Dania i ciasta z musem truskawkowym

dania i ciasta z musem truskawkowym

Mus truskawkowy znany jest na świecie już od wielu lat. Ceniony jest nie tylko za wzbogacanie swoim smakiem słodkich potraw, ale też dużą zawartość substancji odżywczych. Mus truskawkowy jest bardzo uniwersalny i prosty do przygotowania. Można podawać go zarówno saute w pucharkach i salaterkach, jak i w formie kremu lub prostej polewy do domowego ciasta. Co najważniejsze, najprostszy przepis na mus z truskawek powinien składać się z dwóch składników – świadczy to, że używanie musu jest naprawdę bezpieczne dla zdrowia.

Dania i ciasta z musem truskawkowym - polecane przepisy

Dania i ciasta z musem truskawkowym - pozostałe przepisy

Najciekawsze artykuły w temacie dania i ciasta z musem truskawkowym

Dania i ciasta z musem truskawkowym – przepisy na ciasta z dodatkiem musu

Dania i ciasta z musem truskawkowym popularne są na całym świecie. Mus truskawkowy ma bowiem sporo cennych właściwości odżywczych, które są cenne dla organizmu. Dlaczego warto robić mus z truskawek? Jakie są proste, szybkie i smaczne przepisy na wyjątkowe placki z musem truskawkowym? Dlaczego mus zachwalany jest wśród miłośników słodkich wypieków jako jedna z najlepszych i najzdrowszych polew? Dowiedz się więcej na ten temat!

Dania i ciasta z musem truskawkowym. Przepisy na proste placki z truskawek

Najlepszy sposób na mus truskawkowy, z którym zrobisz smaczne ciasto!

Truskawki są jednymi z najcenniejszych i najbardziej wartościowych owoców na świecie. W sezonie można rozkoszować się ich smakiem niemal bez większych ograniczeń. Te małe czerwone owocki są pełne witamin, zwłaszcza A, B, C i E. Oczywiście najlepiej spożywać je bez żadnych dodatków, aby nie traciły swoich wartości zdrowotnych. Można jednak równie dobrze zrobić z nich pożywny i delikatny mus, którym ozdobi się ciasto albo zje zupełnie saute. Dlaczego warto jeść truskawki w postaci musu? Otóż oprócz witamin jest w nich wiele żelaza, fosforu, krzemu, magnezu, cynku, wapnia i potasu, które wręcz zbawiennie wpływają na zdrowie człowieka. Truskawki pomagają w walce z wieloma chorobami, a także wzmacniają układ immunologiczny i potrafią… wybielić zęby! Trzeba jednak pamiętać o ich dokładnym myciu przed spożyciem. Warto też kupować truskawki z organicznych upraw lub sadzić swoje własne w ogródku – właśnie takie truskawki są najzdrowsze.

Do przygotowania zdrowego musu potrzebować będziesz kilograma truskawek i około stu gramów cukru trzcinowego. Owoce należy umyć, usunąć szypułki i włożyć je do osobnej miseczki, a następnie zblendować na gęsty mus. Podczas blendowania dosypać można cukier trzcinowy, a dla podbicia smaku dodać również szczyptę cukru waniliowego. Takim musem można bezpośrednio dekorować ciasto, ozdabiać naleśniki, dodawać do jogurtów naturalnych albo domowych smoothie. Warto również zamrozić mus do słoiczków albo pojemników, aby cieszyć się jego świeżym truskawkowym smakiem przez kilka następnych miesięcy.

Biszkopt z musem truskawkowym – wyjątkowe, szybkie i pyszne ciasto

Biszkopt z truskawkowym musem wymaga jedynie pięciu głównych składników, aby go zrobić – jajek, cukru, mąki pszennej tortowej, truskawek i galaretki. Warto wzbogacić go również aromatem waniliowym, aby zyskał przepiękny zapach. Truskawki do musu mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Ważne jednak uprzednio dokładnie zmiksować je na jednolitą masę. Mus powinien zostać wylany na ostudzony już biszkopt, a następnie wstawiony wraz z nim do lodówki, gdzie stężeje.

Ciasto w postaci biszkoptu z musem truskawkowym jest błyskawiczne w przygotowaniu, a przy okazji bardzo smaczne. Warto dodać do wypieku galaretkę owocową, która podbije smak deseru. Zamiast cukru, wykorzystać można również jego zdrowsze zamienniki, takie jak stewia albo erytrytol. Dla osób borykających się z insulinoopornością – warto postawić na ksylitol w cieście. W tej postaci biszkopt z musem truskawkowym może okazać się świetnym przysmakiem dla diabetyków.

Smaczne dania i ciasta z musem truskawkowym, które warto znać!

Prosty i smaczny sernik z musem truskawkowym

Sernik z musem truskawkowym to idealna propozycja dla niespodziewanych gości. Słodko-kwaśne ciasto świetnie sprawdzi się nie tylko letnią porą roku. Do jego przygotowania potrzebować będziesz masła roślinnego, gorzkiej czekolady, jajka, cukru, twarogu sernikowego, mąki orkiszowej, galaretki, budyniu (proszku), truskawek i jogurtu greckiego 0%. Mus truskawkowy powinien zostać wylany na gotowy sernik, a następie rozprowadzony po całym cieście. Deser należy włożyć do lodówki, aby mus truskawkowy mógł całkiem stężeć. Właśnie w takiej postaci najlepiej bowiem nadaje się on do spożycia.

Sernik tego typu jest ciekawym połączeniem kwasowości musu truskawkowego z delikatną, kremową masą sernika. W połączeniu z popołudniową kawą sernik stanowić będzie przepyszny deser, który z pewnością zaskoczy niespodziewanych gości. Co ciekawe, sernik ten wcale nie jest źródłem pustych kalorii, gdyż dostarcza do organizmu wiele cennych składników odżywczych (np. twaróg dostarczy do organizmu pełnowartościowe i cenne białko).

Sernikobrownie z musem truskawkowym

To niezwykle popularne i bardzo pomysłowe ciasto, które jest doskonałym połączeniem sernika z brownie. Składniki, których potrzeba do zrobienia ciasta, to: masło, gorzka czekolada, cukier, jaja, proszek do pieczenia, twaróg sernikowy, mąka pszenna typ 500, mąka ziemniaczana, truskawki, śmietana kremowa 30% i przyprawy do smaku. Każdy kawałek sernikobrownie należy podawać z musem – polewać się nim powinno jednak ciasto z osobna, dowolną ilością. Najlepiej przelać mus truskawkowy do osobnej karafki, z której pomocą każdy gość będzie mógł sobie polewać musem deser.

Sernikobrownie to kruche ciasto, które charakteryzuje się wilgotną i sernikową masą. Polewając je kwaskowatym musem truskawkowym, stworzy się niepowtarzalna kompozycja, która zaskoczy niejednego wielbiciela słodkich wypieków. Sernikobrownie to idealny kompromis dla tych, którzy nie mogą zdecydować się, które ciasto wolą – sernik czy brownie. Nie masz świeżych truskawek? Nic nie szkodzi! Mus możesz zrobić również z mrożonych owoców. Wystarczy, że dokładnie zblendujesz truskawki po podgrzaniu ich uprzednio w rondelku. Szybko przekonasz się, że ten słodko-kwaśny deser posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto