Pasta z bakłażana pieczonego

Opublikowano: 11.09.2023 r., 12:52 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony bakłażan w paście
Pasta z bakłażana pieczonego
Poznaj przepis na pyszną pastę z pieczonego bakłażana i czosnku, idealną do kanapek.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 20 min
31 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Bakłażan (300 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (25 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, pojemnik blendera

Przepis na pastę z bakłażana pieczonego krok po kroku

Bakłażana umyj, przekrój na pół i posyp solą.

Odstaw na ok. 20 minut, następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz.

Bakłażana obtocz w oliwie, zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Obok ułóż obrane ząbki czosnku, również zawinięte w folię.

Wyjmij warzywa z piekarnika z folii.

Łyżką wydrąż miąższ z bakłażana i umieść w misce. Dodaj oliwę, czosnek, przyprawy.

Całość zblenduj na gładką pastę.

Jak oceniasz przepis na pastę z bakłażana pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat pasty z bakłażana pieczonego

Pasta z bakłażana pieczonego to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek. Jest pyszna, sycąca i zdrowa, a jednocześnie niskokaloryczna. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki z serem, wędliną lub hummusem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis i dowiedzieć się, jak zrobić pastę z bakłażana pieczonego. Jej przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z tym, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jedyne składniki, których potrzebujesz to bakłażan, oliwa z oliwek, czosnek oraz przyprawy. Przepis na pastę z bakłażana pieczonego możesz jednak modyfikować na wiele różnych sposobów. Możesz dodać do niej na przykład ser ricotta lub fetę. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dobrze sprawdzi się również dodatek papryczki chilli lub mielonej ostrej papryki. Nie bój się eksperymentować, możesz dowolnie modyfikować rodzaj i ilość dodatków, aż osiągniesz smak, który najbardziej odpowiada Twoim preferencjom. Dobra pasta z bakłażana pieczonego powstaje przy bardzo małym wysiłku. Wystarczy, że upieczesz bakłażana i czosnek, a następnie zblendujesz je na gładką pastę. Pamiętaj jednak, że bakłażana warto dobrze przygotować przed pieczenie. Należy obficie posypać go solą i odstawić na 20-30 minut. Pozwoli to pozbyć się charakterystycznego, gorzkiego posmaku, a pasta będzie zdecydowanie delikatniejsza i smaczniejsza. Warto za jednym razem przygotować większą ilość pasty i korzystać z niej przez kilka kolejnych dni. Świetnie sprawdzi się do chleba, a także do sałatek, czy jako dip do warzyw. Bakłażan jest świetnym źródłem witamin, minerałów, błonnika oraz polifenoli, które są niezwykle wartościowe i mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Pasta z pieczonego bakłażana jest świetnym sposobem na włączenie tego warzywa do diety. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis!

Alergeny w paście z bakłażana pieczonego

Lista alergenów dla pasty z bakłażana pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z bakłażana pieczonego

Wartości odżywcze pasty z bakłażana pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Pasta z bakłażana pieczonego to dobra alternatywa i ciekawy zamiennik zamiast masła do kanapek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
103.41
31.02
Białko (g)
1.24
0.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
7.10
2.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.49
1.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
0.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
8.40
2.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
0.43
Tłuszcze nienasycone (g)
6.96
2.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.02
1.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.28
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
0.82
0.25
Witamina B6 (mg)
0.15
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.95
1.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.44
0.43
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.01
Niacyna (mg)
0.58
0.17
Foliany (µg (mcg))
18.29
5.49
Beta karoten (µg (mcg))
11.85
3.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
1065.99
319.80
Potas (mg)
215.99
64.80
Wapń (mg)
20.53
6.16
Fosfor (mg)
30.21
9.06
Magnez (mg)
13.25
3.97
Żelazo (mg)
0.36
0.11
Cynk (mg)
0.21
0.06
Miedź (mg)
0.09
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z bakłażana pieczonego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z bakłażana pieczonego

Koszt składników
26.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
300 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Czosnek
25 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
26.80