Przepis na roladę biszkoptową krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 60 g 6 łyżek
  • Mąka pszenna typ 500 100 g
  • Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
  • Truskawki 100 g
  • twaróg sernikowy 150 g
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Jajka wbij do miski, dodaj ksylitol (4 łyżki) i ubijaj ok. 5 minut na wysokich obrotach.

Mąkę i proszek do pieczenia partiami przesiewaj przez sitko do masy jajecznej, mieszając łyżką.

Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 10-15 minut.

Wyjmij i odstaw na 5-7 minut do ostygnięcia.

Biszkopt wyłóż na kuchenną ściereczkę, zdejmij papier i zawiń ciasto w roladę wzdłuż jego dłuższego boku.

Twaróg sernikowy ubijaj mikserem z ksylitolem.

Rozwiń roladę i posmaruj serkiem. Na serek ułóż umyte jagody i zawiń roladę.

Rolada biszkoptowa z truskawkami, serkiem i miętą
Rolada biszkoptowa
Koszt przygotowania dania
11.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
208 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Rolada biszkoptowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladzie biszkoptowej

Ciasto biszkoptowe to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych ciast. Nic dziwnego, w końcu jest przepyszne, bardzo delikatne, puszyste i jednocześnie proste do wykonania. Świetnym i niecodziennym sposobem na biszkopt jest pyszna rolada biszkoptowa z nadzieniem śmietankowo-owocowym. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do kawy lub herbaty. To również idealne ciasto na spotkanie z przyjaciółmi, czy rodziną, a także święta, czy inne uroczystości ponieważ pięknie wygląda na stole.

Jak zrobić roladę biszkoptową, aby była smaczna i dobra? Niezbędnę, podstawowe składniki to te same, które potrzebne są do tego aby powstało tradycyjne ciasto biszkoptowe. Są to jajka, mąka pszenna (najlepiej tortowa), cukier, a jeszcze lepiej słodzik (na przykład naturalny ksylitol lub erytrytol) oraz proszek do pieczenia. Aby przygotować ciasto na roladę biszkoptową jajka (w temperaturze pokojowej) wystarczy ubić z ksylitolem, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, powstałą masę przełożyć do blachy i piec ok. 15 minut. Po tym czasie biszkopt wystarczy przełożyć na ściereczkę kuchenną, usunąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę. Skoro wiesz już jak upiec roladę biszkoptową, czas pomyśleć o nadzieniu, które nada jej wyjątkowego smaku. Świetnie sprawdzą się wszystkie owoce oraz wszelkiego rodzaju kremy śmietankowe. Może to być bita śmietana, mascarpone, my w szczególności polecamy polecamy twaróg sernikowy, który jest lekki i puszysty i świetnie komponuje się z owocami. Wystarczy ubić go mikserem z odrobiną słodzika, ziarenek wanilii i posmarować rozwiniętą roladę. Na masę serowo-waniliową układamy ulubione owoce - świetnie sprawdzą się w szczególności te jagodowe, truskawki, jagody, borówki, poziomki, jeżyny. Jak widzisz przepis na roladę biszkoptową z serkiem sernikowym i owocami nie jest skomplikowany, ani czasochłonny. Z pewnością każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego smacznego i bardzo efektownego ciasta, które nada się na każdą okazję.

Wartości odżywcze Rolady biszkoptowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (131g)
Energia (kalorie)
159.28 kcal
208.66 kcal
Białko
9.34 g
12.23 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w roladzie biszkoptowej

Na 100g
Na porcję (131g)
Węglowodany
23.54 g
30.84 g
Węglowodany przyswajalne
23.21 g
30.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (131g)
Tłuszcz
4.62 g
6.05 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.45 g
3.20 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na roladę biszkoptową

Na 100g
Na porcję (131g)
Witamina B6
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
46.62 µg (mcg)
61.07 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladę biszkoptową

Na 100g
Na porcję (131g)
Sód
124.94 mg
163.68 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
196.00 mg
256.76 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
78.63 mg
103.01 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
183.55 mg
240.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
13.98 mg
18.31 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
1.63 mg
2.13 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
0.74 mg
0.96 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Rolady biszkoptowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladzie biszkoptowej

Lista alergenów dla Rolady biszkoptowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier puder.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy

Cena przygotowania Rolady biszkoptowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
twaróg sernikowy
150 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 150 g
Liczba porcji:
Razem
55.60
Łączny koszt
11.14
Jak oceniasz przepis na roladę biszkoptową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób