Przepisy bez nabiału
-
Twarożek z tofu
Tofu doczekało się wielu modyfikacji, to uniwersalny produkt, który niemal codziennie jest wykorzystywany przez wegan do wytrawnych dan na ciepło …
10 min łatwy 3 40 kcal -
Wegańska carbonara
Wegańska carbonara to świetna propozycja na obiad bez mięsa. Spaghetti carbonara w wersji wege to danie na bazie mleka kokosowego …
20 + 30 min łatwy 4 802 kcal -
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry to pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka w sosie …
35 min łatwy 3 399 kcal
Przepisy bez nabiału - przepisy
-
Budyń jaglany
Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser …
10 min łatwy 2 1003 kcal -
Wegańskie naleśniki
Wegańskie naleśniki to pyszna i łatwa alternatywa dla klasycznej wersji. Te roślinne robi się bez mleka i jajek. Choć zastąpienie …
20 + 20 min łatwy 2 582 kcal -
Owsianka na mleku kokosowym
Owsianka na mleku kokosowym jest pomysłem na zdrowe śniadanie, pełne witamin i mnóstwa składników odżywczych. To idealny wybór dla wszystkich, …
10 + 10 min łatwy 1 318 kcal -
Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku to danie które łatwo i przyjemnie przygotujesz w mniej niż godzinę. Ryż z kurczakiem po chińsku i …
35 min łatwy 1 517 kcal -
Wegańskie ciastka
Wegańskie ciasteczka to doskonała propozycja na deser do kawy i herbaty podczas spotkań ze znajomymi lub rodziną. Przepis na wegańskie …
10 + 20 min łatwy 10 343 kcal -
Wegańskie gofry
Pyszne wegańskie gofry to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybka w wykonaniu przekąska, które idealnie pasuje na śniadanie, …
20 + 5 min łatwy 10 171 kcal
-
Omlet bez jajek
Omlet bez jajek to doskonała propozycja na pyszny omlet śniadaniowy. Jest to modyfikacja tradycyjnego omletu jajecznego dla osób, które z …
5 + 10 min łatwy 1 400 kcal -
Muffinki bez mleka
Muffinki bez mleka to doskonała opcja na pyszne wypieki, które sprawdzą się dla osób z alergią pokarmową. Choć nie zawierają …
10 + 20 min łatwy 10 318 kcal -
Libańska zupa z soczewicy
Libańska zupa z soczewicy czerwonej to pyszna zupa w sam raz dla wszystkich miłośników kuchni bliskowschodniej. To świetny pomysł na …
10 + 20 min łatwy 6 267 kcal -
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość …
20 min łatwy 4 349 kcal -
Wegańskie ciasto z truskawkami
Wegańskie ciasto z truskawkami to pyszne, łatwe i szybkie ciasto, które przygotujesz bez mleka i jajek. Z pewnością będzie dobre …
30 + 50 min średni 10 211 kcal
-
Brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. …
25 + 30 min łatwy 10 184 kcal -
Placki bananowe wegańskie
Placki bananowe wegańskie to doskonała opcja na naprawdę ciekawe śniadanie, kore sprawdzi się doskonale na co dzień. Placki są smaczne, …
10 + 10 min łatwy 10 89 kcal -
Ciecierzyca po bretońsku z kiełbasą
Lubisz fasolkę po bretońsku? Spróbuj koniecznie tej alternatywy i wykonaj ciecierzycę po bretońsku. Potrawę robi się bardzo szybko i w …
30 min łatwy 4 413 kcal -
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez mleka i jajek, które będzie dobre nie tylko …
30 + 50 min średni 10 196 kcal -
Wegańska bita śmietana
Wegańska bita śmietana to doskonała propozycja na roślinny zamiennik tradycyjnej śmietany z mleka krowiego. Śmietanka kokosowa jest pyszna i nie …
10 min łatwy 5 143 kcal -
Lody wegańskie
Gdy tylko zaczynają się cieplejsze dni szukamy czegoś dla ochłody- zimnych napoi, cienia i lodów. Dlatego dziś prezentujemy przepis na …
5 min łatwy 1 267 kcal
-
Zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pomidorów jest przepyszną i bardziej nowoczesną formą tego tradycyjnego dania. Ta zupa ma wielu miłośników ze względu …
25 + 25 min łatwy 6 126 kcal -
Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka
Ryż zapiekany z jabłkami bez mleka jest niezwykle wspaniałym wyborem na pyszne śniadanie, kolację, a nawet obiad. Jest daniem bardzo …
