Przepis na rybę na parze krok po kroku
- Dorsz filet 300 g
- Oliwa z oliwek 25 ml
Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze.
Filety rybne opłucz, osusz i umieść w garnku do gotowania na parze.
Filety ryby oprósz pieprzem i obłóż je imbirem.
Zamknij pokrywę garnka do gotowania na parze i gotuj rybę przez około 8-10 minut.
Gotową rybę podawaj polaną oliwą.
Często zadawane pytania
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Ryba na parze - cechy przepisu
Więcej o rybie na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby przygotować przepis na rybę gotowaną na parze. Gotowanie ryby na parze jest łatwe i nie w tym nic skomplikowanego. Potrawa ta świetnie skomponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką z kiszonej kapusty. Składniki potrzebne do przygotowania ryby to świeży filet rybny z dorsza lub ryba mrożona, oliwa z oliwek, imbir i pieprz biały.
Jak przyprawić rybę gotowaną na parze? Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze lub w garnku. Rybę opłucz, osusz i umieść w garnku do gotowania na parze. Filet rybny oprósz pieprzem i obłóż imbirem. Jak długo gotować rybę? Zamknij pokrywę i gotuj rybę przez około 10 minut. Gotową rybę podawaj z oliwą, dodatkiem węglowodanowym i surówką.
Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny omega-3. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo w rybie tej znajdziemy selen, fosfor, niektóre witaminy z grupy B, witanie A oraz witaminę D (jej odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym).
Podsumowując jest to zdrowa wersja obiadowa dla całej rodziny. Rybę na parze możemy podawać z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków. Ryba dobrze komponować będzie się z kiszoną kapustą lub z dodatkiem kolorowej sałatki warzywnej ze świeżych sezonowych warzyw. Ryba na parze jest lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych smażonych ryb w oleju. Ryba nadawać się będzie jako zdrowy posiłek dla osób na diecie redukcyjnej, lekkostrawnej, niskowęglowodanowej i bezmlecznej. Ugotowaną rybę na parze możemy śmiało zabrać ze sobą jako posiłek do pracy lub w podróż do lunchbox’a.
Wartości odżywcze ryby na parze
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w rybie na parze
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na rybę na parze
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na rybę na parze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w rybie na parze
Lista alergenów dla ryby na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet