Ryba na parze
- Dorsz filet (300 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
Przepis na rybę na parze krok po kroku
Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie paseczki.
Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze.
Filety rybne opłucz, osusz i umieść w garnku do gotowania na parze.
Filety ryby oprósz pieprzem i obłóż je imbirem.
Zamknij pokrywę garnka do gotowania na parze i gotuj rybę przez około 8-10 minut.
Gotową rybę podawaj polaną oliwą.
Więcej informacji na temat ryby na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w kuchni, żeby przygotować przepis na rybę gotowaną na parze. Gotowanie ryby na parze jest łatwe i nie w tym nic skomplikowanego. Potrawa ta świetnie skomponuje się z ugotowanymi ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz surówką z kiszonej kapusty. Składniki potrzebne do przygotowania ryby to świeży filet rybny z dorsza lub ryba mrożona, oliwa z oliwek, imbir i pieprz biały.
Jak przyprawić rybę gotowaną na parze? Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie paseczki. Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze lub w garnku. Rybę opłucz, osusz i umieść w garnku do gotowania na parze. Filet rybny oprósz pieprzem i obłóż imbirem. Jak długo gotować rybę? Zamknij pokrywę i gotuj rybę przez około 10 minut. Gotową rybę podawaj z oliwą, dodatkiem węglowodanowym i surówką.
Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny omega-3. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo w rybie tej znajdziemy selen, fosfor, niektóre witaminy z grupy B, witanie A oraz witaminę D (jej odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym).
Podsumowując jest to zdrowa wersja obiadowa dla całej rodziny. Rybę na parze możemy podawać z dodatkiem ugotowanych lub pieczonych ziemniaków. Ryba dobrze komponować będzie się z kiszoną kapustą lub z dodatkiem kolorowej sałatki warzywnej ze świeżych sezonowych warzyw. Ryba na parze jest lekkostrawna i mniej tłusta od tradycyjnych smażonych ryb w oleju. Ryba nadawać się będzie jako zdrowy posiłek dla osób na diecie redukcyjnej, lekkostrawnej, niskowęglowodanowej i bezmlecznej. Ugotowaną rybę na parze możemy śmiało zabrać ze sobą jako posiłek do pracy lub w podróż do lunchbox’a.
Alergeny w rybie na parze
Lista alergenów dla ryby na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
Wartości odżywcze ryby na parze
Dorsz zaliczany jest do tłustych ryb morskich, które zawierają spore ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny omega-3. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 spożywane w odpowiedniej ilości przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Dodatkowo w rybie tej znajdziemy selen, fosfor, niektóre witaminy z grupy B, witanie A oraz witaminę D (jej odpowiednia podaż jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym).
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.