Przepis na sałatkę z łososia i jajek krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, salaterka

Jajka ugotuj na twardo, ostudź je i pokrój w ósemki.

Pomidora i obraną cebulę pokrój w kostkę i wymieszaj z serkiem.

Na talerz ułóż jajka, polej je serkiem z warzywami i na wierzchu połóż plastry łososia.

Sałatka z łososia i jajek znajduje się na kwadratowym talerzu, który umieszczony jest na drewnianym blacie. Sałatka przyozdobiona jest listkami bazylii oraz ćwiartką cytryny.
sałatka z łososia i jajek
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
191 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Sałatka z łososia i jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z łososia i jajek

Sałatka z łososia i jajek to idealna propozycja na stół podczas rodzinnych spotkań. Jest niezwykle pyszna i pożywna. Przepis jest bardzo prosty, do jej przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka w tym przepisie zostanie przygotowana z łososiem wędzonym oraz z jajkiem gotowanym na twardo. Dodatkowo potrzebować będziesz serka wiejskiego, pomidora, cebuli czerwonej oraz przypraw.

Łosoś jest rybą, która zyskuje na popularności i częściej gości na naszych stołach. Nie dziwnego, jest on bardzo smaczny a dodatkowo dostarcza wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Swój czerwonawy kolor łosoś zawdzięcza astaksantynie - przeciwutleniaczowi, który należy do karotenoidów. Przyczynia się on do zmniejszenia występowania chorób serca, zmniejsza poziom cholesterolu LDL a zwiększa stężenie cholesterolu HDL. Mięso łososia zawiera również duże ilość kwasów tłuszczowych omega-3 (głownie kwasu dokozaheksaenowgeo oraz kwasu eikozapentaenowego), które przeciwdziałają stanom zapalnym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają komórki wyścielające tętnice oraz zmniejszają ryzyko zachorowani na niektóre nowotwory. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które regulują przebieg procesów metabolicznych, biorą udział w wytwarzaniu i odbudowywaniu DNA oraz przeciwdziałają zapaleniom, które mogą prowadzić do chorób układu serowo-naczyniowego. Łosoś jest również dobrym źródłem witaminy D, która pośrednio wpływa na stan naszych kości. Zwiększa ona przyswajanie wapnia, które potrzebne jest do budowy kośćca.

Podsumowując sałatka z łososia wędzonego z jajkiem to idealna propozycja do włączenia do diety ryb i dostarczenia przy tym witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Dodatkowo sałatka nie zawiera w swoim składzie produktów z glutenem, dlatego osoby na diecie bezglutenowej bez obaw mogą po nią sięgać. Sałatka jest przepyszna i zachwyci każdego kto jej spróbuje, dlatego nie zwlekaj i wypróbuj jej w swoim jadłospisie.

Wartości odżywcze sałatki z łososia i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
95.93 kcal
191.85 kcal
Białko
10.74 g
21.49 g

Węglowodany w sałatce z łososia i jajek

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.14 g
4.28 g
Węglowodany przyswajalne
1.84 g
3.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
4.69 g
9.38 g
Tłuszcze nasycone
2.22 g
4.44 g
Tłuszcze nienasycone
2.47 g
4.94 g
Tłuszcze jednonasycone
1.67 g
3.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.80 g
1.60 g
Cholesterol
109.56 mg
219.12 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z łososia i jajek

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
65.98 µg (mcg)
131.95 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
1.14 µg (mcg)
2.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
2.76 mg
5.51 mg
Witamina D
4.73 µg (mcg)
9.46 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
0.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
58.05 µg (mcg)
116.10 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.31 mg
2.61 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
15.84 µg (mcg)
31.68 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
85.06 µg (mcg)
170.12 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z łososia i jajek

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
279.74 mg
559.49 mg
Potas
148.43 mg
296.85 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
40.63 mg
81.27 mg
Fosfor
136.29 mg
272.59 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
11.57 mg
23.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.74 mg
1.49 mg
Cynk
0.55 mg
1.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.19 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z łososia i jajek 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z łososia i jajek

Lista alergenów dla sałatki z łososia i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski

Cena przygotowania sałatki z łososia i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Serek wiejski
200 g
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pomidor
150 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z łososia i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób