Serek wiejski - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w serku wiejskim oraz jakie alergie mogą powodować.
Serek wiejski - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
serek wiejski301
serem wiejski bez laktozy--
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego serka wiejskiego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak serek wiejski indeks glikemiczny wynosi 30, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak serek wiejski bez laktozy indeks glikemiczny wynosi -, czyli mamy do czynienia z - indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z serkiem wiejskim
Ser żółty, Ser feta, Twaróg, Mascarpone

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla serka wiejskiego

Serek wiejskiSerek wiejski bez laktozy
Kategoria produktuMleko i przetwory mleczneMleko i przetwory mleczne
Alergie*Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańskaNieNie
Dieta wegetariańskaTakTak
Indeks glikemiczny30
(niski)
b/d

Przepisy z serkiem wiejskim

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto