Przepis na szparagi na parze krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek

Do dużego garnka wlej około 2 litrów wody.

Na garnek nałóż naczynie do gotowania na parze.

Doprowadź wodę do wrzenia.

Szparagi umyj i przełam.

Szparagi ułóż na naczyniu do parowania.

Szparagi gotuj przez 10 minut.

Gotowe szparagi polej oliwą.

Szparagi na parze na białym półmisku polane oliwą z oliwek.
szparagi na parze
Koszt przygotowania dania
17.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
182 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Szparagi na parze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szparagach na parze

Szparagi na parze to świetny dodatek do letnich i wiosennych obiadów. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaków, a także jajek i mięsa. Można ich również użyć do przygotowania innego dania, świetnie sprawdzą się w sałatce czy jako część dania z makaronem. Są tak pyszne, że przypadną do gustu każdemu.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić szparagi na parze, by smakowały naprawdę wyśmienicie i by były odpowiednio miękkie, to ten przepis przypadnie ci do gustu. To jeden z podstawowych sposób przygotowania szparagów, jednak naprawdę warto się skusić i podać je właśnie ugotowane na parze, gdyż dzięki temu można w pełni cieszyć się ich smakiem i cudownym aromatem.

Z tej receptury dowiesz się jak ugotować szparagi na parze, by nie straciły swoich właściwości, a także by były jędrne i nierozgotowane. Nie jest to wcale takie trudne jak się może wydawać. Choć wiele osób rezygnuje z przygotowania szparagów własnoręcznie, gdyż obawiają się, że jest to trudne, wcale nie warto tego robić. Szparagi można przygotować w ekspresowym tempie. Jeżeli nie posiada się odpowiedniego naczynia do gotowania na parze, wystarczy do garna włożyć durszlak i na nim poukładać warzywa.

To przepis na zielone szparagi, które są bardziej miękkie i nie trzeba ich obierać. Te warzywa w kolorze zielonym mają również więcej dobroczynnych związków i delikatniejszy smak. Dlatego warto pokusić się o wypróbowanie właśnie ich w tym przepisie. Szparagi warto włączyć do swojego menu na stałe, gdyż są niezwykle zdrowe. Są świetnym źródłem wapnia, selenu, magnezu, potasu i kwasu foliowego, składników mineralnych które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu należy gotować szparagi, by nie pozbawić ich tych wspaniałych właściwości. To ile gotować warzywa ma wpływ nie tylko na ich smak, czy wartości, ale także na kolor i fakturę. Im krócej gotowane, tym lepszy wygląd i więcej zdrowotnych korzyści. Z tego przepisu można również przygotować białe szparagi, wystarczy je obrać wcześniej ze zgrubiałych łodyg. Choć najlepiej smakują same, można je też podawać z sosem.

Wartości odżywcze szparagów na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
68.91 kcal
182.60 kcal
Białko
2.08 g
5.50 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.20 mg

Węglowodany w szparagach na parze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
3.66 g
9.70 g
Węglowodany przyswajalne
1.68 g
4.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.98 g
5.25 g
Sacharoza (cukier)
0.22 g
0.57 g
Glukoza
0.61 g
1.62 g
Fruktoza
0.94 g
2.50 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
5.77 g
15.30 g
Tłuszcze nasycone
1.00 g
2.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.77 g
12.65 g
Tłuszcze jednonasycone
4.13 g
10.95 g
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
1.70 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na szparagi na parze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
35.85 µg (mcg)
95.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.28 mg
14.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.82 mg
2.16 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.13 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.35 mg
Niacyna
0.92 mg
2.45 mg
Foliany
49.06 µg (mcg)
130.00 µg (mcg)
Beta karoten
423.58 µg (mcg)
1122.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi na parze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
2.00 mg
5.30 mg
Potas
190.62 mg
505.15 mg
Wapń
22.70 mg
60.15 mg
Fosfor
49.06 mg
130.00 mg
Magnez
13.21 mg
35.00 mg
Żelazo
2.05 mg
5.43 mg
Cynk
0.51 mg
1.35 mg
Miedź
0.18 mg
0.48 mg
Mangan
0.15 mg
0.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów na parze 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach na parze

Lista alergenów dla szparagów na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi na parze

Cena przygotowania szparagów na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
36.00
Jak oceniasz przepis na szparagi na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób