Ciasto ucierane

ciasto ucierane

Ciasta ucierane przez wielu ludzi traktowane są jako jedne z najłatwiejszych do pieczenia na świecie. Przepisy na nie wcale nie należą do skomplikowanych, zatem doskonale poradzi sobie z nimi każdy, nawet największy amator cukiernictwa. Pierwsze receptury na ucierane ciasto powstały na dawnych kresach wschodnich. Do Polski przepisy na ten wypiek trafiły po wojnie. Ciasta ucierane do dziś cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i pieczone są na wiele okazji.

Ciasto ucierane – przepisy na smaczne ciasta ucierane z owocami i bez

Ciasto ucierane robi się z kilku składników, które łączy się ze sobą, ucierając w misce drewnianą pałką. Łączy się je najczęściej razem z pianą ubitą z białek. Wbrew pozorom przepis na takie ciasto nie jest skomplikowany. Ucierane wypieki nie dość, że są naprawdę proste i dobre w smaku, to w dodatku szybkie w przygotowaniu. Jak zrobić ucierany placek z masłem i z truskawkami? A może wolisz wypiek z owocami typu śliwki albo jagody? No, chyba że jesteś miłośnikiem rabarbaru w cieście? Sprawdź najciekawsze pomysły na ucierane ciasto i naucz się piec je na każdą okazję.

Ciasto ucierane – przepis na proste, dobre i szybkie ciasto, krok po kroku

Ciasto ucierane z truskawkami – zobacz, jak zrobić ten pyszny placek owocowy!

Ciasto ucierane z truskawkami to idealny wypiek dla całej rodziny zarówno na deser, jak i na spotkanie lub dowolną okazję – imieniny, urodziny czy inne święto. Truskawki doskonale podkreślają smak ciasta, cudownie komponując się z delikatnym biszkoptem. Do utworzenia ciasta potrzebować będziesz kilku konkretnych składników: mąki pszennej typ 500, jajek, jogurtu naturalnego, cukru, proszku do pieczenia, oleju rzepakowego, truskawek i cukru waniliowego. Aby dobrze wykonać ciasto, przestrzegaj kolejno następujących kroków. Najpierw wbij jajka do miski i połącz je z cukrem białym, a później waniliowym. Ubij te składniki mikserem, koniecznie na wysokich obrotach, aby powstała jednolita i puszysta masa. Wlej olej do masy, a następnie zmieszaj to wszystko mikserem. Małymi porcjami dodawaj do miski jogurt, ciągle ucierając ciasto. Przesiej przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Weź papier do pieczenia i wyłóż nim foremkę. Następnie wlej do środka ciasto. Umyj i osusz truskawki. Wykrój szypułki i potnij owoce na kawałeczki. Obłóż owocami wierzch ciasta, sprawdzając, czy na pewno nie osuną się z masy. Na koniec wrzuć ciasto do piekarnika na ok. 45 minut i piecz je w temperaturze 180 st. C.

Ciasto z owocami jest doskonałym pomysłem dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkości. Wypiek pasuje na dosłownie każdą okazję i na pewno zachwycą się nim osoby szczególnie lubiące owocowe desery. Warto robić ciasto ucierane z truskawkami zwłaszcza latem, kiedy jest sezon na te pyszne owoce. Truskawki świetnie łączą się z delikatnym i puszystym biszkoptem. Ciasto jest tak smaczne, że z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można podawać je do popołudniowej kawy, szczególnie zamiast kupnych ciastek z marketu. Mimo że przepis na ciasto jest naprawdę łatwy, wypiek smakuje wprost wybornie. Ciasto samo w sobie jest słodkie, dlatego truskawki w zestawieniu z biszkoptem nadają mu delikatnie kwaskowatego smaku, trochę niwelując słodki posmak. Lubisz mocno słodkie wypieki? Wystarczy dodać do ciasta więcej cukru! Orzeźwiające ciasto będzie wprost idealnym deserem dla całej rodziny.

Ciasto ucierane z owocami – sprawdź najlepszy przepis i upiecz ciasto dla rodziny

Ciasto ucierane to doskonały pomysł na pożywny deser dla bliskich – zwłaszcza latem, kiedy wkracza sezon na świeże owoce. Warto wykorzystać ten moment i upiec przepyszne ciasto z owocami i kruszonką. Możesz zaserwować je później do kawy dla gości! Do utworzenia deseru potrzebować będziesz mąki pszennej tortowej typ 450, jajek, masła, mąki ziemniaczanej, proszku do pieczenia, cukru białego i cukru pudru, a także świeżych truskawek i malin. Przesiej przez sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a także mąkę ziemniaczaną. Dodaj masło i cukier do miski, a następnie ubij je na jasną, możliwie puszystą masę. Do miski wbijaj po jednym jajku, nie wyłączając miksera – każde miksuj mniej więcej przez 3 minuty. Po wykonaniu wszystkich kroków dodawaj do misy mąkę, najlepiej partami. Staraj się jednak dodawać ją bardzo ostrożnie i ciągle mieszaj szpatułką. Następnie przełóż ciasto do foremki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Udekoruj wierzch ciasta truskawkami pokrojonymi w plastry i całymi malinami. Z masła, cukru i mąki zrób kruszonkę, a następnie posyp nią ciasto. Wrzuć je na godzinę do piekarnika i piecz w ok. 180 st. C.

Ciasto jest jednym z najbardziej popularnych deserów na świecie. Ludzie przyrządzają je z wielką ochotą. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku bardzo łatwo można je przygotować. Szczególnym powodzeniem cieszy się ciasto ucierane, które sprawdzi się znakomicie zamiast sklepowych słodyczy. Warto dodać, że to jeden z najłatwiejszych przepisów na ciasto, jakie obecnie istnieją. Kwaskowatość owoców podkreśla delikatny biszkopt z kruszonką. Ciasto będzie dobrym pomysłem, gdy nie masz nic przygotowane dla niezapowiedzianych gości. Zrobisz je bowiem naprawdę szybko. Mimo swojej prostoty ciasto smakuje wykwintnie i doskonale prezentuje się na stole.

Ciasto ucierane – najlepsze pomysły na smaczne, oryginalne ciasto na deser

Ciasto ucierane ze śliwką – pyszne ciasto na każdą okazję

Ciasto ze śliwką to świetna propozycja na słodką przekąskę zarówno dla domowników, jak i dla gości. Najlepiej zrobić ciasto, gdy trwa sezon na śliwki, a więc w okresie letnio-jesiennym (zależy od odmiany śliwki). Ciasto ucierane z tym owocem na pewno zaskoczy gości, a także całą rodzinę przy herbacie lub kawie. Aby przygotować wypiek, potrzebować będziesz mąki pszennej typ 750, jajek, cukru, śliwek, oleju rzepakowego, cukru pudru, masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego i skórki cytrynowej. Przepis na ciasto nie należy do trudnych, zatem bez problemu przygotujesz deser, nawet gdy nie masz doświadczenia w cukiernictwie.

Na początek utrzyj cukier z 200 g jajek. Dodaj olej i zmiksuj wszystkie te składniki razem, najlepiej za pomocą miksera na niskich obrotach. Dodaj do jajecznej masy 0,5 kg mąki, a także całe opakowanie cukru waniliowego. Dorzuć skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Mieszaj masę do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Wylej w tak przygotowany sposób ciasto na blaszkę, oczywiście uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Umyj śliwki, przekrój je na równe połówki, a później pozbądź się pestek. Czubkami do góry poukładaj śliwki na cieście. Następnie zabierz się za kruszonkę. Zrobisz ją z masła, cukru i mąki, zagniatając składniki ze sobą i posypując nimi ciasto z wierzchu. Wstaw ciasto na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Po upieczeniu ciasta koniecznie odstaw je do wystygnięcia i posyp cukrem pudrem.

Ciasto ucierane ze śliwkami to pomysł nie tylko na zaskakujący i pyszny deser dla bliskich, ale też słodki oraz niezwykle lekki posiłek np. na kolację. To bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które mimo swojej prostoty smakuje naprawdę wyśmienicie. Warto zapamiętać, że jest to również bardzo pożywny placek. Dzięki obecnym w nim śliwkom można dostarczyć do organizmu wiele cennych substancji spożywczych, m.in. miedź, żelazo, potas i wapń. Śliwki pełne są również witamin, takich jak witaminy z grupy B oraz witamina A, C, E i K. Ciasto ucierane z masłem i śliwkami to błyskawiczny wypiek, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników oraz niespodziewanych gości. Warto zapisać przepis, bo może w życiu przydać się nie jeden raz.

Ciasto ucierane z rabarbarem – prosty przepis dla każdego, krok po kroku

Masz ochotę na proste ciasto, które zaskoczy smakiem całą rodzinę albo niezapowiedzianych gości? No, chyba że szukasz pomysłu na smaczny deser do niedzielnej kawki? Ciasto ucierane z rabarbarem sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Aby przyrządzić ciasto, należy zaopatrzyć się w kilka składników: mąkę pszenną typ 450, masło, jajko, proszek do pieczenia, rabarbar, cukier biały i cukier waniliowy. Na początek rozbij jajka i utrzyj je z cukrem. Następnie dodaj olej i zacznij do niego powoli wsypywać mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Ucieraj ciasto na jednolitą masę, aby nie powstały żadne grudki. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp pokrojonym na małe kawałki rabarbarem. Włóż ciasto do piekarnika na 40 minut, piekąc je w temperaturze 180 st. C.

Ciasto ucierane z rabarbarem to przepyszna propozycja dla każdego wielbiciela słodkości. Połączenie rabarbaru z delikatnym biszkoptem sprawi, że błyskawicznie zakochasz się w tym wyjątkowym przepisie. Jeśli masz czas i ochotę, możesz również zrobić to ciasto z kruszonką, ewentualnie z bezą. Tak samo możesz nieco zmodyfikować przepis, aby znalazło się w cieście np. więcej rabarbaru lub cukru. Przed upieczeniem ciasta możesz skarmelizować rabarbar, aby stał się jeszcze słodszy i bardziej miękki. Warto dodać, że zamiast rabarbaru niektórzy stawiają również na pachnące polskie jabłka z sadu. Ucierany placek z rabarbarem będzie idealny zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i na niedzielny deser. Jesienne popołudnie w towarzystwie takiego ciasta na pewno upłynie znacznie przyjemniej i… smaczniej!

Ciasto ucierane - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto