Łosoś na parze

Opublikowano: 20.01.2022 r., 14:29 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś na parze podany z fasolką szparagową na białym talerzu
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować łososia na parze, by był dobry w smaku, to koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie na parze 15 min
268 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łosoś filet (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, koper, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, parowar

Przepis na łososia na parze krok po kroku

Fileta z łososia umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Posyp szczyptą soli i szczyptą pieprzu cytrynowego z obu stron.

Skrop sokiem z cytryny.

Ugotuj na parze przez 15 minut.

Podawaj z gotowanymi na parze warzywami.

Jak oceniasz przepis na łososia na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat łososia na parze

Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować łososia na parze, by był dobry w smaku, to już prezentuje mój sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko łososia- fileta lub dzwonko, sok z cytryny, pieprz cytrynowy i sól. Wystarczy mięso z łososia doprawić i ugotować na parze. Jeśli zastanawiasz się ile minut potrzeba do jego przygotowania, to uspokajam, że tylko 15.

Łosoś jest rybą, którą najchętniej kupują konsumenci w Polsce. Można kupić go w postaci filetów, dzwonków, tuszek czy steków. Na sklepowych półkach dostępny jest w formie świeżej, wędzonej, mrożonej czy w puszce. Podzielić łososia możemy również ze względu na akwen, z którego pochodzi.

Łosoś jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka. Zawiera w sobie aminokwasy egzogenne, które są niezbędne, ale nasz organizm sam ich nie wytwarza, czyli leucynę, izoleucynę, walinę i lizynę. Ma wysoką kaloryczność i zaliczany jest do ryb tłustych. A co za tym idzie, jest niezwykle zasobny w wielonienasycone kwasy tłuszczowe w tym omega-3. Z witamin łosoś zawiera głównie witaminę D, a także witaminy z grupy B. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Filet z łososia waży właśnie około 150 g, dlatego przepis na łososia na parze to idealny wybór dla osób, które chcą wykorzystać jego potencjał i przygotować go w wersji jak najbardziej fit.

Aby w pełni wykorzystać zasobność ryby w wartości odżywcze należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak łosoś na parze to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy i dietetyczny.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki wyjaśniły jak zrobić łososia na parze.

Alergeny w łososiu na parze

Lista alergenów dla łososia na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze łososia na parze

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
179.00
268.50
Białko (g)
19.90
29.85
Fenyloalanina (mg)
0.78
1.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
10.40
15.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
4.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
10.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.40
6.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.80
4.20
Cholesterol (mg)
50.00
75.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
136.00
204.00
Witamina B6 (mg)
0.40
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
1.30
1.95
Witamina C (mg)
4.00
6.00
Witamina E (mg)
1.22
1.83
Retinol (µg (mcg))
136.00
204.00
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.11
0.17
Niacyna (mg)
8.42
12.63
Foliany (µg (mcg))
30.00
45.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
47.00
70.50
Potas (mg)
394.00
591.00
Wapń (mg)
26.00
39.00
Fosfor (mg)
289.00
433.50
Magnez (mg)
95.00
142.50
Żelazo (mg)
0.25
0.38
Cynk (mg)
0.44
0.66
Miedź (mg)
0.04
0.06
Mangan (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia na parze 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia na parze

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
150 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.75
Za 150 g
Koszt składników
13.00