Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 400 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Masło 50 g 1/4 kostki
- Jogurt naturalny 180 ml 1 opakowanie
- Truskawki 300 g
Mąkę przesiej przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Wbij jajka i wsyp cukier, dokładnie wymieszaj.
Dodaj jogurt i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Na kocu dodaj masło pokrojone w kawałki i wlej olej, miksuj chwile i przelej ciasto do foremki.
Truskawki przekrój na ćwiartki i usuń szypułki, wrzuć owoce na ciasto.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Babeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Bułeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec

(liczba kalorii)
Ciasto jogurtowe z truskawkami - cechy przepisu
Więcej o cieście jogurtowym z truskawkami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto jogurtowe z truskawkami. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta jogurtowego z owocami, koniecznie spróbuj.
Truskawki są nisko kaloryczne i słodkie, idealnie nadają się do wypieków. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj świeże owoce, jeśli nie śmiało skorzystaj z mrożonych. Pamiętaj tylko o prawidłowym odmrażaniu. Zatem, jak prawidłowo odmrozić nasze truskawki?
Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki, możesz, także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Jogurtowy placek przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.
Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami, które jest niezwykle łatwe i proste.
Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, olej, drożdże, cukier i oczywiście główny składnik naszego ciasta – jogurt naturalny i owoce.
Możesz użyć wersji gęstej, chociaż ja zawsze używam zwykłych jogurtów naturalnych, a ciasto zawsze jest pyszne.
Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.
Truskawki pokrój na ćwiartki, usuń szypułki i wrzuć na ciasto.
Całość upiecz w piekarniku w 180 stopniach C, po 40 minutach nasze ciasto będzie dobre.
I to wszystko, musisz przyznać, że ciasto jest bardzo łatwe.
Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale także z rodziną. Ciasto jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie to dobry pomysł nawet na tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci. Ciasto pełne owoców podawaj najlepiej z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą.
Skoro już znasz przepis na ciasto jogurtowe, wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego z truskawkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście jogurtowym z truskawkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe z truskawkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe z truskawkami
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście jogurtowym z truskawkami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny