Przepis na tort truskawkowy krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, szpatułka

Oddziel białka od żółtek.

Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, miksuj jeszcze chwilę aż rozpuści się cukier.

Cały czas miksując do białek dodawaj po jednym żółtku.

Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiej i dodawaj małymi partiami do białek delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.

Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu biszkopt pozostaw do wystudzenia.

Śmietanę ostrożnie ubij na puszysto i dodaj do niej ser mascarpone.

Cały czas miksując dodawaj cukier.

Biszkopt przekrój na 3 części.

Dolną część biszkoptu połóż na paterze lub w tortownicy.

Biszkopt nasącz mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.

Na biszkopt połóż 1/4 masy.

Truskawki umyj, usuń szypułki i 300 gramów pokrój w połówki.

Na masę połóż 1/3 truskawek położonych w połówki.

Powtarzaj aż do zakończenia układania biszkoptu.

Pozostałą część masy rozsmaruj na wierzchy tortu.

Na górze połóż pozostałe truskawki.

Ciasto schłodź minimum 2 godziny.

Tort truskawkowy podany na białej paterze na białym tle
Tort truskawkowy
Koszt przygotowania dania
38.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Tort truskawkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie truskawkowym

Torty to obecnie najchętniej wykonywane okolicznościowe wypieki. Najczęściej wykonywane są na urodziny, imieniny, rocznice, śluby i inne okazje. Ich historia sięga czasów starożytnych gdzie wykonywane były z ciasta chlebowego z dodatkiem świeżych oraz suszonych owoców, miodu i bakalii. Już w starożytności tort miał okrągły kształt, wierzono, że okrąg jest symbolem sił natury oraz cykliczności życia. Zarówno w czasach starożytnych jak i obecnie torty piekło się i piecze na specjalne okazje. W starożytnej Grecji torty pieczone były na święto czczące Artemidę. Znana nam forma tortów została opracowana we Włoszech, a przybyła ona do nas w 1518 roku wraz z królową Boną. Od XVI wieku w Polsce przygotowywane były już torty składające się z biszkoptu z kremem. Z czasem powstało również kilka kompozycji smakowych, które są wciąż popularne i uważane za klasyczne. Jednym z nich jest tort Sachera pochodzący z Wiednia, składa się z czekoladowego biszkoptu z dodatkiem marmolady morelowej i polany czekoladą. Innym klasycznym tortem jest węgierski dobosz, który składa się z ośmiu blatów biszkoptu z maślanym, czekoladowym kremem a na wierzchu pokryty jest karmelem. Szwarcwald to klasyczne połączenie smaków powstałe w Niemczech, czekoladowe biszkopty przełożone są kremem na bazie bitej śmietany z dodatkiem wiśni. Bardzo popularnym ale nieklasycznym tortem jest beza Pavlova.

Tort truskawkowy jest klasyczną, lekką i pyszną propozycją na letni tort. Tort przygotowany jest na biszkopcie z kremem ze śmietaną 30% oraz mascarpone. Torcik z truskawkami sprawdzi się jako tort urodzinowy, okazjonalny lub możesz przygotować go bez okazji. Warto pamiętać, że tort należy przechowywać w lodówce i nie należy go długo trzymać w ciepły dzień na stole. Przepis na tort truskawkowy jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a krem z mascarpone i ze śmietaną 30% jest niezawodny. A jak zrobić tort truskawkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Tort truskawkowy to klasyczne połączenie smaków, które sprawdzi się na wiele okazji.

Wartości odżywcze tortu truskawkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kalorie)
254.28 kcal
317.86 kcal
Białko
3.46 g
4.32 g

Węglowodany w torcie truskawkowym

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany
19.22 g
24.02 g
Węglowodany przyswajalne
18.61 g
23.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
0.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz
18.08 g
22.60 g
Tłuszcze nasycone
17.33 g
21.67 g
Tłuszcze nienasycone
0.74 g
0.93 g
Cholesterol
70.99 mg
88.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina C
13.05 mg
16.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort truskawkowy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód
26.00 mg
32.50 mg
Wapń
50.99 mg
63.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
0.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu truskawkowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie truskawkowym

Lista alergenów dla tortu truskawkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu truskawkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
0,75 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Cukier
150 g
0,75 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
35 g
0,25 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 35 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
600 g
1,5 opakowania lub 3 małe
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
50.90
Jak oceniasz przepis na tort truskawkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób