Ciasto ucierane z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 2 pełne szklanki (320 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Jogurt naturalny - 2 opakowania (300 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na ciasto ucierane z truskawkami krok po kroku
Jajka wbij do miski i dodaj do nich cukier, a także cukier waniliowy. Całość ubij mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
Do masy wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem.
Do ciasta dodawaj małymi partiami jogurt, cały czas ucierając.
Do ciasta przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszaj łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
Truskawki umyj i powykrawaj szypułki, następnie owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Truskawki wyłóż na wierzch ciasta, lekko dociskając je do środka.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Tarta na słodko
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat ciasta ucieranego z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami to super opcja dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Jest proste, a przy okazji naprawdę smaczne. Delikatny biszkopt wspaniale łączy się ze świeżymi truskawkami. Całość, pełna słodyczy, przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Jeśli zastanawiasz się co upiec na niedzielne popołudnie do pysznej kawy, ten przepis będzie idealną odpowiedzią.
To wspaniała opcja dla wszystkich szukających inspiracji na to jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami w sposób prosty, a przy okazji szybki. Placek, choć banalny jest po prostu wspaniały. To wszystko zasługa odpowiednich proporcji. Czasami do truskawek dodaje się cukru, jednak w tej wersji taki dodatek został pominięty. To dlatego, że samo ciasto jest niezwykle słodkie, więc pozostawienie owoców lekko kwaskowych, tworzy wspaniałą kompozycję smakową i pozwala całość nieco lepiej zbalansować. Dzięki temu w całym wypieku nie ma zbyt dużo cukru, co zdecydowanie wychodzi na zdrowie. Jednak osoby, które kochają bardzo słodkie ciasta, mogą dodać odrobinę cukru lub dowolnego słodzika do owoców.
Przepis na ciasto ucierane z truskawkami jest niezwykle proste, więc spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. To świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki owoców w sezonie, kiedy ciężko jest przejeść je bez obróbki. Poza sezonem do ciasta można też użyć owoców mrożonych. Warto korzystać z truskawek, gdyż są niezwykle wartościowe. To bogate źródło witaminy C, a także licznych polifenoli, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, a także szybszym starzeniem się organizmu. To dobre źródło błonnika, ale również dobre źródło pokarmowe potasu. Te owoce będą świetnym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawierają mało kalorii i niewiele cukru.
To pyszne i szybkie ciasto wspaniale sprawdzi się zwłaszcza latem, gdyż jest wspaniale orzeźwiające. Ten prosty przepis na placek z truskawkami pozwala przygotować łatwy deser, który robi się tylko w kilka chwil, a prezentuje się bardzo efektownie.
Alergeny w cieście ucieranym z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta ucieranego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze ciasta ucieranego z truskawkami
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.