Knedliki

Opublikowano: 06.12.2021 r., 10:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Knedliki ułożone na drewnianej desce do krojenia. W oddali stoją talerzyki, na jednym z nich leży bułeczka.
Knedliki
Knedliki to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je do gulaszu, lecz można je przygotować na słodko z dodatkiem owoców lub konfitury. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
518 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
  • Drożdże świeże (80 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Cukier 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Sól 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, duża miska

Przepis na knedliki krok po kroku

W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól i rozpuszczone masło.

Wodę podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie.

Drożdże rozpuszczone w wodzie dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto.

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.

Po tym czasie do garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości i zagotuj.

Na wierzch przymocuj gazę gumką lub tasiemką tak aby mocno się trzymała.

Z ciasta formuj kulki i wykładaj po 4-6 na gazę.

Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze około 10 minut.

Gotowe zdejmij z gazy i podawaj z gulaszem, słodkim twarożkiem lub innym farszem.

Jak oceniasz przepis na knedliki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat knedliki

Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na parze ciasto drożdżowe. Ciasto drożdżowe na parze jest bardzo zdrowym i niskokalorycznym dodatkiem do obiadu. Przepis na knedliki jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do zrobienia knedlików potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, masło.

Jak zrobić czeskie knedliki? W dużej misce umieść mąkę, cukier i rozpuszczone masło. Wodę podgrzej delikatnie w mikrofali lub rondlu i dodaj do niego drożdże, wymieszaj dokładnie. Woda ma być ciepła, niegorąca inaczej drożdże zostaną zdezaktywowane. Drożdże rozpuszczone w wodzie dodaj do mąki i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie do garnka wlej wodę do 1/3 jego wysokości i zagotuj. Na wierzch przymocuj gazę gumką lub tasiemką tak aby mocno się trzymała. Z ciasta formuj kulki i wykładaj po 4-6 na gazę. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na parze około 10 minut. Gotowe zdejmij z gazy i podawaj z gulaszem, słodkim twarożkiem lub innym farszem.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B, które odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Potas jest pierwiastkiem odpowiadającym za prawidłową pracę serca oraz obniżenie ciśnienia krwi. Bierze także udział w prawidłowym skurczu mięśni.

Podsumowując, knedliki z sosem świetnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Najbardziej popularne sosy to gulasz mięsny lub warzywne ratatouille. Knedliki są niskokaloryczne i świetnie zastępują knedle ziemniaczane. Mają delikatniejszy smak, a ich przygotowanie nie jest tak pracochłonne. Czeskie knedliki można podawać na słodko z konfiturą, delikatne ciasto raczej nie nadaje się do faszerowania, lepiej sprawdza się podanie dżemu obok. Knedliki z gulaszem to tradycyjne danie czeskie.

Alergeny w knedliki

Lista alergenów dla knedliki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze knedliki

na 100g gotowej potrawy

Knedliki to dodatek do dania głównego zawierający niewielką ilość kalorii. Gotowanie na parze pozwala przygotowywać dietetyczne dania. Możesz przygotować knedliki z dodatkiem mąki żytniej lub orkiszowej, aby wzbogacić je w błonnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
398.75
518.38
Białko (g)
11.47
14.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
58.52
76.08
Węglowodany przyswajalne (g)
58.03
75.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
13.66
17.76
Tłuszcze nasycone (g)
9.60
12.47
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
5.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.11
Tiamina (mg)
0.84
1.09
Ryboflawina (mg)
0.41
0.53
Niacyna (mg)
5.72
7.44
Foliany (µg (mcg))
157.88
205.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
299.72
389.64
Potas (mg)
136.38
177.29
Wapń (mg)
19.39
25.20
Fosfor (mg)
117.94
153.32
Magnez (mg)
29.93
38.91
Żelazo (mg)
4.41
5.73
Cynk (mg)
1.42
1.85
Miedź (mg)
0.16
0.20
Mangan (mg)
0.58
0.76
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny knedliki 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania knedliki

Koszt składników
12.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Drożdże świeże
80 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sól
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
12.50