Fit babeczki

Opublikowano: 08.08.2023 r., 8:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fit babeczki podane na desce, wraz z świeżym rozmarynem.
Fit babeczki
Fit babeczki to niezwykle smaczne danie, które idealnie sprawdza się na co dzień, jak smaczna przekąska lub podwieczorek. Te babeczki zrobisz w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
238 kcal
Kcal w porcji
147 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Szpinak (20 g)
  • Szynka z piersi kurczaka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Płatki owsiane (70 g)
  • Serek wiejski (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka

Przepis na fit babeczki krok po kroku

Szynkę i szpinak grubo posiekaj, włóż do miski.

Dodaj jajka, serek wiejski, płatki owsiane i szczyptę soli.

Ciasto rozłóż do foremek na muffiny i piecz ok.25 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na fit babeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat fit babeczek

Fit babeczki to niezwykle smaczne danie, które idealnie sprawdza się na co dzień, jak smaczna przekąska lub podwieczorek. Te babeczki zrobisz w kilka chwil.

Przepis na fit babeczki to doskonały pomysł na dietetyczne danie, które przygotujesz w kilka chwil. Choć są wytrawne, robią taką samą furorę jak te na słodko. To smaczne muffinki dla całej rodziny. Choć to muffiny śniadaniowe, można je również podawać na kolację czy podwieczorek. Są naprawdę sycące i pożywne, wszystko to ze względu na dodatek jajek i sera feta. To idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej. Odpowiednia ilość czosnku sprawia, że wcale nie jest mdły czy bez smaku. Do tego dania równie dobrze można wykorzystać świeży szpinak, który wystarczy lekko poddusić. W tym przepisie możesz również spokojnie sięgnąć po szpinak mrożony, który jest tani i łatwo dostępny, dzięki temu można po niego sięgać w każdej chwili. Bardzo często znajduje się w domowej spiżarni. Choć może się wydawać, że w wersji mrożonej szpinak ma mniej wartości odżywczych, nie jest to do końca prawda. Mrożenie tylko nieznacznie wpływa na spadek ilości witamin i składników mineralnych, dlatego nie trzeba się wcale go obawiać i śmiało można, sięgać po zamrożone warzywa. W tym wypadku szpinak dodaje całości całkiem sporo substancji prozdrowotnych. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego i witaminy K, która wspiera zdrowie układu krwionośnego. Jest też bogaty w chlorofil, zielony barwnik, który dostarcza magnezu, a także jest wspaniałym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed wpływem niekorzystnego działania czynników zewnętrznych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit babeczki, by był smaczne, szybkie i łatwe to ten sprawdzony przepis stanowi dobre rozwiązanie. Te wytrawne babeczki są tak pyszne, że na pewno z chęcią sięgniesz po nie na śniadanie, kolację, czy po prostu jako przekąskę. Wystarczy tylko 15 minut, by cieszyć się ich smakiem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu. Możesz dowolnie modyfikować dodatki do babeczek, by cieszyć się ciągle nowym ich smakiem.

Alergeny w fit babeczkach

Lista alergenów dla fit babeczek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski

Wartości odżywcze fit babeczek

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(147g)
Energia (kcal)
162.16
238.38
Białko (g)
13.46
19.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(147g)
Węglowodany (g)
11.78
17.32
Węglowodany przyswajalne (g)
10.13
14.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
2.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(147g)
Tłuszcz (g)
6.69
9.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.36
4.94
Tłuszcze nienasycone (g)
3.33
4.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
2.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.33
1.96
Cholesterol (mg)
153.36
225.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(147g)
Witamina A (µg (mcg))
86.77
127.55
Witamina B6 (mg)
0.15
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.70
Witamina C (mg)
1.24
1.82
Witamina D (µg (mcg))
0.75
1.10
Witamina E (mg)
0.48
0.71
Retinol (µg (mcg))
65.93
96.92
Tiamina (mg)
0.11
0.16
Ryboflawina (mg)
0.29
0.43
Niacyna (mg)
1.03
1.52
Foliany (µg (mcg))
31.81
46.77
Beta karoten (µg (mcg))
250.11
367.66

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(147g)
Sód (mg)
353.69
519.93
Potas (mg)
218.84
321.69
Wapń (mg)
52.00
76.44
Fosfor (mg)
238.79
351.02
Magnez (mg)
35.21
51.76
Żelazo (mg)
1.72
2.53
Cynk (mg)
1.66
2.44
Miedź (mg)
0.12
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny fit babeczek 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit babeczek

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
20 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Szynka z piersi kurczaka
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Płatki owsiane
70 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Serek wiejski
100 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Koszt składników
20.00