Szybkie ciasto z owocami

szybkie ciasto z owocami

Ciasta z owocami należą do najbardziej popularnych w kuchni polskiej i europejskiej. Owoce świeże, mrożone lub w postaci przetworów zatapiamy w cieście biszkoptowo-tłuszczowym lub drożdżowym lub układamy na wierzchu ciasta kruchego lub półkruchego. Owoce służą także jako warstwa do tortów, ciast przekładanych, ciast bez pieczenia lub jako farsz do tart i ciasta francuskiego. Do najszybszych ciast należy kruchy placek z jabłkami, śliwkami czy jagodami z kruszonką. Szybkie ciasta upieczemy na bazie placka biszkoptowo-tłuszczowego z olejem. Owoce zatapiamy w cieście, dzięki czemu powstaje pyszny placek o lekko kwaskowym smaku. Owoce stosujemy także do błyskawicznego ciasta bez pieczenia, jak tarty, ciasta z galaretką czy serniki na zimno.

Szybkie ciasto z owocami - proste przepisy na błyskawiczne ciasta owocowe

Owoce stanowią idealny dodatek do ciasta. Nie tylko poprawiają smak, sprawiają, że ciasto jest pysznie wilgotne, lecz także ułatwiają pracę i sprawiają, że ciasto można zrobić naprawdę szybko. Szarlotka, kruchy placek ze śliwkami czy sernik na zimno z owocami, to przykłady błyskawicznych ciast, które można przygotować na kolację, na niedzielny obiad czy na imprezę. Warto poznać ciekawe i szybkie przepisy na pyszne ciasta, gdyż domowe wypieki są znacznie zdrowsze niż ciasta kupione w sklepie. Doradzamy jak wykorzystać owoce do pysznych szybkich ciast.

Jakie dobre i łatwe ciasto można zrobić na szybko

Jakie rodzaje ciast są proste i łatwe do zrobienia

Wiosna i lato obfitują w świeże i tanie owoce, które wprost zachęcają, aby upiec pyszny placek z owocami. Czy chcemy podać szybkie ciasto z owocami na imprezę, czy też zrobić pyszne ciasto dla rodziny na niedzielę, albo na codzienną kolację, największą popularnością cieszy się przepis na proste ciasto, które zawsze wychodzi. Łatwe ciasta lubią nie tylko osoby, które mają mniejsze doświadczenie kulinarne. Lubimy je wszyscy, gdyż odpowiedni przepis pozwoli na szybko zrobić dobre ciasto, kiedy przyjdzie nam na to ochota. Błyskawiczne i łatwe do zrobienia są właśnie różnego rodzaju ciasta z owocami.

Owoce są uniwersalnym dodatkiem do ciasta. Najczęściej nie wymagają pracochłonnej obróbki. Ponadto sprawiają, że ciasto jest przyjemnie wilgotne. Owoce dodają kwaskowy smak, który równoważy słodycz ciasta i smak ciężkich, maślanych kremów. Do ciasta możemy wykorzystać zarówno owoce świeże, jak i mrożone, jak również przetwory, przeciery i musy. Najpopularniejszymi owocami do ciasta są:

  • jabłka,
  • truskawki,
  • maliny,
  • jagody,
  • rabarbar,
  • śliwki węgierki,
  • brzoskwinie.

Do ciasta nadają się prawie wszystkie owoce. Najczęściej wybieramy słodkie owoce, o zwartej budowie i łatwe w obróbce. Wybieramy też owoce tanie, czyli typowe owoce sezonowe dojrzewające w naszym klimacie. Najmniej nadają się owoce bardzo soczyste jak arbuzy czy melony, które bardziej sprawdzają się do deserów. Rzadziej wybieramy owoce wymagające pracochłonnej obróbki, jak porzeczki czy agrest, wiśnie wymagające drylowania, czy śliwki nie odchodzące od pestki. Te właśnie owoce łatwiej jest użyć w postaci konfitur czy dżemów, dlatego też zawsze warto zrobić latem przetwory owocowe, aby mieć pod ręką pyszne owoce do ciasta.

Jakie rodzaje ciasta lepiej wybrać, aby upiec pyszne i proste ciasto na szybko

Europejska sztuka kulinarna na przestrzeni wieków stworzyła wiele rodzajów ciast. Należą do nich:

  • ciasta kruche, półkruche i biszkoptowe,
  • ciasta drożdżowe,
  • ciasta francuskie,
  • ciasta parzone.

Z wymienionych ciast na szybki placek nadaje się tylko pierwszy rodzaj, czyli ciasta kruche i półkruche, które też świetnie sprawdzają się jako placek z owocami. Ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania, jednak wymaga przygotowania zaczynu z drożdzy. Do ciast trudnych do zrobienia w warunkach domowych należą ciasta francuskie i parzone, czyli ptysiowe. Trudne w domu są również ciasta mniej popularne w kuchni polskiej, jak ciasto na strudel czy ciasto filo.

Ciasto francuskie możemy zakupić w formie rulonów gotowych do użycia. Jest to właściwie najłatwiejszy sposób na błyskawiczne ciasto. Ciasto francuskie docinamy do odpowiedniej wielkości i używamy go jako spód do tarty, jabłecznika, tarty czy dożdzówek. Wystarczy wylepić formę ciastem francuskim nałożyć farsz i upiec. Z ciasta francuskiego szybko zrobimy także drożdżówki. Wycinamy z ciasta odpowiedni kształt, nakładamy owoce lub dżem owocowy, zawijamy i pieczemy. Prócz ciasta francuskiego możemy nabyć gotowe spody do tarty z ciasta kruchego lub drożdżowego, które pozwalają na upieczenie ciast z różnym nadzieniem, lub łatwe zrobienie ciasta na zimno. Warto jednak pamiętać, że robiąc ciasto własnoręcznie mamy pewność co do jego składników i świeżości.

Do szybkich i łatwych ciast należą ciasta kruche. Klasyczne ciasto kruche nadaje się szczególnie na spód do szarlotki, sernika czy ciasta ze śliwkami. Ciasto kruche wymaga dużo tłuszczu. Jeśli użyjemy mniej tłuszczu musimy zastosować proszek do pieczenia oraz mleko lub śmietanę. Uzyskamy wówczas ciasto półkruche, które również świetnie nadaje się na ciasto z owocami i kruszonką.

Odmianą ciast półkruchych są ciasta biszkoptowe i biszkoptowo tłuszczowe. Ciasta biszkoptowe stosuje się głównie do wypieku tortów i nie należą one do łatwych. Natomiast ciast biszkoptowo-tłuszczowe, czy też piaskowe lub ucierane, należą do ciast łatwych, które się zwykle udają. Klasyczny przepis polega na ucieraniu masła z jajkami i dodawaniu mąki z proszkiem do pieczenia. Łatwym i prostym wariantem na błyskawiczne ciasto jest placek z olejem zamiast masła. Wystarczy wówczas zmieszać składniki i wylać do formy. Ciasto świetnie nadaje się na pyszny placek z owocami.

Osobnym rodzajem są ciasta bez pieczenia, które uchodzą za ciasta błyskawiczne. Nie wymagają one pieczenia, lecz schłodzenia w lodówce. Jako spód stosujemy ciasto kruche, które trzeba upiec lub po prostu herbatniki czy biszkopty. Ciasta bez pieczenia typu, serniki na zimno, ciasta z galaretką i przekładańce z kremem robimy na takiej samej zasadzie jak tort, czyli przekładając warstwy masą serową lub kremową. Pracochłonność ciasta zależy od ilości warstw i skomplikowania przepisu na krem. Najszybciej zrobimy sernik na zimno oraz kremy budyniowe i serowe, jak również warstwy z galaretki.

Najlepszy przepis na dobre i szybkie ciasto z owocami

Ciasto kruche - sposób na błyskawiczne, tanie i pyszne ciasto z owocami

Ciasto kruche należy do ciast szybkich, łatwych i takich, które zawsze wychodzą. Ciasto kruche wymaga odrobinę siły, gdyż mąkę, twarde masło i jajka siekamy nożem na stolnicy i wygniatamy rękoma. Jednak zajmuje to około 30 minut. Ciasto kruche należy włożyć na godzinę do lodówki, a następnie schłodzonym wylepiamy formę do pieczenia i układamy farsz.

Kruchy placek możemy wykorzystać na spód do szarlotki lub ciasta z innymi owocami. Na surowym cieście układamy jabłka lub mus jabłkowy, truskawki, śliwki węgierki lub jagody, czy też owocowy dżem lub konfitury. Zostawiamy mniejszą część ciasta, którą kruszymy palcami lub ścieramy na tarce i wysypujemy na wierzch wskutek czego powstaje pyszna kruszonka. Przykładem pysznego i szybkiego placka jest pleśniak. Surowy spód smarujemy dżemem owocowym. Następnie wysypujemy warstwę kruszonki. Kolejną warstwą jest beza wykonana z białek ubitych z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na wierzchu bezę posypujemy kruszonką i pieczemy.

Innym sposobem jest zastosowanie wcześniej upieczonego spodu. Taki spód dekorujemy owocami, kremem, masą serową i galaretką z owocami. Ciasto wkładamy następnie do lodówki do stężenia. Na podobnej zasadzie możemy zrobić pyszne ciasto z kremem. Na podpieczony spód układamy prosty krem, na przykład z serka mascarpone lub z budyniu, albo masę serową do sernika na zimno. Następnie układamy warstwę owoców, zaś całość zalewamy galaretką. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na takiej samej zasadzie robimy serniki na zimno, z tym, że zamiast piec spód z ciasta kruchego, wykładamy formę herbatnikami. Na to wylewamy masą serową z galaretką. Aby ciasto zawierało więcej owoców, możemy zatopić je w masie serowej lub zblendować je z masą serową. Po wstawieniu do lodówki żelatyna lub galaretka sprawią, że sernik stężeje. Pomysłów na ciasta bez pieczenia jest mnóstwo. Owoce lub dżemy owocowe posłużą jako warstwy, przekładane herbatnikami, biszkoptami i kremami. Szybkość wykonania ciasta zależy od ilości warstw.

Pomysł na szybkie ciasto z owocami - błyskawiczne ciasta półkruche

Odmianą ciasta półkruchego jest ciasto biszkoptowe z olejem. W tym przypadku wystarczy tylko wrzucić składniki do miski i zmieszać. Lepszy, choć nieco pracochłonny efekt uzyskamy, jeśli osobno ubijemy białka i ostrożnie dodamy je do masy. Wówczas ciasto będzie bardziej pulchne i puszyste.

Tego rodzaju ciasto świetnie nadaje się na placek z owocami. Na wierzchu ciasta układamy oczyszczone i umyte owoce, jak: jagody, porzeczki, maliny, truskawki, kawałki brzoskwiń, śliwki, rabarbar. Owoce w czasie pieczenia zatopią się w cieście i sprawią, że ciasto nabierze wilgoci i pysznego kwaskowatego smaku.

Szybkie ciasto z owocami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto