Przepis na tartę z truskawkami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 250 g 2 szklanki
  • Masło 150 g ok. 1/2 kostki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 50 g 5 łyżek
  • Mleko 1,5% 500 ml 2 szklanki
  • Budyń (proszek) 40 g 1 opakowanie
  • Truskawki 150 g
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, stolnica, wałek, forma do tarty 27 cm

Mąkę i 3 łyżki ksylitolu wsyp do miski. Masło pokrój w kostkę i dodaj do mąki. Miksuj mikserem lub rozcieraj palcami, aż powstaną okruchy ciasta.

Dodaj jajko i miksuj lub zagniataj ciasto ręką, do połączenia wszystkich składników. Uformuj kulę z ciasta, zawiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.

Formę na tartę wysmaruj lekko masłem. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek. Placek przełóż do formy - wyłóż nim spód i boki i widelcem podziurkuj spód, równolegle. Ciasto nakryj folią aluminiową i posyp obciążeniem (np. fasolą, grochem), aby nie urosło. Piecz w 190 stopniach.

Po 15 minutach zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Przygotuj masę budyniową - według instrukcji na opakowaniu z dodatkiem ksylitolu.

Ugotowany budyń przykryj folią aluminiową i ostudź.

Ostudzony budyń wylej na ciasto.

Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki.

tarta z kremem budyniowym i truskawkami
Tarta z truskawkami
Koszt przygotowania dania
11.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
420 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Tarta z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z truskawkami

Tarta z truskawkami to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Kiedy tylko zaczyna się sezon na pyszne, polskie truskawki, od razu jest przygotowywana w wielu domach. Trudno się jej oprzeć, uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Pyszna, krucha tarta na słodko z owocami to idealne ciasto na letnie dni, to też idealny słodki dodatek do dań z grilla. Pięknie wygląda na stole, dlatego sprawdzi się również jako ciasto na wyjątkowe okazje. Koniecznie poznaj nasz przepis na tartę z truskawkami - to placek, który po prostu trzeba znać. Ciasto na tartę z truskawkami jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Niezbędne składniki to mąka, jajka oraz masło - z tych składników powstaje pyszne kruche ciasto. Wystarczy utrzeć pokrojone w kostkę masło z mąką, zagnieć z jajkiem i odstawić do lodówki na około godzinę. Proste, prawda? Kiedy ciasto leżakuje w lodówce można zająć się kolejnymi elementami tarty, aby nie tracić czasu - są to masa budyniowa, oraz truskawki. Ich przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Najlepiej wykorzystać budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym, które idealnie komponują się z kruchym ciastem i truskawkami. Zamiast masy budyniowej, można przygotować też masę z bitej śmietany lub serka mascarpone, pamiętaj jednak, że będą to bardzie tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne dodatki. Choć klasyczna krucha tarta jest przygotowywana właśnie z truskawkami, tak naprawdę można je zastąpić dowolnymi innymi owocami. Najlepiej smakuję te świeże, sezonowe owoce jagodowe - maliny, borówki, jagody, czy porzeczki lub poziomki. Można przygotować tartę z ich mieszanką, a także wykorzystać inne owoce, na przykład jabłka lub śliwki. Tartę z truskawkami warto udekorować świeżymi liskami mięty, które sprawią że będzie jeszcze lepiej wyglądać i nadadzą jej wyjątkowego, orzeźwiającego posmaku. Koniecznie czytaj dalej, aby krok po kroku dowiedzieć się jak zrobić tartę z truskawkami, która jest szybka i prosta w przygotowaniu, a jednocześnie efektowna i przepyszna.

Wartości odżywcze tarty z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (190g)
Energia (kalorie)
221.28 kcal
420.43 kcal
Białko
4.83 g
9.17 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z truskawkami

Na 100g
Na porcję (190g)
Węglowodany
26.93 g
51.16 g
Węglowodany przyswajalne
26.64 g
50.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (190g)
Tłuszcz
11.50 g
21.86 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.89 g
14.99 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z truskawkami

Na 100g
Na porcję (190g)
Ryboflawina
0.16 mg
0.31 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z truskawkami

Na 100g
Na porcję (190g)
Sód
40.85 mg
77.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
121.58 mg
231.00 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
64.87 mg
123.25 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
78.75 mg
149.63 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
0.45 mg
0.86 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z truskawkami

Lista alergenów dla tarty z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania tarty z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
150 g
ok. 1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Truskawki
150 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
43.50
Łączny koszt
11.95
Jak oceniasz przepis na tartę z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób