Przepis na placek z truskawkami krok po kroku

Składniki dla 17 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia.

Truskawki umyj i zostaw do wyschnięcia na sitku.

Do miski wsyp cukier, dodaj jajka i ubij całość na gęsty, jasny krem.

Ubijając, nadal wlewaj cienkim strumieniem roztopione masło.

Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.

Formę do ciasta posmaruj masłem i posyp bułką tartą, nadmiar wysyp.

Wlej teraz ciasto do formy, wyrównaj. Na wierzchu ułóż truskawki.

Piecz ciasto przez 50 minut w 180 st. C, do suchego patyczka.

Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

Placek z truskawkami na zielonym talerzu
Placek z truskawkami
Koszt przygotowania dania
26.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
224 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Placek z truskawkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z truskawkami

Placek z truskawkami to pyszne ciasto idealne do popołudniowej kawy. Robi się je niezwykle szybko, a pieczenie trwa mniej niż godzinę. To świetne rozwiązanie, gdy zaskoczą Cię goście.

Przepis na placek z truskawkami rozpocznij od przygotowania owoców. Umyj je, osusz i usuń z nich szypułki. Następnie utrzyj jajka z cukrem na jasny, gęsty krem. Cienkim strumieniem dodaj rozpuszczone masło. Teraz przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj drewnianą łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto wylej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułóż truskawki i włóż do nagrzanego piekarnika. Umieść ciasto w piekarniku. Pamiętaj by upiec je do tzw. „suchego patyczka” czyli przez około 50 minut. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić placek z truskawkami. Do przygotowania ciasto możesz użyć również mrożone truskawki. Wówczas jeszcze zamrożone rozłóż na surowym cieście. Ten placek jest najlepszy, gdy dodatkowo oprószysz go cukrem pudrem przed podaniem. Ale nawet bez tego dodatku to świetny pomysł na deser.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je, robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Wartości odżywcze placka z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
224.57 kcal
224.57 kcal
Białko
3.94 g
3.94 g

Węglowodany w placku z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
27.61 g
27.61 g
Węglowodany przyswajalne
26.40 g
26.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
1.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
11.31 g
11.31 g
Tłuszcze nasycone
7.16 g
7.16 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
4.15 g
Tłuszcze jednonasycone
3.35 g
3.35 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
0.80 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
84.72 mg
84.72 mg

Witaminy w przepisie na placek z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
105.86 µg (mcg)
105.86 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina C
25.75 mg
25.75 mg
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina E
0.44 mg
0.44 mg
Retinol
103.91 µg (mcg)
103.91 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.17 mg
Niacyna
1.45 mg
1.45 mg
Foliany
53.75 µg (mcg)
53.75 µg (mcg)
Beta karoten
21.49 µg (mcg)
21.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placek z truskawkami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
25.48 mg
25.48 mg
Potas
170.51 mg
170.51 mg
Wapń
46.74 mg
46.74 mg
Fosfor
100.96 mg
100.96 mg
Magnez
11.00 mg
11.00 mg
Żelazo
1.88 mg
1.88 mg
Cynk
0.40 mg
0.40 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z truskawkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z truskawkami

Lista alergenów dla placka z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placka z truskawkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
320 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 320 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Truskawki
750 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 750 g
Jajko
5 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
36.40
Jak oceniasz przepis na placek z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób