- Jajko 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) 60 g 6 łyżek
- Mąka pszenna typ 500 100 g
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Truskawki 100 g
- Twaróg sernikowy 150 g
Przepis na roladę biszkoptową krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol (4 łyżki) i ubijaj ok. 5 minut na wysokich obrotach.
Mąkę i proszek do pieczenia partiami przesiewaj przez sitko do masy jajecznej, mieszając łyżką.
Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut.
Wyjmij i odstaw na 5-7 minut do ostygnięcia.
Biszkopt wyłóż na kuchenną ściereczkę, zdejmij papier i zawiń ciasto w roladę wzdłuż jego dłuższego boku.
Twaróg sernikowy ubijaj mikserem z ksylitolem.
Rozwiń roladę i posmaruj serkiem. Na serek ułóż umyte jagody i zawiń roladę.

-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt
Informacje dietetyczne - rolada biszkoptowa
Wartości odżywcze rolady biszkoptowej
Ze względu na wykorzystanie ksylitoluz zamiast cukru, ciasto będzie bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą, czy insulinoopornością. Mimo to, zawiera jednak sporo mąki o wysokim indeksie glikemincznym, dlatego ważne jest zachowanie umiaru.
Energia i białka
(131g)
Węglowodany
(131g)
Tłuszcze
(131g)
Witaminy
(131g)
Składniki mineralne
(131g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w roladzie biszkoptowej
Lista alergenów dla Rolady biszkoptowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
Więcej informacji na temat rolady biszkoptowej
Ciasto biszkoptowe to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Nic dziwnego, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnym i niecodziennym sposobem na biszkopt jest pyszna rolada biszkoptowa z nadzieniem śmietankowo-owocowym. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To również idealne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną, a także święta, czy inne uroczystości ponieważ pięknie wygląda na stole.
Jak zrobić roladę biszkoptową, aby była smaczna i dobra? Niezbędnę, podstawowe składniki to te same, które potrzebne są do tego aby powstało tradycyjne ciasto biszkoptowe. Są to jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (na przykład naturalny ksylitol lub erytrytol) oraz proszek do pieczenia. Aby przygotować ciasto na roladę biszkoptową jajka (w temperaturze pokojowej) wystarczy ubić z ksylitolem, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, powstałą masę przełożyć do blachy i piec ok. 15 minut. Po tym czasie biszkopt wystarczy przełożyć na ściereczkę kuchenną, usunąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę. Skoro wiesz już jak upiec roladę biszkoptową, czas pomyśleć o nadzieniu, które nada jej wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzą się wszystkie owoce oraz wszelkiego rodzaju kremy śmietankowe. Może to być bita śmietana, mascarpone, my w szczególności polecamy polecamy twaróg sernikowy, który jest lekki i puszysty i świetnie komponuje się z owocami. Wystarczy ubić go mikserem z odrobiną słodzika, ziarenek wanilii i posmarować rozwiniętą roladę. Na masę serowo-waniliową układamy ulubione owoce - świetnie sprawdzą się w szczególności te jagodowe, truskawki, jagody, borówki, poziomki, jeżyny. Jak widzisz przepis na roladę biszkoptową z serkiem sernikowym i owocami nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Z pewnością każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego smacznego i bardzo efektownego ciasta, które nada się na każdą okazję.
Szacunkowy koszt przygotowania rolady biszkoptowej
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023