Ciasto ucierane z truskawkami

Opublikowano: 20.12.2021 r., 20:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowe ciasto na paterze
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami będzie świetną opcją na szybki, ale pyszny placek. Truskawki stają się miękkie i delikatne, wspaniale komponując się z puszystym biszkoptem.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
270 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 pełne szklanki (320 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy (70 ml)
  • Jogurt naturalny - 2 opakowania (300 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami krok po kroku

Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.

Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.

Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.

Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Truskawki umyj i powykrawaj szypułki, następnie owoce pokrój na mniejsze kawałki.

Truskawki wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociskając je do środka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto ucierane z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami to super opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Delikatny biszkopt wspaniale łączy się ze świeżymi truskawkami. Całość, pełna słodyczy, przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią.

To wspaniała opcja dla wszystkich szukających inspiracji na to jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami w sposób prosty, a przy okazji szybki. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji. Czasami do truskawek dodaje się cukru, jednak w tej wersji taki dodatek został pominięty. To dlatego, że samo ciasto jest niezwykle słodkie, więc pozostawienie owoców lekko kwaskowych, tworzy wspaniałą kompozycję smakową i pozwala całość nieco lepiej zbalansować. Dzięki temu w całym wypieku nie ma zbyt dużo cukru, co zdecydowanie wychodzi na zdrowie. Jednak osoby, które kochają bardzo słodkie ciasta, mogą dodać odrobinę cukru lub dowolnego słodzika do owoców.

Przepis na ciasto ucierane z truskawkami jest niezwykle proste, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w sezonie, kiedy ciężko jest przejeść je bez obróbki. Poza sezonem do ciasta można też użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z truskawek, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe potasu. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru.

To pyszne i szybkie ciasto wspaniale sprawdzi się zwłaszcza latem, gdyż jest wspaniale orzeźwiające. Ten prosty przepis na placek z truskawkami pozwala przygotować łatwy deser, który robi się tylko w kilka chwil, a prezentuje się bardzo efektownie.

Alergeny w cieście ucieranym z truskawkami

Lista alergenów dla ciasta ucieranego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze ciasta ucieranego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
188.10
270.87
Białko (g)
5.96
8.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
27.21
39.19
Węglowodany przyswajalne (g)
26.52
38.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
6.40
9.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
1.76
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
7.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.60
5.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
2.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
42.48
61.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
18.85
27.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.35
29.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.51
26.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
2.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.12
69.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.40
3.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
33.21
47.82
Potas (mg)
176.15
253.66
Wapń (mg)
68.85
99.14
Fosfor (mg)
108.93
156.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.67
25.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
2.30
Cynk (mg)
0.63
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta ucieranego z truskawkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta ucieranego z truskawkami

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
320 g
2 pełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 320 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
70 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.49
Za 70 ml
Jogurt naturalny
300 ml
2 opakowania
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
32.70