Biszkopt z truskawkami

Opublikowano: 23.05.2021 r., 20:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto biszkoptowe z mascarpone, truskawkami i galaretką.
Biszkopt z truskawkami
Biszkopt z truskawkami, galaretką oraz puszystym i aksamitnym mascarpone. Idealny na tort, prosty i bardzo szybki. Delikate, lekkie, puszyste ciasto.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 20 min
447 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 szklanka (130 g)
  • Mascarpone (200 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Galaretka 2 opakowania (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na biszkopt z truskawkami krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Żółtka ucieraj z cukrem.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj.

Białka ubij mikserem na sztywną, puszystą pianę.

Ubite białka dodaj do pozostałej masy.

Biszkopt wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ok. 25 minut.

Mascarpone ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.

Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw na 15 min.

Truskawki umyj, odkrój szypółki i pokrój w plastry.

Upieczony biszkopt posmaruj warstwą mascarpone, ułóż truskawki i zalej galaretką.

Wstaw do lodówki na 2-3 godziny aż galaretka zastygnie.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu z truskawkami

Biszkopt z truskawkami to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast biszkoptowych i ciast ogółem. Trudno się temu dziwić, w końcu biszkopt truskawkowy jest lekki, puszysty, bardzo delikatny, a jednocześnie prosty do wykonania.Świetnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To dobry pomysł na ciasto w formie tortu okolicznościowego, dekorując je świeżymi owocami z galaretką, czy listkami mięty - bardzo ładnie prezentuje się na stole. Jak zrobić ciasto z galaretką i truskawkami? Niezbędnymi składnikami do jego przygotowania są jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa o niskim typie, na przykład 500), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (szczególnie polecane są ksylitol lub erytrytol, które są dużo mniej kaloryczne niż cukier), proszek do pieczenia, odrobina oleju roślinnego (na przykład rzepakowego),truskawki, serek mascarpone oraz galaretka. Truskawki można wykorzystać zarówno świeże, jak również mrożone, a także zamienić je na inne owoce. Świetnie sprawdzają się wszystkie owoce jagodowe, na przykład czarne jagody, borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, maliny, czy poziomki.

Jajka do przygotowania ciasta biszkoptowego najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej. Następnie wystarczy oddzielić żółtka od białek, żółtka dokładnie ubić z cukrem lub słodzikiem, stopniowo dodawać mąkę, proszek, olej i ubitą na sztywno pianę z białek. Po dodaniu piany bardzo ważne jest aby ciasto mieszać powoli i delikatnie, w przeciwnym razie szybko opadnie i po upieczeniu powstanie zakalec. Powstałą masę biszkopotwą wystarczy następnie przełożyć do blachy i wstawić do nagrzanego piekarnika. W tym czasie najlepiej ubić serek mascarpone, zrobić galaretę i pokroić truskawki. Upieczony biszkopt po ostygnięciu wystarczy posmarować mascaropone, ułożyć truskawki, zalać galaretką i odstawić do lodówki, aby stężała. To wszystko. Czytaj dalej, aby poznać przepis na biszkopt z truskawkami krok po kroku.

Alergeny w biszkopcie z truskawkami

Lista alergenów dla biszkoptu z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Wartości odżywcze biszkoptu z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać galaretkę bez dodatku cukru. Mascarpone warto zamienić na twaróg sernikowy - wskazówka ta dotyczy zwłaszcza osób z zaburzeniami lipidowymi, na przykład wysokim cholesterolem oraz z nadwagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
198.82
447.35
Białko (g)
6.08
13.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
24.01
54.03
Węglowodany przyswajalne (g)
23.15
52.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.51
19.15
Tłuszcze nasycone (g)
7.43
16.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.08
2.42
Cholesterol (mg)
85.56
192.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
34.93
78.59
Wapń (mg)
40.18
90.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z truskawkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu z truskawkami

Koszt składników
31.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Galaretka
150 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
31.60