Przepis na sernik bounty krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, żelatyna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, tortownica 23 cm, miska

Herbatniki pokrusz ręcznie do miski. Masło rozpuść w garnku i dodaj je do pokruszonych ciastek. Masę wyłóż na spód tortownicy i ugnieć łyżką.

Do garnka wiej mleko kokosowe i podgrzej. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj do niego wiórki kokosowe, wymieszaj, zmniejsz ognień do minimum a następnie gotuj pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając (aby wiórki nie przywarły do dna).

Masę kokosową odstaw z ognia, dodaj do niej cukier puder, 1 opakowanie cukru wanilinowego i dokładnie wymieszaj. Na koniec masę pozostaw pod przykryciem.

Żelatynę wsyp do małego garnka, wlej około 3 łyżek wody i zostaw na około 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejne 3 łyżki wody i mieszaj, aż żelatyna rozpuści się na małym ogniu.

Ubij serek mascarpone do momentu aż będzie puszysty (około 3-4 minut).

Do przestudzonej masy kokosowej dodaj ubity serek mascaropne i dokładnie wymieszaj.

Do żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy kokosowej i dokładnie wymieszaj (czynność powtórz 2-3 razy). Tak przygotowaną żelatynę dodaj do pozostałej masy kokosowej i dokładnie wymieszaj.

Masę kokosową wyłóż do tortownicy na spód z herbatników i wstaw do lodówki, aby stężała (około 3 godzin).

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę z dodatkiem oleju rzepakowego roztop w kąpieli wodnej.

Tak przygotowaną polewą polej wyciągnięty z tortownicy sernik kokosowy i rozprowadź polewę po wierzchu i bokach ciasta - całość wygładź nożem.

Sernik pozostaw do zastygnięcia polewy.

Na białym talerzu leży kawałek sernika bounty, który udekorowany jest wiórkami kokosowymi.
Sernik bounty
Koszt przygotowania dania
29.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
609 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Sernik bounty - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o serniku bounty

Sernik kokosowy z mascarpone i z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszne ciasto do kawy i herbaty. Świetnie sprawdzi się jako słodkie danie na wielu imprezach rodzinnych czy spotkaniach ze znajomymi. Najlepiej smakuje na zimno, podany bezpośrednio z lodówki po pozostawieniu go do całkowitego stężenia. Ten fit sernik poza „pustymi kaloriami” dostarczy do naszego organizmu również wielu składników odżywczych. Sernik kokosowy przygotujesz bez pieczenia. Przepis na sernik bounty jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać - wystarczy, że będziesz trzymać się ściśle przepisu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tego sernika to herbatniki kakaowe (lub ciasteczka oreo), masło roślinne, mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, cukier puder, serek mascarpone, czekolada deserowa, olej rzepakowy, cukier wanilinowy oraz żelatyna. Z herbatników i masła przygotujesz spód sernika, natomiast z pozostałych składników masę serowo kokosową ciasta. Produkty spożywcze użyte do jego przygotowania sprawiają, że osoby na diecie wegetariańskiej bez obawy mogą wvyprówboać nasz przepis.

Podsumowując sernik kokosowy z mascarpone i mlekiem kokosowym to doskonały pomysł na pyszne deser do kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzi się jako danie słodkie na wielu imprezach. Jest to źródło wielu składników odżywczych, które również pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Użycie wiórek kokosowych to dobre źródło witaminy C, E oraz niektórych witamin z grupy B. Są cenionym składnikiem diety ketogenicznej oraz redukcyjnej. Jednak należy uważać ze spożywaniem słodkości, na pewno nie powinniśmy tego robić codziennie. W zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie takie produkty powinny być jedynie dodatkiem a nie stanowić główne źródło kalorii oraz składników odżywczych - jak wiadomo zdrowa i zbilansowana dieta powinna stanowić 80% naszego zwyczajowego żywienia, pozostałe 20% to właśnie odstępstwa od jej przestrzegania, czyli np. wykonanie naszego przepisu i delektowanie się pysznym ciastem.

Wartości odżywcze sernika bounty

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
380.88 kcal
609.41 kcal
Białko
3.81 g
6.10 g

Węglowodany w serniku bounty

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
28.63 g
45.80 g
Węglowodany przyswajalne
26.17 g
41.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.46 g
3.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
28.18 g
45.09 g
Tłuszcze nasycone
23.07 g
36.91 g
Tłuszcze nienasycone
5.11 g
8.18 g
Cholesterol
40.92 mg
65.48 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sernik bounty

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina C
0.23 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sernik bounty

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
220.44 mg
352.70 mg
Wapń
97.47 mg
155.95 mg
Żelazo
0.85 mg
1.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bounty 59
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku bounty

Lista alergenów dla sernika bounty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa

Cena przygotowania sernika bounty

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki kakaowe
140 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.10
Za 140 g
Masło roślinne
60 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 60 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Wiórki kokosowe
200 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukier puder
170 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.85
Za 170 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na sernik bounty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób