Przepis na tartę na słodko krok po kroku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 250 g 2 niepełne szklanki
- Masło 100 g 0,5 opakowania
- Cukier puder 20 g 2 łyżki
- Żółtko jajka 2 szt.
- Śmietanka kremowa 30% 128 g 1 małe opakowanie 200 ml
- Cukier 12 g 1 łyżka
- Truskawki 500 g
- Galaretka 75 g 1 opakowanie truskawkowej
Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej zimne masło, żółtka i cukier puder. Zrób kruszonkę za pomocą noża lub siekaczki do ciasta. Kruszonkę zbierz w kulkę, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Odstaw do ostudzenia.
Śmietankę ubij z cukrem, na koniec dodaj połowę tężejącej galaretki. Bitą śmietanę wylej na ciasto.
Truskawki umyj i usuń szypułki. Pokrój w połówki i ułóż na bitej śmietanie.
Na truskawki wylej drugą połowę tężejącej galaretki.
Ciasto odstaw do lodówki na 2 godziny.
Często zadawane pytania
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Magdalenki
-
Tarta z malinami
-
Pieguski
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Tarta na słodko - cechy przepisu
Więcej o tarcie na słodko
Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.
Tarta na słodko jest jedną pysznych propozycji dań na kruchym cieście z owocami. Pyszna tarta deserowa sprawdzi się idealnie w letnie dni. Jest ona lekka i orzeźwiająca dzięki użyciu świeżych owoców. Tarta jest szybka w przygotowaniu jednak potrzebuje ona czasu aby dobrze się schłodzić i stężeć. Ciasto na tartę to klasyczne kruche, które składa się jedynie z mąki, jajka lub żółtka, masła oraz ewentualnie śmietany. Ciasto szybko się przygotowuje jednak i ono potrzebuje czasu aby dokładnie się schłodzić.
Ten pomysł na tartę na słodko jest jednym z wielu jakie możesz wykonać. Tarty sprawdzają się świetnie na święta a jedną z polskich wersji jest nasz polski mazurek. Wielkanocna tarta na słodko może być przygotowana na wiele sposobów i w różnych wariantach smakowych. Bożonarodzeniową tartę możesz przygotować z makiem jako zamiennik tradycyjnego makowca. Świąteczne tarty nie muszą być tylko słodkie, możesz przygotować różne wariacje tart wytrawnych. Niezależnie od tego jaką wersję robisz przepis na słodką tartę oraz tartę wytrawną jest łatwy w wykonaniu i nikomu nie sprawi trudności.
Tarta na słodko z owocami, galaretką i bitą śmietaną jest pyszną formą ciasta na zimno. Letni deser możesz przygotować również z owoców mrożonych lub domową frużeliną owocową. Tarta sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy, jako poobiedni deser czy lekkie, okazjonalne ciasto.
Wartości odżywcze tarty na słodko
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w tarcie na słodko
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na tartę na słodko
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę na słodko
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie na słodko
Lista alergenów dla tarty na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka