Tarta z truskawkami

Opublikowano: 27.05.2021 r., 23:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta z kremem budyniowym i truskawkami
Tarta z truskawkami
Tarta truskawkowa to przepyszne wakacyjne ciasto. Kruchy spód, krem budyniowy i świeże, sezonowe truskawki to idealne połączenie na letni deser.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
420 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (250 g)
  • Masło ok. 1/2 kostki (150 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 5 łyżek (50 g)
  • Mleko 1,5% 2 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Truskawki (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, stolnica, wałek, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę z truskawkami krok po kroku

Mąkę i 3 łyżki ksylitolu wsyp do miski. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników. Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek. Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle. Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Piecz w 190 stopniach.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Przygotuj masę budyniową - według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem ksylitolu.

Ugotowany budyń przykryj folią aluminiową i ostudź.

Ostudzony budyń wylej na ciasto.

Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.

Jak oceniasz przepis na tartę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z truskawkami

Tarta z truskawkami to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Kiedy tylko zaczyna się sezon na pyszne, polskie truskawki, od razu jest przygotowywana w wielu domach. Trudno się jej oprzeć, uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszna, krucha tarta na słodko z owocami to idealne ciasto na letnie dni, to też idealny słodki dodatek do dań z grilla. Pięknie wygląda na stole, dlatego sprawdzi się również jako ciasto na wyjątkowe okazje. Koniecznie poznaj nasz przepis na tartę z truskawkami - to placek, który po prostu trzeba znać. Ciasto na tartę z truskawkami jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Niezbędne składniki to mąka, jajka oraz masło - z tych składników powstaje pyszne kruche ciasto. Wystarczy utrzeć pokrojone w kostkę masło z mąką, zagnieć z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. Proste, prawda? Kiedy ciasto leżakuje w lodówce można zająć się kolejnymi elementami tarty, aby nie tracić czasu - są to masa budyniowa, oraz truskawki. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Najlepiej wykorzystać budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, które idealnie komponują się z kruchym ciastem i truskawkami. Zamiast masy budyniowej, można przygotować też masę z bitej śmietany lub serka mascarpone, pamiętaj jednak, że będą to bardzie tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne dodatki. Choć klasyczna krucha tarta jest przygotowywana właśnie z truskawkami, tak naprawdę można je zastąpić dowolnymi innymi owocami. Najlepiej smakuję te świeże, sezonowe owoce jagodowe - maliny, borówki, jagody, czy porzeczki lub poziomki. Można przygotować tartę z ich mieszanką, a także wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka lub śliwki. Tartę z truskawkami warto udekorować świeżymi liskami mięty, które sprawią że będzie jeszcze lepiej wyglądać i nadadzą jej wyjątkowego, orzeźwiającego posmaku. Koniecznie czytaj dalej, aby krok po kroku dowiedzieć się jak zrobić tartę z truskawkami, która jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i przepyszna.

Alergeny w tarcie z truskawkami

Lista alergenów dla tarty z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze tarty z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Do masy budyniowej najlepiej wybierać budyń bez dodatku cukru i mleko o zawartości tłuszczu nie więcej niż 2 %.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
221.28
420.43
Białko (g)
4.83
9.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
26.93
51.16
Węglowodany przyswajalne (g)
26.64
50.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.50
21.86
Tłuszcze nasycone (g)
7.89
14.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
6.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.18
6.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
0.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.48
57.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
115.57
219.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.74
14.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
113.73
216.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.45
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.54
2.93
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.23
68.83
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.15
42.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
40.85
77.62
Potas (mg)
121.58
231.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.87
123.25
Fosfor (mg)
78.75
149.63
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.11
28.71
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.28
2.43
Cynk (mg)
0.45
0.86
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z truskawkami

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
43.50