Ciasta z galaretką - polecane przepisy
-
Malinowa księżniczka
Malinowa księżniczka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto dla całej rodziny. Podać je można na wiele okazji. Sprawdzi się …
30 + 50 min łatwy 10 -
Galaretkowiec
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
180 + 10 min łatwy 16 252 kcal -
Sernik na zimno z galaretką
Sernik na zimno z galaretką to dobry pomysł na pyszną przekąskę, deser czy ciasto na różne okoliczności rodzinne (np. święta, …
35 min łatwy 10 346 kcal -
Biszkopt z rabarbarem
Dziś przedstawiamy Wam przepis na biszkopt z rabarbarem. Ta ciekawa roślina pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i …
15 + 20 min łatwy 6 339 kcal -
Dietetyczne ciasto z bananami i galaretką
Martwi Cię wizja diety i braku możliwości jedzenia pysznych ciast? Tego przepisu na szybkie, dietetyczne ciasto z bananami i galaretką …
25 min łatwy 10 178 kcal
Ciasta z galaretką - pozostałe przepisy
-
Ciasto pszczółka
Ciasto pszczółka to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Świetnie sprawdzi się na deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Ciasto …
25 + 50 min łatwy 10 759 kcal -
Ciasto kubuś
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 282 kcal -
Sernik mango
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
240 min łatwy 18 220 kcal -
Biszkopt z galaretką
Biszkopt z galaretką to pyszny i lekki deser dla wszystkich miłośników słodkości. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże …
25 + 40 min łatwy 10 164 kcal -
Ciasto popapraniec
Ciasto popapraniec to jeden z tych wypieków, obok których ciężko jest przejść obojętnie. To ciasto słodkie, smaczne i niezwykle ciekawe. …
45 + 45 min łatwy 10 -
Ciasto z truskawkami i mascarpone
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na puszyste ciasto z truskawkami i …
60 + 30 min łatwy 9 248 kcal
-
Malinowa chmurka Thermomix
Przepis na malinową chmurkę z Thermomixa wymaga dwudniowej lekkiej i przyjemnej pracy. W pierwszym kroku wykonaj ciasto kruche z masła, …
1440 + 75 min średni 15 311 kcal -
Ciasto orchidea
Ciasto orchidea to świetny pomysł na pyszny deser, doskonale komponujący się w towarzystwie kawy lub herbaty. Ciasto z galaretką przygotuj …
20 + 45 min łatwy 12 -
Kora orzechowa
Kora orzechowa to bardzo dobry pomysł na pyszny deser, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto …
40 + 45 min łatwy 15 -
Ciasto z truskawkami i galaretką
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
210 + 25 min średni 15 340 kcal
-
Ciasto bez pieczenia z galaretką
Łatwe, szybkie i dobre ciasto bez pieczenia z galaretką i owocami na herbatnikach to pyszny pomysł na deser na zimno. …
30 min łatwy 14 598 kcal -
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Biszkopt z truskawkami i galaretką to świetna propozycja na lekkie letnie ciasto. Ciasto jest stosunkowo nisko kaloryczne dlatego możesz śmiało …
20 + 50 min łatwy 10 296 kcal -
Ciasto chmurka
Ciasto chmurka to świetny pomysł na dobre ciasto z owocami i bezą. Smaczne domowe ciasto jest szybkie do zrobienia. Przepis …
30 + 180 min łatwy 12 751 kcal -
Ciasto śnieżny puch
Ciasto śnieżny puch to świetny pomysł na ciasto bez pieczenia podawane na zimno. Pyszne ciasto należy przygotować dzień wcześniej i …
20 + 5 min łatwy 10 663 kcal -
Ciasto lodowiec
Czy znasz ciasto lodowiec? Swojego czasu było bardzo popularnym ciastem na zimno bez pieczenia. Na biszkoptach, z owocami, pysznym kremem …
30 min łatwy 10 -
Biszkopt z truskawkami i mascarpone
Biszkopt z truskawkami i mascarpone to pyszny deser, który zachwyci całą rodzinę. Najlepiej wykorzystać świeże truskawki, których szczyt sezonu przypada …
60 + 25 min średni 15 300 kcal
-
Biszkopt makowy
Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia, to na pewno odpowiedziałabym, że z makiem w …
70 + 35 min trudny 15 478 kcal -
Ciasto biedronka
Pyszne ciasto biedronka z galaretką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 45 min łatwy 12 377 kcal -
Ciasto fiona
Ciasto fiona nawiązuje do filmowej postaci, jednak w przeciwieństwie do niej jest niezwykle słodkie i pełne różowego koloru. Ten wypiek …
20 + 30 min łatwy 10 -
Ciasto bajka
Ciasto bajka to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy szukają smacznego i pięknie prezentującego się deseru. To ciasto takie właśnie jest. …
20 + 30 min łatwy 10 313 kcal
-
Bananowa chmurka
Bananowa chmurka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto jest lekkie i bardzo kremowe, dodatkowo …
40 + 40 min łatwy 10 655 kcal -
Galaretka z czerwonej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny, szybki i bardzo prosty domowy sposób na przetwory, które pozwolą przedłużyć sezon na te …
40 min łatwy 0 -
Biszkopt z budyniem
Biszkopt z budyniem to ciasto niezwykle pyszne i równie piękne. Wspaniale prezentuje się na stole, dzięki kolorowym warstwom, które przykuwają …
45 + 25 min łatwy 10 -
Ciasto z mascarpone i galaretką
Ciasto z mascarpone i galaretką jest opcją idealną dla wszystkich miłośników serników. W tej wersji całość jest znacznie łatwiejsza, dlatego …
25 + 45 min łatwy 10 438 kcal -
Ciasta z owocami i galaretką
Ciasta z owocami i galaretką są najprostszym sposobem na stworzenie deseru, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale …
25 + 45 min łatwy 10 267 kcal -
Szybkie ciasto z galaretką
Szybkie ciasta z galaretką to pomysł na jeden z najszybszych, ale również przepysznych deserów dla całej rodziny. Są proste, jednak …
25 + 45 min łatwy 10 251 kcal
-
Jogurtowiec z galaretkami
Jogurtowiec z galaretkami jest niezwykle prostym, ale też bardzo pięknym ciastem. Wspaniale prezentuje się na stole, ze względu na dużą …
20 + 20 min łatwy 10 264 kcal -
Galaretka w czekoladzie
Galaretka w czekoladzie domowej roboty to pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci, ale dla całej rodziny, który będzie …
40 min łatwy 10 211 kcal -
Ciasto z brzoskwiniami i galaretką
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Pamiętaj, że domowe wypieki w takich sytuacjach zawsze są …
40 + 30 min łatwy 9 119 kcal -
Ciasto z budyniem i galaretką
Znudziło Ci się zwykłe ciasto, które pojawia się na każdej możliwej okazji? Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z budyniem …
40 + 30 min łatwy 10
Ciasto z galaretką - sprawdzone przepisy na ciasta z dodatkiem galaretki
Kto nie lubi pysznej galaretki z owocami? Stanowi ona nie tylko przysmak dla dzieci, lecz także dla dorosłych. Galaretka jako zwieńczenie ciasta sprawia, że staje się ono przyjemnie wilgotne i pyszne. Ciasto z galaretką pozwala na różne efekty kolorystyczne, gdyż galaretki można robić w różnych kolorach i zatapiać w nich kolorowe owoce lub orzechy. Przedstawiamy jakie ciasta i desery można zrobić z galaretką. Doradzamy jak zrobić ciasto bez pieczenia lub ciasto warstwowe przy użyciu galaretki. Pokazujemy najciekawsze przepisy na ciasta i torty z galaretką.
Jak upiec ciasto z galaretką
Galaretka - jak ją zastosować do wypieków
Galaretka stanowi pyszny i kolorowy dodatek do ciasta. Nie tylko ładnie wygląda, lecz także świetnie smakuje. Ciasto z galaretką nabiera owocowego smaku i jest też wspaniale wilgotne i lekko kwaskowe. Owocowa galaretka pasuje zarówno do ciast na zimno, jak i do ciasta drożdżowego czy biszkoptowego. Słodko-kwaśny smak galaretki doskonale komponuje się ze słodyczą ciasta. Ciasto z galaretką z owocami jest szczególnie lubiane przez dzieci i idealnie sprawdza się na imprezie dla dzieci.
Pomysłów na łatwe zastosowanie galaretki jest wiele. Najbardziej klasyczny przepis na smaczny placek stanowi warstwa galaretki z owocami na wierzchu. Galaretka sprawdza się szczególnie w ciastach bez pieczenia, typu serniki na zimno czy przekładańce. Pełni ona rolę spajającą, dzięki czemu ciasto się nie rozpada. Galaretkę można wykorzystać również jako pianka lub mus. Gotową galaretkę możemy pokroić na kawałki i dodać do kremu, czy warstwy sernika na zimno.
Kto wymyślił ciasto z galaretką
Galaretkę zaczęto wytwarzać w XIX wieku, zaś upowszechniła się w wypiekach dopiero w XX wieku. Jednak dania z galaretką znane były już od zarania dziejów. Potrawy połączone galaretowatą masą tworzono w różnych częściach świata od wieków. Wykorzystywano w tym celu ryż, tapiokę czy kukurydzę. W średniowieczu odkryto metodę uzyskiwania galarety z kości rybich i zwierzęcych. Początkowo robiono słone galaretki z mięsem lub rybami. Z tych dań wywodzi się klasyczne, polskie danie, tzw “zimne nóżki”, czyli mięso w galarecie.
Galarety upowszechniły się w kuchni dworskiej i arystokratycznej w XVII i XVIII wieku. Ceniono szczególnie fakt, że galaretka pozwala na formowanie różnych kształtów. Na arystokratycznych stołach stawiano wówczas niemal rzeźby z galarety. Galaretki barwiono na różne kolory, wlewano do wymyślnych form i krojono. Łączono kolory galaretek tworząc szachownice, czy inne ciekawe efekty kolorystyczne. Żelatynę pozyskiwano wówczas z kopyt zwierzęcych, rogów jeleni lub rybich ości.
Nie wiadomo kiedy galaretka trafiła do polski, lecz istnieją wzmianki, że mięsne galarety podano na ślubie Zygmunta Starego i Bony Sforzy. W późniejszych czasach tradycyjnym daniem, najczęściej jadanym na święta, były “zimne nóżki”, lub “nóżki w galarecie”. Danie to było szczególnie modne w czasie PRL, kiedy to o mięso było trudno, zaś mięsne galarety dostarczały organizmowi białka i kolagenu. Tzw. “choroba wściekłych krów” w latach 90-tych znacznie ograniczyła popularność galaret. Niechęć do żelatyny wołowej sprawiła, że danie to popadło w zapomnienie. Obecnie żelatynę produkuje się głównie z kości wieprzowych. Weganie i wegetarianie stosują żelatynę pochodzącą z roślinnych pektyn lub agaru.
W XIX wieku w USA pojawiła się żelatyna w proszku do samodzielnego przygotowania galaretki. Zrewolucjonizowało to prace kuchenne, gdyż od tej pory można było w łatwy i szybki sposób zrobić domową galaretkę. Wkrótce zaczęły pojawiać się w sprzedaży galaretki wzbogacone smakowo, z dodatkiem sztucznych aromatów i barwników. Następnie zaś pojawiły się gotowe wyroby z galaretką.
Dobre i łatwe sposoby jak zrobić galaretkę, która się nie rozpada
Galaretka to przezroczysta substancja o galaretowatej konsystencji. Wytwarza się ją z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybnej. Słodka galaretka stanowi połączenie substancji żelującej i wywaru z owoców. Aby zrobić galaretkę do ciasta w szybki sposób, wystarczy kupić opakowanie galaretki w sklepie. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, gdyż tężeje ona pod wpływem niskiej temperatury.
Warto pamiętać, że niektóre owoce zawierają enzymy, które uniemożliwiają stężenie galaretki. Jeśli chcemy, aby galaretka stężała, nie możemy zatapiać w niej takich owoców, jak: kiwi, papaja, ananasy czy mango.
Galaretki gotowe zawierają cukier, sztuczne barwniki i chemiczne dodatki. Dlatego też wykonanie galaretki własnoręcznie w domu to dobry pomysł. Możemy użyć do tego żelatyny. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Następnie dodajemy gorący sok owocowy. Aby zabarwić galaretkę stosujemy kolorowy sok owocowy. Gotujemy całość do momentu aż żelatyna się rozpuści. Po czym studzimy galaretkę. Gdy galaretka ostygnie wstawiamy ją do lodówki. Jeśli chcemy zrobić galaretkę z owocami, to ostudzoną, lecz jeszcze nie zastygniętą galaretką zalewamy owoce świeże lub mrożone.
Czy galaretka jest zdrowa
Powszechnie uważa się, że jedzenie galaretek ma dobry wpływ na włosy i paznokcie oraz kości. Zaleca się jedzenie galaretek osobom po złamaniach, czy zwichnięciach. Ponadto jest to produkt niskokaloryczny, a co za tym idzie nie powoduje przybierania na wadze. Jako pochodna zwierzęcego kolagenu galaretka powinna ujędrniać skórę, wzmocnić paznokcie i włosy i mieć dobry wpływ na kości i stawy.
Jednak galaretki, zwłaszcza słodkie, zawierają bardzo mało składników odżywczych i stanowią tzw. puste kalorie. Zawierają niewielką ilość cukru. Wprawdzie są niskokaloryczne, więc nie powodują przybierania na wadze, lecz mogą prowadzić do niekorzystnych skoków poziomu cukru we krwi. Z drugiej strony galaretka pozwala na utrzymanie świeżych owoców w deserach i ciastach. Ułatwia dekorację ciast przy pomocy owoców. Dlatego też dobrze jest ją stosować jako niskokaloryczny dodatek do ciast, który pozwala na dodanie większej ilości świeżych lub mrożonych owoców.
Szczególnie dobre rozwiązanie stanowi samodzielne robienie galaretek na bazie żelatyny. Pozwalają one wykorzystać owoce z kompotu, owoce świeże czy mrożone, tworząc ciekawe kompozycje smakowe. Galaretka umożliwia zatapianie w niej różnych słodkich owoców, świeżych czy gotowanych, dzięki czemu ograniczamy ilość cukru w ciastach i deserach.
Dobre i łatwe przepisy i pomysły na pyszny placek z galaretką
Dobry przepis na ciasta bez pieczenia
Galaretki sprawdzają się szczególnie w ciastach na zimno, bez pieczenia. Smaczny sernik na zimno, czy też tort serowy robimy przy użyciu warstw kolorowych galaretek. Galaretka spaja składniki ciasta i sprawia, że ser się nie rozpada. Ciasta i serniki na zimno stanowią orzeźwiający deser, szczególnie w czasie letnich imprez. Są one również smacznym i pożywnym przysmakiem dla dzieci.
Ciasto bez pieczenia robimy na bazie warstw spojonych galaretką. Jako podstawę sernika lub ciasta na zimno stosuje się całe lub pokruszone herbatniki. Następnie do tortownicy wlewamy warstwy galaretki z różnymi dodatkami. Natomiast wierzch dekorujemy kolorową galaretką z owocami. Kolorowy sernik możemy zrobić dodając do masy serowej kawałki galaretki w różnych kolorach. Smaczny sernik lub tort serowy robimy z kilku warstw sera zagęszczonego galaretkami w różnych barwach.
Galaretka stanowi zazwyczaj zwieńczenie ciasta lub tortu na zimno. Zatapiamy w niej świeże owoce, tak aby na wierzchu tortu powstała gładka powierzchnia galaretki, którą możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub kremem. Ciekawy efekt dają również owoce zanurzone w galaretce, w taki sposób, że ich część wystaje ponad powierzchnię galaretki. Galaretka wówczas spaja owoce stanowiące dekorację tortu. Innym sposobem wykorzystania galaretki do dekoracji ciasta, tortu lub ciastek na zimno są warstwy galaretki pomiędzy warstwami serka lub kremu. Dzięki temu możemy zrobić kolorowe ciasto, gdyż galaretka pozwala na uzyskanie różnych kolorów.
Jednym z najszybszych deserów, na przykład na imprezę dla dzieci, jest ciasto na zimno z galaretki i bitej śmietany. Należy zaopatrzyć się w galaretki w różnych kolorach. Gdy galaretki stężeją kroimy je na kawałki. Tortownicę wykładamy herbatnikami. Podstawą ciasta jest bita śmietana utwardzona galaretką w kolorze żółtym lub różowym. Zatapiamy w niej kawałki kolorowych galaretek i całość wlewamy do tortownicy. Gdy całość nieco stężeje na wierzchu układamy świeże owoce, na przykład truskawki, maliny, brzoskwinie czy jagody. Owoce możemy również zalać niewielką warstwą galaretki, która spowoduje, że będą się lepiej trzymać. Ciasto odstawiamy na 2 - 3 godziny do lodówki do całkowitego stężenia.
Przepis na pyszny i szybki placek biszkoptowy lub drożdżowy z owocami w galaretce
Galaretka sprawdza się również do dekoracji ciasta drożdżowego lub biszkoptowego. Stanowi ona najczęściej warstwę zwieńczającą ciasto i spajającą owoce. Dobrym pomysłem jest również oddzielenie ciasta od galaretki warstwą kremu. Na upieczone i ostudzone ciasto nakładamy warstwę kremu. Dobrze sprawdza się krem serowy, na przykład na bazie serka mascarpone. W kremie możemy dodatkowo zatopić owoce lub orzechy, które będą ładnie wyglądały po pokrojeniu. Ciasto z kremem wstawimy do lodówki. Przygotowujemy również galaretkę i wstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch ciasta, zaś na wierzchu również układamy owoce.
Dobre, kolorowe efekty daje również przekładaniec z ciasta biszkoptowego. W tym celu dzielimy ciasto biszkoptowe na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao. Pieczemy w 3 oddzielnych foremkach. Przygotowujemy galaretkę z owocami. Możemy również zrobić dwie galaretki w różnych kolorach. Łącząc galaretkę z bitą śmietana uzyskamy warstwę w biało-kremowym kolorze. Następnie przekładamy warstwy ciasta warstwami galaretki, a całość wstawiamy do lodówki do stężenia.