Deser z galaretką

deser z galaretką

Desery z galaretką są jednymi z najczęściej i najchętniej wybieranych przez ludzi. Okazują się bowiem nie tylko smaczne, ale i proste do przyrządzenia. Galaretkę można podać z zatopionymi w niej owocami, udekorowaną bitą śmietaną. Można też na jej podstawie upiec ciasto, a nawet wykonać deser bez pieczenia. Poza tym galaretka jest powszechnie dostępnym i stosunkowo tanim produktem. Sama w sobie jest również niskokaloryczna, co sprawia, że wykorzystuje się ją do przygotowywania niskokalorycznych deserów.

Deser z galaretką – dowiedz się jak zrobić pyszny owocowy deser

Deser z galaretką jest chętnie i często przyrządzany, zwłaszcza wiosną czy latem. Na bazie galaretki stworzyć można niepowtarzalny, pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Owocowy deser z galaretką zwykle jest tani, prosty i smaczny. Poza tym galaretka owocowa dostępna jest w wielu smakach, dlatego każdy może dopasować deser pod swoje upodobania? Który przepis jest najlepszy? Sprawdź, jak się robi desery z galaretką.

Owocowy deser z galaretką – sprawdź tani i prosty sposób na dobry deser

Dlaczego galaretka owocowa uznawana jest za najlepszy deser?

Galaretka to przepyszna, bardzo charakterystyczna przekąska, która od lat zachwyca kubki smakowe wielu ludzi. Galaretki zajmują szczególne miejsce w sercach zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wyróżniają się pod wieloma względami, np. żywymi kolorami, ciekawymi smakami i specyficzną konsystencją. Co sprawia, że galaretce ciężko się oprzeć? Dlaczego tyle osób decyduje się dodawać galaretkę do deserów? Powodów jest mnóstwo:

  • Pyszny smak – jednym z głównych powodów, dla których warto dodawać galaretkę do deserów, jest jej smak. Owocowy posmak, oczywiście w zależności od wybranej galaretki, nada wyrazistości każdemu deserowi – niezależnie od jego rodzaju. Dzięki szerokiej gamie dostępnych smaków (m.in. truskawkowy, malinowy, pomarańczowy czy porzeczkowy) można przygotowywać dowolne desery lodowe, ciasta i inne wypieki. Niezależnie od tego, czy spożywa się ją samodzielnie, czy w połączeniu z deserem, galaretka zawsze smakuje świetnie.
  • Uniwersalny dodatek – galaretka ma wszechstronne zastosowanie. Można włączyć ją do niezliczonej ilości przepisów. Galaretką przekładać można warstwy w cieście, używać jej jako glazury do ciastek i podawać w towarzystwie lodów. Jej zdolność do utrzymywania kształtu sprawia, że galaretka jest doskonałym składnikiem lodowych deserów i ciast z galaretką. Przy odrobinie kreatywności możesz zmienić zwykłe desery w niezwykłe kulinarne dzieła.
  • Niskokaloryczność – to ważna informacja zwłaszcza dla tych, którzy zwracają uwagę na spożycie kalorii. W porównaniu z wieloma innymi deserami galaretka ma ich stosunkowo mało. Wykonana jest głównie z wody i żelatyny. Ma zatem znacznie mniej kalorii niż np. tradycyjne ciasta lub lody z marketu. Dodatkowo w sklepach dostępne są galaretki bezcukrowe, dzięki czemu z takiej opcji mogą skorzystać osoby obawiające się wysokocukrowych deserów. Oczywiście kluczowe będzie, z czym zdecydujesz się ją zestawić. Jeśli lubisz słodycze, ale jesteś świadomy ich wysokiej kaloryczności, galaretki to słuszny wybór.
  • Orzeźwienie – nie ma to jak orzeźwiająca galaretka w upalny dzień. Dzięki wysokiej zawartości wody galaretka pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. To czyni ją doskonałym wyborem dla osób szukających sposobu na zaspokojenie pragnienia. Niezależnie od tego, czy będzie to schłodzony deser z galaretką, czy zatopione w niej owoce, właściwości chłodzące galaretki dadzą niesamowite wytchnienie podczas ciepłej pogody.

Smaczny deser z galaretką i truskawkami – jak się robi, krok po kroku?

Deser z galaretką i truskawkami jest jednym z najciekawszych pomysłów na przekąskę dla dzieci, ale też dla dorosłych. Przygotowanie deseru jest łatwe i zajmuje niewiele czasu – tak naprawdę najdłużej zastyga galaretka. Oto lista składników, które należy zakupić w celu odtworzenia przepisu na deser: galaretka truskawkowa, galaretka transparentna, świeże truskawki, śmietana kremówka 36%.

W pierwszej kolejności rozpuść transparentną galaretkę w gorącej wodzie – zostaw do wystudzenia. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę i wlej do niej galaretkę. Połóż szklanki w możliwie płaskim pojemniku pod kątem 30 stopni. Zawsze możesz je podeprzeć woreczkami np. z suchymi nasionami. Umieść w szklankach masę z galaretki i śmietanki, następnie włóż do lodówki i poczekaj, aż stężeje.

Przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie z instrukcją na opakowaniu – wystudź. Wyjmij z lodówki galaretki w szklance, obróć masą śmietankową do góry i wlej galaretkę truskawkową. Odłóż do lodówki na minimum pół godziny. Umyj i osusz truskawki, po czym pokrój w kostkę. Truskawki przed podaniem należy umieścić w specjalnie wydrążonym wgłębieniu w deserze. Możesz udekorować deser listkiem mięty.

Dobry przepis na deser z galaretką – dowiedz się, jak go zrobić

Sernik na zimno z galaretką – sprawdź, jak zrobić deser z galaretką

Jednym z polecanych deserów z galaretką, które bardzo łatwo zrobić, jest sernik na zimno. Warto przygotować go z owocami jagodowymi – mogą to być np. borówki. Deser sprawdzi się znakomicie zarówno jako przekąska dla gości, jak i deser do kawy lub nawet ciekawy wypiek na święta. Do przygotowania potrawy potrzebujesz następujących składników: twaróg sernikowy, śmietana kremowa 30%, biszkopty, borówki, galaretka (może być truskawkowa), mleko 3,2%, cukier puder, cukier waniliowy i żelatyna.

Najpierw przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu – zostaw do wystudzenia. Opłucz i osusz borówki. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia, po czym zapnij obręcz. Ułóż na spodzie biszkopty. Zagotuj mleko, wsyp żelatynę po zdjęciu z ognia i wymieszaj. Włóż do miski twaróg sernikowy, dodaj cukier puder i cukier waniliowy, a także śmietankę. Wymieszaj całość. Do ciepłej żelatyny rozpuszczonej w mleku dodaj masę serową, po czym 3-krotnie wymieszaj.

Przełóż masę żelatynową do serowej – mieszaj do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja. Dodaj do masy serowej borówki, po czym wymieszaj i wyłóż masę na biszkoptach. Wyrównaj masę serową i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmij sernik z lodówki i udekoruj z wierzchu resztą borówek. Na wierzch masy serowej wylej galaretkę. Odstaw w ten sposób zrobiony sernik do lodówki. Musisz wyczekać momentu, aż stężeje zarówno galaretka, jak i masa serowa.

Bananowiec – ciasto z galaretką na deser dla gości

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, koniecznie przygotuj im bananowiec. To proste i słodkie ciasto z bananami, galaretką owocową i bitą śmietaną. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej! Trzeba jedynie liczyć się z faktem, że proces tężenia galaretek może wydłużyć czas przygotowywania ciasta. Aby wykonać przepis na deser z galaretką, musisz zaopatrzyć się w następujące składniki: mąka pszenna typ 500, banany, masło, jajka, cukier, galaretka cytrynowa i agrestowa, śmietana kremowa 30%, cukier puder, żelatyna, proszek do pieczenia i sok z cytryny.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Oddziel białka od żółtek – ubij je na sztywno, dodając cukier. Dodaj żółtka, powoli miksując całość, aż się połączy. Dosyp mąkę i zamieszaj. Wlej masę do blaszki – piecz przez ok. 20 minut. Ostudź upieczony biszkopt. Zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej dwa opakowania galaretki cytrynowej. Ostudź. Następnie roztop i wystudź masło. Zblenduj banany z cukrem pudrem. Wlej zimne masło do bananowej papki. Dolej sok z cytryny i dorzuć zimne galaretki, po czym zmiksuj składniki. Wyłóż masę na zimny biszkopt i włóż do lodówki na kilka godzin – masa musi całkowicie stężeć.

Przygotuj galaretkę i zacznij robić bitą śmietanę. Rozpuść w zagotowanej wodzie dwie galaretki agrestowe, ostudź i pozwól im nieco stężeć. Zimną wodę wlej do garnka – wsyp żelatynę, zamieszaj i odstaw do napęcznienia. Podgrzej żelatynę w mikrofalówce, uważając, aby nie zaczęła wrzeć – żelatyna ma się jedynie rozpuścić. Wystudź. Wlej śmietanę i dosyp cukier puder, po czym ubij na sztywno. Dodaj zimną, klarowaną żelatynę. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wyłóż bitą śmietanę na masę z bananów. Pozostałe pokrój na plastry i zalej sokiem z cytryny. Ułóż plastry na bitej śmietanie i odstaw całość do lodówki. Gdy galareta będzie nie płynna, a tężejąca, wylej na nią banany. Dopiero wówczas możesz odstawić z powrotem do lodówki, aby galaretka stężała.

Deser z galaretką - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto