Kruche ciasto z truskawkami
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (350 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Truskawki (500 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na kruche ciasto z truskawkami krok po kroku
Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski.
Na tarce o dużych oczkach zetrzyj zimne masło wprost do miski z mąką.
Do masy wbij jajko i całość dokładnie wyrób rękami na gładką i klejącą masę.
Od ciasta oderwij 1/3 części i włóż ją do lodówki.
Pozostały kawałek rozłóż w formie zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój je w plasterki. Dodaj do nich cukier puder i dokładnie wymieszaj.
Truskawki wyłóż na kruchym spodzie.
Górę ciasta udekoruj schłodzonym ciastem start na tarce o dużych oczkach.
Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 45 minut.
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
- Ciasto z truskawkami
- Placek z truskawkami
- Tarta z truskawkami
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- Ciasto jogurtowe z truskawkami
- Sernik na zimno z truskawkami
- Sernikobrownie z truskawkami
- Biszkopt z truskawkami
- Ciasto ucierane z truskawkami
- Naked cake
- Tort truskawkowy
- Kruszon
- Sernik na zimno z galaretką
- Rolada biszkoptowa
- Ciasto drożdżowe z truskawkami
- Ciasto z truskawkami i budyniem
- Prosty sernik na zimno
- Tarta na słodko
- Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat kruchego ciasto z truskawkami
Kruche ciasto z truskawkami to wspaniała opcja na pyszny, ale łatwy placek, który zawsze się udaje i pięknie się prezentuje. To ciasto na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych domowych wypieków. Ciasto z przepisu nie wyrasta spektakularnie, jednak wciąż zaskakuje swoim słodko kwaśnym smakiem i maślaną bazą. Będzie idealnym wyborem na co dzień, gdyż całość można zrobić w kilka chwil.
Przepis na kruche ciasto z truskawkami to naprawdę łatwy sposób na domowy placek, wypełniony po brzegi owocami. Truskawki wspaniale komponują się z delikatnym, lekko maślanym smakiem ciasta kruchego. Całość udekorowana jest słodką kruszonką, która wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Do przygotowania tego wypieku potrzebne jest całe mnóstwo owoców, dlatego to wspaniały sposób na wykorzystanie nadwyżki truskawek w sezonie. Dzięki temu owoce nie zmarnują się, a do ciasta można użyć także tych nieco mniej jędrnych czy apetycznych sztuk, które dzięki temu przepisowi nie skończą w śmietniku. To rozwiązanie niezwykle ekologiczne i dobre dla budżetu. Do stworzenia ciasta poza sezonem można też wykorzystać truskawki mrożone, najpierw dobrze jest je jednak odmrozić, gdyż namiar wody w trakcie pieczenia może wsiąkać w ciasto i wydłużać obróbkę termiczną. Warto o tym pamiętać i zostawić owoce wcześniej na blacie, najlepiej na sitku, by od razu odsączyć nadmiar płynu. Truskawki, to owoce, cenione głównie za swoje walory smakowe, jednak warto je wykorzystywać w potrawach nie tylko z tego powodu. To wspaniałe źródło witaminy C, która jest potężnym antyoksydantem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami. Dodatkowo, truskawki dostarczają też sporo polifenoli, które wspierają układ immunologiczny, ale również nerwowy i sercowy. Warto używać ich jak najczęściej, a ten deser pozwala przemycić je do menu w naprawdę ciekawym i smacznym wydaniu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kruche ciasto z truskawkami, by było pyszne i łatwe, to ten przepis przypadnie ci do gustu. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi recepturami. To wspaniały pomysł na łatwy placek z sezonowych owoców, który nie tylko pasuje do codziennej kawy, ale również na imprezę.
Alergeny w kruchym cieście z truskawkami
Lista alergenów dla kruchego ciasto z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kruchego ciasto z truskawkami
To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(123g)
Węglowodany
(123g)
Tłuszcze
(123g)
Witaminy
(123g)
Składniki mineralne
(123g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.