Przepis na łososia na parze krok po kroku
- Łosoś filet 150 g
Fileta z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Posyp szczyptą soli i szczyptą pieprzu cytrynowego z obu stron.
Skrop sokiem z cytryny.
Ugotuj na parze przez 15 minut.
Podawaj z gotowanymi na parze warzywami.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Łosoś na parze - cechy przepisu
Więcej o łososiu na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować łososia na parze, by był dobry w smaku, to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko łososia- fileta lub dzwonko, sok z cytryny, pieprz cytrynowy i sól. Wystarczy mięso z łososia doprawić i ugotować na parze. Jeśli zastanawiasz się ile minut potrzeba do jego przygotowania, to uspokajam, że tylko 15.
Łosoś jest rybą, którą najchętniej kupują konsumenci w Polsce. Można kupić go w postaci filetów, dzwonków, tuszek czy steków. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie świeżej, wędzonej, mrożonej czy w puszce. Podzielić łososia możemy również ze względu na akwen, z którego pochodzi.
Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Filet z łososia waży właśnie około 150 g, dlatego przepis na łososia na parze to idealny wybór dla osób, które chcą wykorzystać jego potencjał i przygotować go w wersji jak najbardziej fit.
Aby w pełni wykorzystać zasobność ryby w wartości odżywcze należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak łosoś na parze to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy i dietetyczny.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić łososia na parze.
Wartości odżywcze łososia na parze
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w łososiu na parze
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na łososia na parze
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na łososia na parze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu na parze
Lista alergenów dla łososia na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet