie jest błyskawiczne a Ty praktycznie …
10 + 20 min łatwy 4 42 kcal
-
Kalafior na parze
Kalafior na parze idealnie sprawdzi się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową …
10 + 20 min łatwy 4 31 kcal -
Kluski parowe
Kluski parowe to bardzo dobry pomysł na łatwe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ciasto gotowane na parze jest bardzo delikatne i …
140 + 20 min łatwy 5 510 kcal -
Pączki na parze
Pączki na parze, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie …
60 + 20 min średni 10 330 kcal -
Pampuchy
Pampuchy to tradycyjne drożdżowe ciasto przygotowane na parze. Ciasto dzięki takiemu sposobowi przygotowania jest delikatne i bez dodatku tłuszczu. Można …
20 + 20 min łatwy 10 608 kcal -
Indyk na parze
Indyk na parze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania, ale wciąż chcą odżywiać się zdrowo i odżywczo. …
20 + 30 min łatwy 2 114 kcal
-
Ryż na parze
Ryż na parze jest wspaniałą opcją na bardzo dietetyczny posiłek dla całej rodziny. Ze względu na specjalną metodę przygotowania jest …
10 + 30 min łatwy 4 208 kcal -
Buchty na parze
Buchty na parze, to inaczej kluski na parze lub pampuchy. To danie niezwykle popularne, najbardziej wśród najmłodszych. Ciężko znaleźć kogoś, …
30 + 15 min łatwy 5 447 kcal -
Cukinia na parze
Cukinia na parze to wyjątkowy, delikatny i smaczny dodatek do różnych dań. Tak przygotowaną cukinię możesz podać do obiadu, idealnie …
10 + 10 min łatwy 2 93 kcal -
Fasolka szparagowa na parze
Fasolka gotowana na parze to jeden z klasyków kuchni wiosenno letniej. Zarówno żółta, jak i zielona fasolka mogą być ugotowana …
10 + 20 min łatwy 2 145 kcal -
Bataty dla niemowlaka
Bataty dla niemowlaka to doskonała propozycja na pyszną domową zupkę dla Twojego dziecka. Przepis na bataty dla niemowlaka jest niezwykle …
10 + 30 min łatwy 4 67 kcal -
Mintaj na parze
Mintaj na parze sprawdzi się idealnie na obiad la całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 20 min łatwy 4 84 kcal
-
Dietetyczne pulpety na parze
Zdrowe, fit, pyszne pulpety na parze z warzywami z mięsa mielonego to dobre, dietetyczne danie. Jest lekkie, niskokaloryczne i idealne …
20 + 25 min łatwy 6 214 kcal -
Ziemniaki na parze
Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Wypróbuj ziemniaki na parze. Przepis na gotowane ziemniaki …
10 + 30 min łatwy 4 111 kcal -
Marchewka na parze
Pyszna marchewka na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 15 min łatwy 5 60 kcal -
Buraki na parze
Zdrowe buraki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 50 min łatwy 5 38 kcal -
Brukselka na parze
Brukselka na parze to najlepszy sposób na przygotowanie tego warzywa. Dzięki tej krótkiej obróbce termicznej zachowuje ona większość swoich drogocennych …
10 + 10 min łatwy 2 64 kcal
-
Pierożki dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
80 + 10 min średni 4 334 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Wegetariańskie fit danie pełne pysznego aromatu warzyw: pomidorów i papryki. Użyj warzyw na patelnię. Wszystko jest posypane posiekanymi drobno orzeszkami. …
30 min łatwy 2 479 kcal -
Tamale
Tamale to danie kuchni meksykańskiej. Do jego stworzenia potrzebne jest ciasto z mąki kukurydzianej i mięsne nadzienie. Całość zawija się …
240 + 150 min trudny 20 -
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł …
40 + 15 min średni 5 -
Pierogi na parze
Prezentujemy przepis na pierogi na parze. To pyszne azjatyckie danie będzie wspaniałym pomysłem na obiad. Pierogi to danie, które zna …
60 + 10 min średni 40 82 kcal
-
Pierś z kurczaka na parze
Pierś z kurczaka na parze to doskonała propozycja na niskokaloryczne, soczyste mięso kurczaka. Przepis na pierś z kurczaka na parze …
5 + 30 min łatwy 2 203 kcal -
Pierożki chińskie
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
90 min średni 10 364 kcal -
Sałatka wegetariańska
Sałatka wegetariańska to pyszna, prosta i szybka propozycja nie tylko dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Dietetyczna sałatka z ryżem …
15 + 15 min łatwy 4 455 kcal -
Dorsz na parze
Dorsz na parze podawany z gotowanymi lub pieczonymi warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej …
5 + 15 min łatwy 1 89 kcal -
Pyzy na parze
Pyzy na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 184 kcal -
Sałatka z rukolą i kurczakiem
Szybka, dobra i lekka sałatka z rukolą, kurczakiem, suszonymi pomidorami, mozzarellą, orzechami i z gruszką. Jest to zdrowy posiłek bogaty …
20 min łatwy 2 682 kcal -
Kluski na parze Thermomix
Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej. …
40 + 20 min łatwy 10 123 kcal -
Jiaozi
Jiaozi to tradycyjne chińskie pierożki gotowane na parze, pierożki znane są również pod nazwą gyoza. Pyszne domowe pierożki to doskonały …
40 + 25 min średni 5 499 kcal -
Schab na parze
Schab na parze podawany z również ugotowanymi lub upieczonymi w piekarniku warzywami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący …
5 + 30 min łatwy 1 310 kcal -
Pampuchy na parze
Pampuchy na parze, to pyszne kluski drożdżowe, które zaskakują wspaniałym smakiem, puszystością i miękkością. Można je podawać zarówno na słodko, …
15 + 20 min łatwy 4 666 kcal -
Pulpety na parze
Pulpety na parze to idealny pomysł na szybki i zdrowy posiłek. Tak przygotowane mięso jest niezwykle lekkostrawne i delikatnie. Można …
15 + 20 min łatwy 4 249 kcal -
Zupa porowa z pulpetami
Zupa porowa z pulpetami to danie, które świetnie sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek, ze względu na dużą liczbę mięsa i …
20 + 40 min łatwy 6 287 kcal -
Pstrąg na parze
Pstrąg na parze to wspaniały pomysł na niezwykle lekkostrawne danie, które smakuje obłędnie. To dzięki wspaniałemu połączeniu ziół i cytryny, …
20 + 25 min łatwy 2 452 kcal -
Sałatka z tortellini i brokułem
Sałatka z tortellini i brokułem to bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Sprawdzi się idealnie jako sałatka na rodzinne …
30 min łatwy 1 439 kcal -
Pierogi Ha Cao
Pierogi Ha Cao to smaczne orientalne danie. Można podawać je jako dodatek do tradycyjnego obiadu lub w formie przekąski. Farsz …
60 + 10 min średni 5 623 kcal -
Sernik na parze
Sernik na parze to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają słodkości, jednak szukają bardziej lekkostrawnej opcji. Ten sernik jest …
20 + 50 min łatwy 10 339 kcal -
Pyzy poznańskie
Pyzy poznańskie, inaczej nazywane bułkami na parze lub pampuchami, są niezwykle smacznymi kluskami, które na pewno przypadną do gustu wszystkim …
50 + 20 min łatwy 4 551 kcal -
Halibut na parze
Halibut na parze sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych …
10 + 30 min łatwy 2 246 kcal -
Sałatka z kurczakiem fit
Brakuje pomysłu na smaczną sałatkę z kurczakiem w dietetycznej odsłonie? Makaron, kurczak, warzywa i pyszny sos to super propozycja na …
30 min łatwy 3 471 kcal -
Pierogi z kimchi
Ten sprawdzony przepis na pierogi z kimchi to świetny pomysł, gdy potrzebne Ci smaczne, pikantne, domowe danie na obiad. Najlepsze …
60 + 10 min łatwy 3 970 kcal -
Szparagi gotowane
Szparagi gotowane to idealny pomysł na zdrową, warzywną przekąskę. Zielone szparagi możemy kupić w sklepie tylko sezonowo. Maj i czerwiec …
10 + 10 min łatwy 4 152 kcal -
Szparagi na parze
Szparagi na parze to świetny dodatek do letnich i wiosennych obiadów. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w …
10 + 10 min łatwy 2 182 kcal -
Dietetyczny sos do warzyw na parze tzatziki
Bardzo prosty, szybki, pyszny i zdrowy sos do warzyw na parze tzatziki to najlepszy dodatek do dietetycznej potrawy. Bardzo dobry …
5 min łatwy 8 34 kcal -
Jajecznica na parze
Jajecznica na parze to pomysł na niezwykle lekkostrawne i wysokobiałkowe śniadanie. Ma wspaniały smak, jest niskokaloryczna i pachnie wspaniale. Świetnie …
10 + 10 min łatwy 1 176 kcal
Gotowanie na parze - co to jest?
Gotowanie na parze jest jedną z najbardziej naturalnych metod do przygotowania spożywanych pokarmów. Dania gotowane na parze są lekkostrawne, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym. Podczas gotowania na parze produkty zachowują więcej składników odżywczych, dlatego warto włączyć ten sposób obróbki termicznej do swojej kuchni. Podczas gotowania na parze produkty zachowują swój kolor oraz kształt, przez to stają się atrakcyjniejsze do podania dla osób wybrednych.
Często zadawane pytania
Gotowanie na parze - pomysły na smaczne dania przygotowywane na parze
Gotowanie na parze to bardzo ceniony sposób obróbki termicznej w wielu dietach. Jest to zalecana metoda do przygotowywania posiłków w codziennej diecie. Dietetyczne jedzenie, które przygotujemy na parze jest bardzo smaczne oraz pełne cennych wartości odżywczych. Na parze możemy przygotować wiele ciekawych potraw, które będą aromatyczne. Do gotowania na parze możemy wykorzystać parę powstałą podczas gotowania czystej wody lub bulionu z dodatkiem przypraw oraz ziół. Ta metoda obróbki termicznej świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznych dań obiadowych dla całej rodziny. Ponadto możemy wykorzystać ją w każdym rodzaju diety. W artykule tym dowiesz się jak gotować niektóre produkty spożywcze na parze.
Gotowanie na parze – opis metody obróbki termicznej
Gotowanie na parze – krótki opis
Gotowanie na parze jest jedną z najzdrowszych sposobów obróbki termicznej. Potrawy gotowane na parze zachowują większość swoich wartości odżywczych - dlatego gotowanie na parze jest chętnie wybierane przez osoby, które chcą prowadzić zdrowszy tryb życia.
Aby przygotować dania na parze możemy skorzystać z wielu różnych akcesoriów kuchennych. Do gotowania na parze świetnie sprawdzi się parowar elektryczny, klasyczny garnek do parowania, parownik bambusowy, pojemnik do gotowania na parze w mikrofali czy sitko do gotowania na parze. Nie przejmuj się jeśli nie masz żadnego z podanych akcesoriów - do gotowania na parze możemy również wykorzystać metalowe sitko, które będzie pasowało na nasz garnek.
Do gotowania na parze najlepiej wykorzystać parowar, który składa się z kilku poziomów. Jego podstawę stanowi część dolna, do której wlewamy wodę, aby powstała para. Górna część parowaru wyposażona jest w sitko i pokrywkę - na sitku układamy produkty do gotowania, a przykrywka pełni funkcję zatrzymującą parę wodną w garnku. Jeśli nie posiadamy garnka do gotowania na parze możemy wykorzystać zwykły garnek, sitko metalowe oraz pokrywkę – zasada działania jest taka sama jak w przypadku specjalnych akcesoriów do gotowania na parze.
Zalety gotowania na parze
Zalet metody gotowania na parze jest bardzo wiele. Ta metoda obróbki termicznej niesie wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ dania są lekkostrawne oraz zachowują większość swoich właściwości. Do innych zalet gotowania na parze możemy zaliczyć:
- Możliwość ugotowania wielu produktów spożywczych. Na parze możemy ugotować mięso, ryby i owoce morza, warzywa oraz owoce, kaszę, ryż czy makaron.
- Produkty, które ugotujemy na parze, zachowają większość swoich składników mineralnych oraz witamin. To między innymi odróżnia gotowanie na parze od tradycyjnego gotowania w wodzie, ponieważ produkty gotowane w wodzie tracą część swoich cennych substancji odżywczych.
- Potrawy gotowane na parze wyglądają bardziej apetycznie, ponieważ nie są rozgotowane zachowują swój naturalny kolor.
- Gotowanie na parze stanowi również doskonały pomysł na podgrzewanie posiłków, ponieważ zachowują one swój smak.
- Kupując specjalny parowar, który posiada kilka pięter, możemy przygotować cały obiad za jednym zamachem, ponieważ na parze możemy gotować różne produkty spożywcze.
- Do gotowania na parze nie wykorzystuje się tłuszczu dodanego, przez co dania stają się mniej kaloryczne. Ten sposób obróbki termicznej świetnie sprawdzi się do przygotowania posiłków na diecie, która wspomaga utratę masy ciała.
Gotowanie na parze - praktyczne porady
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, które możesz wykorzystać podczas gotowania produktów na parze:
- Czas gotowania produktów spożywczych, które umieszczone zostaną na sitku, należy liczyć od momentu zagotowania się wody, ponieważ dopiero wtedy wytwarzana jest para wodna.
- Do gotowania na parze należy wykorzystać odpowiednią ilość wody. Nie może być jej zbyt dużo, ponieważ sitko nie powinno dotykać wody. Wody nie może być również zbyt mało, aby nie przypalić garnka, gdy odparuje cała woda.
- Do gotowania na parze nie powinniśmy wykorzystywać soli. Metoda gotowania na parze pozwala na wydobycie prawdziwego smaku i aromatu potraw (pomaga to w obniżeniu spożycia soli w diecie).
- Do wzbogacenia aromatu przygotowywanych potraw możemy wykorzystać świeże lub suszone zioła. Wystarczy, że wybrane zioła dodamy do gotującej się wody. Aromat przypraw przejdzie na gotowane produkty.
- Na parze możemy ugotować mięso oraz ryby. Aby były smaczne warto zamarynować ja kilka godzin wcześniej, aby aromat i smak przypraw zdążył przejść w ich wnętrze.
- Do gotowania na parze możemy wykorzystać bulion. Sprawi to że potrawy gotowane na parze będą bardziej aromatyczne i smaczniejsze.
- Gdy korzystamy z garnków do gotowania z kilkoma poziomami kolejność układania produktów ma duże znaczenie. Aby za jednym razem ugotować wszystkie produkty należy na najwyższych poziomach układać produkty, które ugotują się najszybciej. Na piętrach niższych należy ułożyć produkty, które gotują się dłużej.
- Skutecznym sposobem na zapobieganie przyklejania się produktów do sitka jest ułożenie na dnie liści kapusty pekińskiej, a dopiero na niej produktów które zamierzamy ugotować.
- Podczas gotowania warzyw warto sprawdzać ich stopieniu ugotowania, aby warzywa po prostu nie rozgotowały się.
- Aby skrócić czas gotowania produktów bardzo pokroić na mniejsze kawałki.
Produkty spożywcze a gotowanie na parze
Gotowanie na parze jest uniwersalnym sposobem na dietetyczne przygotowanie większości produktów spożywczych. Gotowanie na parze będzie idealnym rozwiązaniem do gotowania warzyw, kasz i ryżu lub mięs i ryb. Poniżej znajduje się opis produktów spożywczych, które możesz przygotować na parze. W zależności od produktów spożywczych różni się czas ich gotowania na parze.
Pewnie zastanawiasz się jak długo gotować produkty spożywcze przy użyciu pary wodnej, dlatego w artykule tym przedstawiamy ile czasu należy gotować różne rodzaje produktów spożywczych. Około 30 minut w parowarze powinny spędzić ziemniaki, buraki, kukurydza, seler, kasza, makaron oraz ryż. Około 15 minut na parze należy gotować brokuły, grzyby oraz kalafior. Około 10 min powinniśmy gotować dynie pokrojoną w kostkę, szparagi oraz fasolką szparagową, dodatkowo do listy tej możemy dopisać świeże ryby. Najdłużej na parze gotuję się czerwone mięso – do jego przygotowania potrzebne jest około 40 minut. Im mięso chudsze, tym krócej należy je gotować. To samo tyczy się stopnia rozdrobnienia – im drobniej pokrojone mięso, tym krócej powinniśmy gotować je na parze.
Mięso i ryby
Mięso i ryby przygotowywane na parze są bardziej aromatyczne oraz soczyste. W tej obróbce termicznej ciężko sprawić, że wskazane produkty spożywcze staną się suche. Czas gotowania mięsa i ryb w głównej mierze zależy od rodzaju oraz wielkości produktu. Mięso czerwone gotujemy najdłużej, natomiast mięso białe nieco krócej. Jeżeli chodzi o ryby to im grubszy i tłustszy kawałek wybierzemy, tym dłużej powinniśmy gotować go na parze. Do gotowania na parze najlepiej wybrać mięso chude - nie należy kroić go również na zbyt grube kawałki. Najczęściej mięso gotuje się na najniższym poziomie parowaru, jeżeli z niego korzystamy. Przed gotowaniem mięso należy zamarynować w przyprawach, ponieważ stanie się ono delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Przepisy z mięsem lub rybami przyrządzonymi na parze świetnie sprawdzą się jako propozycja na rodzinny obiad.
Warzywa
Podczas gotowania warzyw największą uwagę należy zwrócić na czas gotowania. Warzywa na parze gotują się dość szybko, dlatego chwila nieuwagi może doprowadzić do utraty koloru oraz wyglądu warzyw. Warzywa na sicie należy układać z odstępem, ponieważ zbyt ciasno ułożone mogą zaburzyć prawidłową cyrkulację pary wodnej – konsekwencją tego może być niedokładne ugotowanie produktu. Jeżeli chodzi o układanie warzyw w parowarze to korzystamy z zasady, że im twardsze warzywa tym niżej należy je ułożyć. Natomiast warzywa, które potrzebują najkrótszego czasu gotowania układamy najwyżej. Przepisy na dania warzywne przygotowywane na parze świetnie sprawdzą się jako dodatek obiadowy. Jedzenie warzyw gotowanych na parze zapewnia sporą podaż składników mineralnych i witamin, których odpowiednie spożycie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Ryż i kasza
Aby ugotować te produkty na parze nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu. Do gotowania na parze ryżu i kaszy należy przygotować sitko o małych oczkach, tak aby produkty z niego nie wypadły. Sitko można również wyłożyć nakłutym papierem do pieczenia. Sitko z kaszą lub ryżem należy umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i szczelnie zakryć go pokrywką. Tak przygotowany ryż lub kaszę można podać z ulubionymi dodatkami.