Zdrowe pasty do chleba

zdrowe pasty do chleba

Pasty do smarowania kanapek są coraz chętniej wybierane przez osoby, które szukają zdrowej diety fit. Smarowidła do chleba są nie tylko łatwe do zrobienia samemu w domu, lecz także pomagają wykorzystać resztki i urozmaicić dietę o warzywa i rośliny strączkowe. Najlepsze pasty do chleba zrobimy z warzyw gotowanych lub upieczonych, jak również z roślin strączkowych, orzechów i pestek, oraz serków i ryb. Zdrowe pasty do chleba przygotowujemy z pieczonych buraków z różnymi dodatkami. Idealnym składnikiem pysznych past do chleba jest awokado. Zdrowe pasty, pełne omega 3, zrobimy również z ryb, na przykład z makreli wędzonej. Dobrym składnikiem past są jajka, pieczarki, ryby wędzone i orzechy.

Najciekawsze przepisy w temacie zdrowe pasty do chleba

Przepisy w temacie zdrowe pasty do chleba

Zdrowe pasty do chleba - pomysły i przepisy na smaczne pasty do kanapek

Zdrowe pasty do chleba stanowią świetną alternatywę dla wędlin i tłustych serów, szczególnie dla osób odchudzających się i szukających potraw fit. Najprościej jest położyć na kanapce plaster wędliny lub sera. Jednak nie jest to rozwiązanie najbardziej zdrowe i fit. Szukając zdrowszych rozwiązań dietetycznych, warto nastawić się na zdrowe, własnoręcznie zrobione, pasty warzywne, z roślin strączkowych lub ryb, które są zdrowsze, proste i łatwe do zrobienia. Doradzamy z czego i jak zrobić pyszną i zdrową pastę na chleb. Przedstawiamy najlepsze przepisy na pyszne i zdrowe smarowidła do pieczywa, które łatwo i szybko zrobimy samemu z łatwo dostępnych produktów.

Dlaczego warto robić zdrowe pasty do chleba

Z czego można zrobić zdrowe smarowidła kanapkowe

Zdrowe pasty do chleba stają się coraz bardziej modną alternatywą dla wędlin i serów. Pasty kanapkowe pozwalają na znaczne urozmaicenie jadłospisu i wprowadzenie większej ilości warzyw do diety. Coraz więcej osób stara się na odżywianie się bardziej fit, czyli ograniczenie ilości spożywanego mięsa i tłustych serów i jedzenie więcej warzyw. Dobrym sposobem na urozmaicenie diety są przepisy na pasty kanapkowe, które można zrobić z bardzo różnych składników. Wybieramy głównie warzywa, rośliny strączkowe, sery i ryby, gdyż z mięsa dość trudno jest zrobić zdrową pastę do chleba.

Jakie cechy powinny spełniać dobre, zdrowe pasty do chleba. Przede wszystkim powinny to być pasty zrobione samodzielnie ze świeżych składników. Wbrew pozorom nie jest to zadanie trudne ani pracochłonne, gdyż przepisy na zdrowe pasty do chleba są łatwe i szybkie do zrobienia. Samodzielne przygotowywanie past do chleba sprawia, że unikamy konserwantów i sztucznych dodatków w produktach gotowych.

Aby zrobić pyszne, zdrowe pasty do kanapek mamy do dyspozycji następujące składniki:

  • warzywa,
  • pestki i orzechy,
  • rośliny strączkowe,
  • serki twarogowe,
  • ryby wędzone i pieczone.

Pasty do kanapek wspierają odchudzanie, gdyż pozwalają na większą różnorodność w diecie i wyeliminowanie lub ograniczenie tuczących i kalorycznych dodatków, które kładziemy na chleb. Zdrowe pasty, szczególnie pasty warzywne, pozwalają na zwiększenie witamin i cennych składników mineralnych w diecie. Nie zawsze lubimy warzywa i mamy trudności z włączeniem ich do diety. Natomiast różnorodne pasty warzywne pozwalają na tworzenie pysznych smarowideł do pieczywa na bazie warzyw. Warzywne pasty fit są lekkostrawne, niskokaloryczne i nietuczące. Zdrowe pasty pozwalają również przygotować pyszne przekąski dla dzieci z użyciem warzyw. Pasty do kanapek przyczyniają się również do oszczędzania i ograniczenia wyrzucanie jedzenia, gdyż idealnie nadają się do wykorzystania resztek.

