Przepis na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miseczka

Zjedź serek wiejski z bułką, pestkami dyni, szczypiorkiem i rzodkiewką.

Serek wiejski w miseczce wymieszany z warzywami
Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
Koszt przygotowania dania
5.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
463 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Serku wiejskim z bułką grahamką i warzywami

Serek wiejski z bułką grahamką i warzywami to świetna propozycja na szybki posiłek, który możesz zjeść na śniadanie lub kolacje. Z mojej strony jest to kolejna propozycja dla osób, które nie mają po prostu czasu na gotowanie i szukają szybkich rozwiązań.

Co wartościowego znajdziesz w proponowanym posiłku?

1. Serek wiejski to świetne źródło białka, wapnia, potasu, magnezu i witaminy A. W jednym opakowaniu serka wiejskiego (200 g) znajduje się - 194 kcal, 22 g białka, 10 g tłuszczy i 4 g węglowodanów. Można go podawać z dodatkiem świeżych owoców lub warzyw, zarówno świetnie smakuje na słodko jak i słono. Jest dobrym rozwiązaniem dla osób będących na diecie redukcyjnej, ponieważ jest niskokaloryczny i sycący.

2. Pestki dyni są doskonałym źródłem cynku, który wpływa pozytywnie na piękną skórę i wykazuje korzystne działanie na układ odpornościowy. Pestki zawierają, także spore ilości magnezu, który jest bardzo ważnym minerałem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest pomocny podczas zaburzeń snu i zmęczenia. Ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie m.in układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego. Niedostateczna podaż tego minerału, wiążę się z nieprzyjemnymi dolegliwościami takimi jak np. drżenie, osłabienie mięśni, zaburzenia koncentracji lub migrena. Warto więc, zadbać o ten pierwiastek, aby nie doprowadzić do niedoborów, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. W jednej łyżce pestek dyni (10 g) znajduje się - 57 kcal, 2.9 g białka, 4.6 g tłuszczy, 1.3 g węglowodanów i 0.5 g błonnika pokarmowego.

3. Rzodkiewkę, która jest bogatym źródłem witaminy C. Charakteryzuje się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, przez co pomaga w walce z wolnymi rodnikami. W rzodkiewce znajduje się, także witamina A i K. Warzywo jest niskokaloryczne, zawiera około 95 % wody, a jedna rzodkiewka waży 15 g i ma zaledwie 3 kcal. Spożywanie rzodkiewki wykazuje pozytywny wpływ na wątrobę. Jest odpowiednia dla osób z cukrzycą, ponieważ wykazuje właściwości obniżające glikemię.

Wartości odżywcze Serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
130.54 kcal
463.40 kcal
Białko
9.12 g
32.39 g

Węglowodany w serku wiejskim z bułką grahamką i warzywami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
13.27 g
47.10 g
Węglowodany przyswajalne
2.42 g
8.58 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
1.62 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
4.40 g
15.60 g
Tłuszcze nasycone
2.38 g
8.47 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
7.14 g
Tłuszcze jednonasycone
0.89 g
3.15 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.64 g
2.28 g
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cholesterol
9.58 mg
34.00 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A
26.99 µg (mcg)
95.80 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina C
3.56 mg
12.65 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Retinol
20.28 µg (mcg)
72.00 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Niacyna
0.23 mg
0.82 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Foliany
7.73 µg (mcg)
27.45 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Beta karoten
80.93 µg (mcg)
287.30 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
304.69 mg
1081.65 mg
Potas
118.66 mg
421.25 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Wapń
53.99 mg
191.65 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Fosfor
126.82 mg
450.20 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Magnez
22.45 mg
79.70 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
1.26 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Cynk
0.49 mg
1.75 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: bułka grahamka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Serku wiejskim z bułką grahamką i warzywami

Lista alergenów dla Serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka

Cena przygotowania Serka wiejskiego z bułką grahamką i warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Serek wiejski
200 g
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Bułka grahamka
90 g
0.80
Za 65.0 g
Liczba opakowań 2
1.11
Za 90 g
Pestki dyni
10 g
7.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 10 g
Rzodkiewka
45 g
3.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
15.60
Jak oceniasz przepis na serek wiejski z bułką grahamką i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94.5% osób