15 + 20 min łatwy 4 317 kcal -
Zapiekanka wegańska
Zapiekanka wegańska jest świetna opcją na pyszne i łatwe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Choć …
30 + 25 min łatwy 4 396 kcal -
Masło wegańskie
Masło wegańskie to świetna opcja, jeśli nie chcesz lub nie możesz jeść tradycyjnego masła. Nasz przepis na masło wegańskie zawiera …
10 + 3 min łatwy 40 19 kcal -
Pizza wegańska
Pizza wegańska to doskonała propozycja na pyszną pizzę bez dodatku mięsa i sera z mleka pochodzącego od zwierząt. Smaczna pizza …
110 + 20 min łatwy 4 685 kcal
-
Feijoada
Feijoada to jedna z klasycznych, tradycyjnych, bardzo popularnych dań charakterystycznych dla kuchni brazylijskiej. Brazylijska feijoada to gulasz przygototwywany najczęściej z …
30 + 60 min średni 5 795 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 188 kcal -
Indyk w maladze
Ten indyk w maladze to sprawdzony przepis na genialną przystawkę na imprezę. Mięso z piersi indyka i owoce zanurzone są …
15 min łatwy 6 -
Chrupiące placki ziemniaczane
Najprostszy i najszybszy przepis na tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane. Są to idealne placki kartoflane dla dzieci i dorosłych na zwykły, …
20 min łatwy 3 295 kcal -
Buraczki z papryką na zimę
Buraczki z papryką na zimę do słoików to świetny pomysł na domowe przetwory, z których możesz następnie korzystać przez cały …
60 min łatwy 20 204 kcal -
Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie na słodko z goździkami i cynamonem to jeden z najpopularniejszych i najpyszniejszych pomysłów na domowe, zimowe przetwory …
30 min średni 10 370 kcal
-
Konfitura z borówki amerykańskiej
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej to świetny pomysł na to, jak wykorzystać te letnie, sezonowe owoce również w okresie jesienno-zimowym. …
40 min łatwy 25 57 kcal -
Chinkali
Chinkali to przepis na naprawdę pyszne pierożki, które skradną serca wszystkich, którzy je spróbują. To idealny pomysł na szybki i …
20 + 15 min łatwy 4 745 kcal -
Karkówka pieczona
Karkówka pieczona zazwyczaj podawana jest na święta, ale tak naprawdę można ją przygotować o każdej porze roku i bez żadnych …
20 + 75 min łatwy 6 411 kcal -
Zrazy wołowe
Zrazy wołowe kojarzą mi się z domem rodzinnym i szkolną stołówką. Wywodzą się z kuchni śląskiej i składają się z …
30 + 90 min średni 6 352 kcal -
Pyzy
Pyzy to tradycyjne polskie danie, które często jadłam w domu rodzinnym. Składają się z surowych ziemniaków, gotowanych ziemniaków i mąki …
15 min łatwy 4 276 kcal -
Owsianka na wodzie
Owsianka na śniadanie na ogół kojarzy nam się z owsianką przygotowywaną na mleku krowim, jogurcie lub ewentualnie napoju roślinnym. Tymczasem, …
10 min łatwy 1 379 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Linguine
Linguine, zwany również bavatte, trenette, lub spłaszczone spaghetti, to jeden z wielu rodzajów włoskich, pszennych makaronów. Pochodzi z regionu Liguria, …
25 min łatwy 1 702 kcal -
Gravlax
Gravlax to danie rybne z surowego łososia podawanego na zimno. Gravlax z łososia sprawdzi się idealnie jako przystawka na imprezach …
30 min łatwy 10 179 kcal -
Kiełbasa słoikowa
Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Swojska kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się również …
25 + 90 min łatwy 15 144 kcal -
Langustynki
Langustynki choć rzadko goszczą w menu, to jednak zdecydowanie warto to zmienić, gdyż są pyszne i obfitują w mnóstwo cennych …
25 + 20 min łatwy 3 502 kcal -
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to …
20 min łatwy 3 253 kcal -
Pasztet z gęsi
Pasztet z gęsi to domowy, smaczny i delikatny pasztet do słoika. Idealnie pasuje do kanapek z dodatkiem konfitury żurawinowej. Potrzebne …
40 + 240 min średni 30 209 kcal -
Pasztet z pieczarek
Wegetariański pasztet z pieczarek to doskonała propozycja jako dodatek na kanapki nie tylko w diecie wegetariańskiej. Jest to świetne rozwiązanie …
20 + 50 min łatwy 5 281 kcal -
Cukinia kiszona
Z kiszonkami najczęściej kojarzą nam się kapusta i ogórki. Tymczasem do kiszenia świetnie nada się również cukinia. To bardzo oryginalny …
40 min łatwy 10 33 kcal -
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
20 + 90 min łatwy 5 438 kcal -
Ziemniaki po szwedzku
Zapiekane ziemniaki po szwedzku to jeden z najlepszych i najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie ziemniaków. Z pewnością przypadną do gustu wszystkim …
25 + 50 min średni 1 420 kcal -
Galaretka z czerwonej porzeczki
Galaretka z czerwonej porzeczki to świetny, szybki i bardzo prosty domowy sposób na przetwory, które pozwolą przedłużyć sezon na te …
40 min łatwy 0 -
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 412 kcal -
Uszka z grzybami suszonymi
Uszka z grzybami suszonymi to tradycyjne świąteczne danie. Uszka można podawać z barszczem czerwonym lub same z dodatkiem roztopionego masła. …
40 min średni 6 321 kcal -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Rolady ze schabu w sosie
Dziś prezentujemy przepis na rolady ze schabu w sosie. Rolady to danie bardzo popularne na Śląsku. Jak głosi historia, z …
15 + 150 min łatwy 12 265 kcal -
Pieczone tofu
Pieczone tofu to świetny pomysł na wegetariańskie lub wegańskie danie na obiad, czy kolację. Oczywiście nie jest dedykowane wyłącznie osobom …
10 + 20 min łatwy 1 251 kcal -
Tortilla z tofu
Tortilla z tofu to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad …
15 min łatwy 2 441 kcal
Dania bez nabiału - co to jest?
Coraz więcej osób eliminuje ze swojego jadłospisu nabiał. U niektórych przeważają względy zdrowotne, inni odstawiają produkty mleczne tłumacząc to lepszym samopoczuciem oraz względami ideologicznymi. Niezależnie od powodu należy pamiętać, że nabiał jest wartościowym źródłem białka i wapnia w diecie, więc rezygnując z niego, należy zadbać o dostarczenie tych składników z innych źródeł. Jeśli nie zwrócimy na to szczególnej uwagi, możemy doprowadzić do powstania sporych niedoborów pokarmowych, niebezpiecznych dla naszego zdrowia.
Dania bez nabiału. Przepisy na potrawy bez dodatku nabiału
W ostatnim czasie coraz więcej osób wyklucza ze swojej diety nabiał. Nie zawsze jest to wskazane, ponieważ produkty mleczne są wartościowym źródłem ważnych składników odżywczych, między innymi białka i wapnia. Jeśli jednak z jakichś względów musimy odstawić nabiał, możemy zastąpić go innymi składnikami, zarazem dbając o uzupełnienie cennych dla zdrowia substancji zdrowotnych.
Dieta bez nabiału – wpływ na zdrowie
Choć mleko i produkty mleczne nie są niezbędnym składnikiem zdrowego jadłospisu, to dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych, koniecznych dla zachowania zdrowia.
Spożywając dania z nabiałem dostarczamy sobie dobrej jakości białka, które zawiera wszelkie niezbędne aminokwasy i jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm.
Bardzo ważnym składnikiem, na którego niedobór warto zwrócić uwagę jest również wapń. Jego przyswajalność z produktów mlecznych jest dużo wyższa niż z innych i może wynosić nawet 80%. Nie oznacza to jednak, że nie możemy zadbać o odpowiednią podaż wapnia pozyskując go z innych produktów. Jeśli rezygnujemy z nabiału, warto wzbogacić dietę o zielonolistne warzywa (szczególnie jarmuż, brokuły, brukselkę), orzechy, migdały, ziarna, nasiona, pestki, sardynki w puszce, warzywa strączkowe, figi, mak, sezam czy nasiona chia. Stosując roślinne zamienniki mleka, warto wybierać mleko owsiane, migdałowe lub sojowe dodatkowo fortyfikowane wapniem.
Nabiał, jako produkt pochodzenia zwierzęcego jest również dobrym źródłem witaminy B12, która występuje właśnie jedynie w produktach zwierzęcych. Jeśli jemy mięso, ryby lub jajka nie musimy martwić się o jej niedobór, ale w przypadku diety wegańskiej należy wprowadzić odpowiednią suplementację.
Produkty mleczne zawierają także witaminę D, która jest niezbędna dla dobrego wchłaniania wapnia z posiłków, wzmacnia nasz system odpornościowy, wpływa korzystnie na stan mięśni, kości i zębów. Choć witamina D jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, to w żywności występuje naturalnie w niewielkich ilościach, a pozyskujemy ją głównie ze słońca oraz w formie leków i suplementów diety.
Mleko i jego przetwory dostarczają nam również witaminy A, E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu, jednak te składniki możemy zapewnić sobie, również bez produktów mlecznych, odpowiednio komponując jadłospis.
Szczególnie cennych elementem jadłospisu są fermentowane produkty mleczne. Jogurty naturalne, kefiry i maślanki zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które usprawniają procesy trawienia, poprawiają pracę jelit i wspierają system odpornościowy.
Warto wiedzieć, że nabiał nie służy wszystkim. Produkty mleczne nie są wskazane przy niektórych jednostkach chorobowych, na przykład nietolerancji laktozy, zespole jelita drażliwego, alergii na białka mleka, trądziku czy niektórych chorobach autoimmunologicznych.
Dieta bez nabiału – zamienniki produktów
Produkty spożywcze, którymi możemy zastąpić dania mleczne zależą w dużej mierze od tego, z jakiego powodu eliminujemy nabiał. Jeśli problemem jest przede wszystkim laktoza, w sklepach znajdziemy coraz więcej produktów bez tego składnika. Laktoza jest cukrem naturalnie występującym w mleku, który u części osób może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak nadmierne wzdęcia, gazy, bóle brzucha, przelewnie w brzuchu, uciążliwe biegunki. Rozwiązaniem tego problemu mogą być powszechnie dostępne produkty bez laktozy, takie jak mleko, jogurty, kefiry, serki, lody czy masło. Warto również pamiętać, że w fermentowanych produktach mlecznych, ze względu na obecność w nich bakterii probiotycznych, laktoza jest o wiele łatwiej trawiona.
Wśród zamienników produktów mlecznych, które możemy zastosować w kuchni wymienić należy między innymi:
- Różnego rodzaju mleka roślinne: ryżowe, sojowe, owsiane czy migdałowe, najlepiej dodatkowo wzbogacane o obecność wapnia.
- Tofu, sery wegańskie zamiast sera żółtego i twarogu. Do pizzy lub zapiekanek, zamiast tartego sera, możemy również zastosować bezmleczny beszamel.
- Zamiast klasycznej śmietany możemy wykorzystać różnego rodzaju śmietany roślinne, a także gęste mleko kokosowe z kartonu lub puszki.
- Jogurty i kefiry przygotowane z mleka sojowego lub kokosowego. Możemy je dostać w coraz większej ilości sklepów lub przygotować samodzielnie w domu.
- Margaryny roślinne (bez dodatku serwatki) i oleje roślinne zamiast masła. Do smażenia możemy używać również masła klarowanego, które zawiera bardzo niewielką ilość białek mleka krowiego.
Jeśli oprócz typowych produktów mlecznych eliminujemy także jajka, możemy zastosować w kuchni także ich zamienniki. W przypadku przyrządzania jajecznicy świetnie sprawdzi się tofu, do wypieków możemy wykorzystać namoczone siemię lniane lub nasiona chia, rozgniecione banany lub mus z jabłek albo dyni. Jeśli chcemy uzyskać „pianę z białek”, zamiast nich możemy użyć aquafaby czyli wody pozostałej pod odsączeniu ciecierzycy.
Przepisy na dania bez nabiału
Stosując zamienniki produktów nabiałowych, możemy przygotować większość potraw, modyfikując jedynie ewentualnie niektóre przepisy kulinarne. Dzięki temu możemy przyrządzić dania nie tylko bez laktozy, ale również bez dodatku bezlaktozowych produktów mlecznych.
Uwielbiasz twarożek? Możesz wykorzystać przepis na wegański twarożek z migdałów lub namoczonych nasion słonecznika, a pyszny serek waniliowy możemy przyrządzić z użyciem kaszy jaglanej i mleka roślinnego.
Ciekawym pomysłem jest przepis na sernik bez nabiału. Możemy go przygotować na bazie gęstego mleka kokosowego i mleka sojowego lub na przykład z dodatkiem naturalnego tofu, kaszy jaglanej i syropu klonowego.