Najciekawsze przepisy na zdrowe smarowidła do kanapek

Przepisy na warzywne pasty na chleb

Idealnym sposobem na tworzenie past do chleba fit są warzywa. Gotowane lub upieczone warzywa blendujemy i wzbogacamy o różne dodatki i przyprawy. Do warzyw świetnie pasują prażone pestki i orzechy, które świetnie wzbogacają smak pasty.

Pyszne pasty warzywne powstają ze zblendowanych warzyw, jak:

  • dynia,
  • burak,
  • marchewka,
  • cukinia i kabaczek,
  • bób,
  • bakłażan,
  • awokado.

Warzywa gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Następnie wystarczy je zblendować, dodać przyprawy i różne dodatki. Warzywa soczyste jak cukinie i kabaczek należy odsączyć, tak aby pasta nie była zbyt rzadka. Warzywa są dość mdłe w smaku, dlatego też warto dodać przyprawy o zdecydowanym smaku. Jako świetny dodatek sprawdzą się pestki ze słonecznika, które nadają paście kremową konsystencję. Warto również dodać czosnek, który wzbogaca smak. Do pasty warto również dodać posiekane drobno świeże warzywa, które sprawią, że będzie ona przyjemnie chrupka.

Świetnym i modnym przepisem na pastę fit jest guacamole, czyli pasta z awokado. Kremowa konsystencja awokado i delikatny smak sprawia, że owoc ten świetnie nadaje się na smarowidła do kanapek. Aby zrobić guacamole wystarczy rozgnieść świeże awokado widelcem i dodać sól i sok z cytryny. Polskie przepis na guacamole wymaga również dodania czosnku, który wzbogaca i wzmacnia mdły smak awokado. Na bazie guacamole możemy tworzyć różne, pożywne pasty z dodatkiem jajka, serka lub ryb. Do past z awokado świetnie pasuje czerwona cebula, kolendra oraz czosnek.

Pasty do kanapek fit z roślin strączkowych

Wspaniałym produktem do robienia zdrowych past do chleba są rośliny strączkowe, jak:

  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • groch,
  • soczewica.

Klasycznym przykładem zdrowej pasty do pieczywa zrobionej ze strączkowych jest humus, czyli tradycyjna pasta arabska. Humus robimy z ugotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy z oliwek i czosnku. Klasyczny przepis na hummus można również wzbogacić sokiem z cytryny. Na bazie tradycyjnego przepisu zrobimy także różne warianty, na przykład hummus z grochu lub z warzyw.

Pasty kanapkowe z jajek

Jajka na twardo stanowią idealną bazę do zdrowych past do chleba. Do niedawna jeszcze jajka obwiniano o podnoszenie poziomu cholesterolu. Obecnie jajka wracają do łask i stają się praktycznym i smacznym dodatkiem do past.

Jajko możemy zblednować lub pokruszyć widelcem i pomieszać z:

  • awokado,
  • makrelą wędzoną,
  • smażoną cebulą,
  • smażonymi pieczarkami.

Jako pyszny, chrupiący dodatek mogą posłużyć pokrojone ogórki kiszone, papryka, szczypiorek czy dymka. Jajka nie potrzebują majonezu jako spoiwa. Jeśli pasta jest zbyt sucha, można dodać oliwy z oliwek.

Smarowidła do kanapek z ryb

Jednym z lepszych i popularnych smarowideł do pieczywa są pasty z wędzonej makreli. Makrelę wystarczy dokładnie oczyścić z ości i skóry i rozgnieść widelcem. Makrela ma miękką konsystencję, idealną do smarowania i sama w sobie nadaje się do smarowania kanapek. Lecz znacznie lepiej smakuje z dodatkami.

Smaczną pastę z makreli zrobimy z dodatkiem szczypiorku i drobno pokrojonego ogórka kiszonego. Warto dodać również drobno posiekaną cebulę. Jeśli chcemy, aby pasta była bardziej sycąca, dodajemy jajko na twardo. Całość spajamy przy pomocy majonezu. Jednak pasta bardziej fit powstanie, jeśli zamiast majonezu użyjemy awokado.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto