Jak przekroić biszkopt?

Jak przekroić biszkopt
Jak przekroić biszkopt
ikona podziel się
Opublikowano: 14.02.2023 r., 22:26 | Autor: Patrycja Czerwiak

W wielu przepisach upieczony biszkopt należy podzielić na równe blaty. Jak jednak zrobić to prosto i szybko? Oto sprawdzony sposób:

  1. Biszkopt koniecznie ostudź! Nie może być gorący, wtedy będzie ciężko go pokroić.
  2. Biszkopt możesz podzielić zarówno przy pomocy noża, jak i nici. To który sposób wybierzesz, zależy od Ciebie.
  3. Dzielenie biszkoptu przy pomocy nici:
  4. natnij brzegi biszkoptu nożem,
  5. trzymając nić obiema rękami, włóż ją w przygotowane nacięcia.
  6. końce nitki skrzyżuj i pociągnij.
  7. Dzielenie biszkoptu nożem:
  8. nóż wymocz w ciepłej wodzie - to ułatwi krojenie,
  9. możesz w brzegi ciasta wbić wykałaczki, by ustawić równe cięcie,
  10. najlepiej skorzystaj z ząbkowanego noża.
  11. wykonuj płynne ruchy nożem w blacie.

Jak przekroić biszkopt? Co jeszcze warto wiedzieć?

Biszkopt to podstawa wielu domowych ciast. Doskonale sprawdza się w tortach, ale również prostych wypiekach z dodatkiem kremu. To niezwykle delikatny, a przy tym smaczny wypiek. Wiele osób ma jednak problem z przygotowaniem idealnego biszkoptu. Cóż, trudno się dziwić, jest to dość kapryśne ciasto. Potrzebuje wielu składników, dokładności i uwagi. Co ciekawe, nie tylko samo pieczenie, ale również krojenie biszkoptu może być trudne.

W wielu przepisach upieczony biszkopt należy podzielić na równe blaty. Więcej trudu, niż krojenie na pół, sprawia na pewno dzielenie na wiele małych kawałków. Niektóre torty piętrowe właśnie tego wymagają. Istnieją jednak sposoby, by trochę sobie całe krojenie biszkoptu ułatwić. Jednak jak przekroić biszkopt prosto i szybko? Oto sprawdzony sposób:

  1. Biszkopt koniecznie ostudź! Nie może być gorący, wtedy będzie ciężko go pokroić.
  2. Biszkopt możesz podzielić zarówno przy pomocy noża, jak i nitką. To który sposób wybierzesz, zależy od Ciebie.
  3. Dzielenie biszkoptu przy pomocy nici:
  4. natnij brzegi biszkoptu nożem,
  5. trzymając nić obiema rękami, włóż ją w przygotowane nacięcia.
  6. końce nitki skrzyżuj i pociągnij.
  7. Dzielenie biszkoptu nożem:
  8. nóż wymocz w ciepłej wodzie - to ułatwi krojenie,
  9. możesz w brzegi ciasta wbić wykałaczki, by ustawić równe cięcie,
  10. najlepiej skorzystaj z ząbkowanego noża.
  11. wykonuj płynne ruchy nożem w blacie.

Biszkopt to doskonały pomysł na ciasto na wiele okazji. Można przygotować go w wielu odsłonach - biszkopt śmietankowy, waniliowy, czekoladowy. Możliwości jest naprawdę wiele. Wszystkie jednak możliwe do wykonania w domu. Biszkopt sprawdzi się nie tylko na tort. W wypiekach niezwykle ważne jest to, jak wyglądają. Mówi się przecież, że "jemy oczami", a w przypadku deserów, nabiera to dodatkowego znaczenia. Desery bardzo często przypominają miniaturowe dzieła sztuki. Dlatego niezwykle ważne, by wszystko było w nich symetryczne i ładne. Biszkopt do deseru chcemy więc przekroić na pół równo. Bez tego może on stracić cały swój urok. Najlepiej zrobić to przy pomocy ostrego noża. Wspaniale sprawdza się ten z ostrymi ząbkami. Można jednak użyć innego, bardzo ostrego. W takim wypadku dobrze jednak zachować należytą ostrożność. Biszkopt w środku nie jest gładki, więc nóż może ześlizgnąć się z jego powierzchni i nas zranić. Do krojenia biszkoptu dobrze sprawdza się też zwykła nitka. Nić jest dostępna w każdym domu i idealnie sprawdza się nie tylko do przyszycia guzika. Można ją również użyć w kuchni. Jeśli nie masz pod ręką nici, możesz też wykorzystać nić dentystyczną. Jest równie dobra do precyzyjnego przekrajania ciasta.

Teraz gdy już wiesz, jak przeciąć biszkopt, możesz bez problemu sięgać po wspaniałe przepisy na jego bazie i stworzyć nawet najwyższy tort urodzinowy na jego bazie. Jeśli brak ci pomysłu na pyszne desery z biszkoptem w roli głównej, koniecznie sprawdź bazę inspiracji na tej stronie. Znajdziesz tam wiele ciast i pysznych biszkoptów, które doskonale sprawdzą się na większe i mniejsze uroczystości.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto