Jajecznica na parze

Opublikowano: 20.07.2021 r., 11:53 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajecznica na parze podana na eleganckim talerzyku z tostami.
Jajecznica na parze
Jajecznica na parze to świetna alternatywa dla tradycyjnych smażonych jajek na śniadanie. W tej wersji jest dużo lżejsza i mniej kaloryczna, idealna nawet na diecie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie na parze 10 min
176 kcal
Kcal w porcji
105 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na jajecznicę na parze krok po kroku

Garnek wypełnij wodą i zagotuj ją. Po zagotowaniu umieść w garnku dużą metalową miskę.

Do miski włóż kawałek masła i poczekaj aż się roztopi.

Do miseczki wij jajka i całość przykryj pokrywką.

Gotuj przez 10 - 12 minut.

W połowie gotowania przemieszaj całość delikatnie.

Jak oceniasz przepis na jajecznicę na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat jajecznicy na parze

Jajecznica na parze to pomysł na niezwykle lekkostrawne i wysokobiałkowe śniadanie. Ma wspaniały smak, jest niskokaloryczna i pachnie wspaniale. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do diety dziecka. Choć może wydawać się mało sycąca, wcale tak nie jest, wysoka zawartość białka i tłuszczu sprawia, że danie jest naprawdę pożywne. Świetnie smakuje podana z tostami, ale także bez dodatków.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić jajecznicę na parze, która mimo że lekkostrawna, będzie również smaczna. To ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które zaskakuje wspaniałym smakiem i kremową konsystencją. Świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie. To świetna alternatywa dla tradycyjnej smażonej jajecznicy. W tym wypadku nie jest tak ciężkostrawna i pełna tłuszczu, dlatego będzie dobrym wyborem dla osób na diecie, nawet tych borykających się z chorobami układu pokarmowego. Tak przygotowane jajka nie obciążają żołądka i nie podrażniają jego ścian. Na pewno to danie przypadnie do gustu osobom, które cierpią z powodu wrzodów czy choroby refluksowej.

Przepis na jajecznicę na parze jest niezwykle prosty. Nie potrzeba do niego żadnych specjalistycznych sprzętów. Przyda się jednak duży garnek z pokrywką i metalowa miska. Dzięki użyciu tylko podstawowego sprzętu całość można wykonać w bardzo łatwy sposób, a przepis jest przystępny dla wszystkich. W dodatku jajka z tej receptury zawsze się udają, dlatego spokojnie mogą z niej skorzystać nawet początkujący kucharze.

Ta dietetyczna i zdrowa jajecznica jest wspaniałym pomysłem na odżywcze, pełnowartościowe śniadanie dla całej rodziny. Nie trzeba rezerwować jej tylko na czas choroby, gdyż jest tak smaczna, że spokojnie może gościć na stole każdego dnia. Choć w tym przepisie została przedstawiona bardzo klasyczna wersja, można ją również wzbogacić o warzywa. Świetnie smakuje z dodatkiem pomidorów czy szpinaku, jest wtedy pyszna i jeszcze bardziej ciekawa. Najlepiej sprawdzą się w tym przepisie jaja kurze, jednak można użyć również przepiórczych. To wspaniała opcja na śniadanie i kolację.

Alergeny w jajecznicy na parze

Lista alergenów dla jajecznicy na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze jajecznicy na parze

na 100g gotowej potrawy

W tej wersji jajka są lekkie i niskokaloryczne. To zdrowa opcja, nawet dla osób na diecie, a także dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
167.96
176.35
Białko (g)
12.05
12.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
0.69
0.73
Węglowodany przyswajalne (g)
0.69
0.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
12.62
13.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
6.45
Tłuszcze nienasycone (g)
6.48
6.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.52
4.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
2.06
Cholesterol (mg)
365.17
383.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina A (µg (mcg))
182.78
191.92
Witamina B6 (mg)
0.16
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.86
0.90
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
1.91
2.01
Witamina E (mg)
1.11
1.16
Retinol (µg (mcg))
182.22
191.33
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.44
0.46
Niacyna (mg)
0.08
0.08
Foliany (µg (mcg))
45.09
47.34
Beta karoten (µg (mcg))
6.87
7.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
136.30
143.12
Potas (mg)
133.04
139.70
Wapń (mg)
54.61
57.34
Fosfor (mg)
190.43
199.96
Magnez (mg)
11.57
12.14
Żelazo (mg)
1.67
1.76
Cynk (mg)
1.24
1.30
Miedź (mg)
0.07
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy na parze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania jajecznicy na parze

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
5 g
łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Koszt składników
11.00