Pierożki na parze
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 filet (100 g)
- Marchewka - 1 sztuka (70 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pierożki na parze krok po kroku
W garnku wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i wodą (ok. 150 ml).
Zagnieć na jednolite ciasto, przykryj garnek i odstaw na 30 min.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj mięso, cebulę i czosnek i smaż ok. 10 min, aż mięso się zetnie.
Na patelnię dodaj marchew i przyprawy, wymieszaj wszystko i odstaw do ostygnięcia.
Wcześniej przygotowane ciasto podziel na porcje wielkości łyżki stołowej, a następnie każdą porcję rozwałkuj na na cienkie krążki.
Na każdym krążku ułóż porcje ciasta (ok. 1 duża łyżka stołowa) i zlep brzegi tak, aby utworzyć sakiewkę.
Przygotowane pierożki umieść w naczyniu do gotowania na parze i gotuj ok. 15-20 min.
Zjedz póki gorące maczając w sosie sojowym.
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat pierożków na parze
Pierożki na parze to danie wywodzące się z kuchni azjatyckiej, a obecnie znane i popularne na całym świecie. Można wyróżnić ich co najmniej kilkadziesiąt rodzajów, np. chińskie, japońskie i tajskie pierożki, które różnią się między sobą między innymi grubością ciasta, rodzajem wykorzystanej do jego przygotowania mąki, długością gotowania, a także nadzieniem. W Azji są niemal tak popularne jak pierogi w Polsce i bez wątpienia są jednym z najważniejszych specjałów tamtejszej kuchni.
Jednym z ich najpopularniejszych rodzajów są Dim Sum, czyli chińskie pierożki gotowane na parze. Jednak Dim Sum to nie tylko nazwa określająca azjatyckie pierożki, ale przede wszystkim długa tradycja kulinarna, zgodnie z którą każdej codziennej popołudniowej herbacie powinny towarzyszyć rozmaite, małe przekąski. Dlatego, tradycyjnie pierożki na parze są wykorzystywane właśnie jako przystawki i przekąski, ewentualnie w formie dodatku do zupy czy dania głównego. Prostota i szybkość wykonania oraz wiele możliwości ich kulinarnego wykorzystania sprawiają, że danie to ma dużą rzeszę fanów na całym świecie. Aby ich spróbować nie zawsze konieczne jest wybranie się do restauracji, ponieważ bez większego problemu można je przygotować w warunkach domowych, z równie dobrym efektem.
Przepis na ciasto na pierożki chińskie jest bardzo prosty – potrzebne składniki to jedynie mąka (najczęściej pszenna lub ryżowa) i woda oraz odrobina soli. To właśnie ciasto jest najważniejszym elementem pierożków i tradycyjnie jego przygotowaniu poświęca się najwięcej uwagi. Jest ono bardzo cienkie i plastyczne, co umożliwia nadanie pierożkom charakterystycznego kształtu, a gotowanie na parze zapewnia jego delikatność. Najczęściej pierożki nadziewa się mięsem, tradycyjnie - wołowiną, jednak co raz większą popularność zyskują też ich wersje wegetariańskie i wegańskie. Można przygotować je zarówno na słono, jak również na słodko i nie ma żadnych ograniczeń dotyczących składników wykorzystanych do przygotowania farszu. Zgodnie z tradycją Dim Sum podaje się w specjalnych naczyniach (parnikach) wykonanych z bambusa, jednak nie są one bezwzględną koniecznością i pierożki można przygotować również w zwykłych naczyniach do gotowania na parze. Dim Sum najczęściej podaje się w towarzystwie aromatycznych sosów (np. sosu sojowego) lub esencjonalnych bulionów, w których macza się pierożki.
Azjatyckie pierożki to idealna propozycja na przekąski, dodatki i przystawki na imprezę, a niekończące się możliwości ich przygotowania, gwarantują, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Alergeny w pierożkach na parze
Lista alergenów dla pierożków na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze pierożków na parze
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.