Koktajl sirt

Opublikowano: 23.09.2022 r., 13:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowy koktajl dietetyczny sirtuins
Koktajl sirt
Poznaj przepis na pyszny, zielony koktajl sirtuinowy.
Przygotowanie 5 min
83 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórek - 1 sztuka (150 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (200 g)
  • Natka pietruszki - 3 łyżki (30 g)
  • Seler naciowy - 2 łodygi (100 g)
  • Szpinak - 1/3 garści (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
sokowirówka

Przepis na koktajl sirt krok po kroku

Wszystkie składniki umyj, ogórka i jabłko obierz.

Wyciśnij w wyciskarce.

Jak oceniasz przepis na koktajl sirt
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat koktajlu sirt

Dieta SIRT to popularny model żywieniowy, którego jednym z głównych założeń jest codzienne picie zielonych koktajli sirtuinowych. Powinny być niskokaloryczne oraz przygotowane z warzyw i owoców, ewentualnie z niewielkim dodatkiem wody, do uzyskania preferowanej konsystencji. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić koktajl sirt koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na smaczny, dietetyczny koktajl, który przygotujesz łatwo i przyjemnie. Niezbędne składniki to jabłko, ogórek, natka pietruszki oraz szpinak. Koktajl sirt, zamiast szpinaku, możesz przygotować też z jarmużem lub rukolą, szpinak ma jednak najłagodniejszy smak. Przepis na koktajl list jest bardzo prosty, wystarczy, że wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyjesz, jabłka i ogórki obierzesz i wyciśniesz z nich sok w wyciskarce. Pamiętaj, że choć owocowo-warzywne koktajle to dobry pomysł na urozmaicenie codziennej diety nie powinny zastępować całych owoców i warzyw oraz zamiennika innych posiłków. W porównaniu do owoców i warzyw jedzonych w całości mają mniej błonnika, witamin i składników mineralnych, dodatkowo nie zawierają białek ani tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowej pracy całego organizmu. Choć według zaleceń diety sirtuinowej koktajl należy przygotować za pomocą wyciskarki lub sokowirówki możesz też wykorzystać blender – dzięki temu w koktajlu zostanie zachowana większa ilość błonnika i będzie on bardziej sycący. Jeśli chcesz poznać najlepszy przepis na koktajl sirt z jabłkiem, ogórkiem i szpinakiem koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis. Pamiętaj jednak, aby koktajl ten traktować wyłącznie jako urozmaicenie, zdrowej, dobrze zbilansowanej diety, a nie jej podstawę.

Alergeny w koktajlu sirt

Lista alergenów dla Koktajlu sirt przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Wartości odżywcze koktajlu sirt

na 100g gotowej potrawy

Koktajle mogą być zdrowym elementem dobrze zbilansowanej diety, ale nie powinny zastępować całych warzyw, owoców, ani pełnych posiłków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
33.28
83.21
Białko (g)
0.72
1.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.69
19.22
Węglowodany przyswajalne (g)
5.98
14.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.71
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
46.90
117.25
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.14
0.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
0.23
0.58
Foliany (µg (mcg))
25.70
64.24
Beta karoten (µg (mcg))
558.28
1395.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
23.36
58.41
Potas (mg)
187.96
469.90
Wapń (mg)
26.72
66.79
Fosfor (mg)
21.16
52.90
Magnez (mg)
13.61
34.02
Żelazo (mg)
0.64
1.59
Cynk (mg)
0.18
0.46
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu sirt 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania koktajlu sirt

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
150 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jabłko
200 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Seler naciowy
100 g
2 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Szpinak
15 g
1/3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 15 g
Koszt składników
21.00