Pasty do smarowania
-
Pasta z makreli i jajek
Domowa pasta z makreli i jajek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Można też maczać chlebek bezpośrednio w paście lub …
35 min łatwy 8 187 kcal -
Pasta jajeczna z chrzanem
Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. …
15 + 12 min łatwy 3 209 kcal
-
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka to świetny dodatek do chleba. Pasta z tuńczyka jest bardzo szybka w przygotowaniu. Przepis na nią jest …
10 min łatwy 5 155 kcal
Pozostałe przepisy na pasty i smarowidła
-
Pasta z awokado i pomidorami
Awokado to jeden z produktów, który często utożsamiany jest ze zdrową dietą i rzeczywiście awokado to zdrowy owoc, ale też …
8 min łatwy 5 80 kcal
-
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal
-
Pasta z cieciorki
Pasta z cieciorki to jeden z najpopularniejszych dipów na świecie. Bardziej aromatyczna i bogatsza smakowo wersja to klasyczny i popularny …
25 min łatwy 10 123 kcal
-
Pasta jajeczna z serem
Pasta jajeczna z serem to ciekawy pomysł na smarowidło na kanapki lub krakersy. Przygotowanie takiej przekąski nie zajmuje dużo czasu, …
20 + 10 min łatwy 3 673 kcal
-
Twaróg z rzodkiewką
Twaróg z rzodkiewką to jedna z najpopularniejszych propozycji przygotowania sera twarogowego białego w wersji słonej. Twarożek świetnie sprawdzi się jako …
20 min łatwy 4 77 kcal
-
Pasta z ryby wędzonej
Pasta z ryby wędzonej to świetny dodatek do kanapek, który można przygotować w naprawdę szybkim czasie. Jest bardzo kremowa i …
20 + 10 min łatwy 6 122 kcal
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal
-
Pasta z wątróbki
Pasta z wątróbki jest szybkim w przygotowaniu i wartościowym dodatkiem do chleba. Do jej zrobienia możesz użyć wątróbki, która została …
25 + 10 min łatwy 4 69 kcal -
Pasta jajeczna z twarogiem
Pasta jajeczna z twarogiem to prosty pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek, ale …
15 + 10 min łatwy 5 185 kcal
-
Tapenada
Tapenada to tradycyjna przystawka wywodząca się z kuchni francuskiej. Podaje się ją jako przekąskę do alkoholu. Można ją spotkać także …
10 min łatwy 10 119 kcal
-
Pasta z łososia i jajka
Pasta z łososia i jajka to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 6 156 kcal
-
Mutabal
Mutabal to przepyszna pasta z bakłażana, która pochodzi z kuchni bliskiego wschodu. Jest smaczna, szybka i bardzo odżywcza. Sprawdzi się …
10 + 20 min łatwy 4 308 kcal
-
Smalec z fasoli z jabłkiem i cebulką
5 min łatwy 8 68 kcal
-
Pasta kanapkowa
Pasta kanapkowa to fajna, smaczna i zdrowa propozycja na szybkie śniadanie. Możesz podać ją z dodatkiem chleba, bułki, pieczywa chrupkiego …
20 + 30 min łatwy 4 196 kcal
-
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji …
5 min łatwy 8
-
Pasta z bobu
Pyszna pasta z bobu i jajek to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Jest to doskonały wybór w diecie …
20 + 30 min łatwy 5 86 kcal
-
Pasta z kalafiora
Pasta z kalafiora jako propozycja na pastę warzywną do pieczywa. Znudziły Ci się kanapki z szynką lub serem? Zapomnij o …
20 + 20 min łatwy 6 67 kcal
-
Pasta z tuńczyka i jajka
Pasta z tuńczyka i jajka to świetna opcja na pyszne danie dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. …
10 + 10 min łatwy 3 251 kcal -
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta …
15 + 40 min łatwy 5 248 kcal
-
Pasta z bakłażana i papryki
Pasta z bakłażana i papryki to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do kanapek. Moja dzisiejsza propozycja jest szybka i łatwa w …
30 + 20 min łatwy 15 46 kcal
-
Pasta warzywna
Pasta warzywna to bardzo dobry pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie. Pyszna domowa pasta może być także dodatkiem do …
15 + 30 min łatwy 10 128 kcal
-
Pasta z fasoli białej
Pasta z fasoli białej to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest idealna do kanapek oraz jako …
10 + 10 min łatwy 4 69 kcal
-
Pasta jajeczna z szynką
Pasta jajeczna z szynką to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację lub …
15 + 10 min łatwy 6 199 kcal -
Tapenada z czarnych oliwek
Tapenada z czarnych oliwek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całek rodziny. Najlepsza tapenada świetnie sprawdzi …
10 min łatwy 10 102 kcal
-
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 1592 kcal
-
Cieciorella
Cieciorella to pyszny krem orzechowy, którego bazą jest ciecierzyca. Choć może brzmieć to, jak bardzo szalony pomysł, warto go wypróbować, …
15 min łatwy 4 312 kcal
-
Gigi hadid pasta
Gigi hadid pasta to bardzo dobry pomysł na potrawę przygotowaną specjalnie dla słynnej modelki. Prosty, lecz bardzo smaczny makaron z …
10 + 25 min łatwy 5 1024 kcal
-
Harissa
Harissa to przepyszna, nieco pikantna pasta przygotowywana z ostrej papryczki i czosnku. Świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw, ze …
20 + 20 min łatwy 4
-
Baba ganoush
Baba ganoush to popularny w Arabii dodatek do pieczywa. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę smacznym …
35 + 15 min łatwy 5 89 kcal
-
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 119 kcal
-
Guacamole thermomix
Guacamole thermomix to idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają ten pyszny meksykański sos, jednak szukają prostszego sposobu na jego przygotowanie. …
5 min łatwy 2 153 kcal
-
Makaron z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 30 min łatwy 5 182 kcal
-
Klasyczna pasta z makreli
Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
15 + 8 min łatwy 15 72 kcal -
Pasta bezjajeczna
Pasta bezjajeczna jest świetną opcją dla wszystkich miłośników tradycyjnej wersji tego dania, jednak poszukujących wegańskiej wersji. Pasta jest smaczna i …
10 + 15 min łatwy 4 157 kcal
-
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonały dodatek do chleba podawany na kolację lub na śniadanie. Pyszna pasta …
15 + 10 min łatwy 5 188 kcal -
Pasta z makreli pomidorowa
Pasta z makreli pomidorowa to doskonały dodatek do kanapek na kolację lub śniadanie. Pomidorowa pasta z makreli jest bardzo szybka …
20 min łatwy 5 199 kcal -
Pasta z awokado i twarogiem
Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta …
10 min łatwy 6 126 kcal
-
Pasta z jajek i twarogu
Pasta z jajek i twarogu to szybki, łatwy i tani sposób na smarowidło do kanapek, które możesz podawać na kolację …
15 + 10 min łatwy 7 163 kcal
-
Katuk
Katuk to pyszna bułgarska przystawka wykonana na bazie jogurtu greckiego oraz czosnku. Katuk można spożywać jako dodatek do pieczywa, frytek …
15 min łatwy 9 196 kcal
-
Paprykarz z makreli
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie domowych dodatków do pieczywa, które wielu z nas spożywa niemal codziennie. Dzisiaj przedstawię Wam …
20 min łatwy 5 169 kcal -
Obazda
Obazda jest doskonałą propozycją na dodatek do pieczywa. Jest to tradycyjne danie kuchni bawarskiej, które przygotowywane jest na bazie sera …
15 min łatwy 5 225 kcal
-
Wegetariańska pasta z czerwonej fasoli
Wegetariańskie smarowidło na kanapki to pyszna pasta z czerwonej fasoli. Można nią nadziać warzywa, na przykład paprykę i powstaje zdrowa …
5 + 60 min łatwy 4 288 kcal
-
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami to świetny pomysł na smarowidło do kanapek w stylu śródziemnomorskim. To danie, które pięknie się …
15 + 12 min łatwy 4 298 kcal
-
Pasta jajeczna z makrelą
Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść …
25 + 10 min łatwy 6 202 kcal -
Smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami
Pyszny smalec z białej fasoli z suszonymi pomidorami – jest wyśmienitym pomysłem na wegańską pastę na kanapki. Bez glutenu, bez …
5 min łatwy 6 57 kcal
-
Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to klasyka włoskiej kuchni, której nie sposób nie znać i nie lubić. Historia tego dania sięga starożytności, najprawdopodobniej …
35 + 40 min średni 8 383 kcal -
Hummus z suszonymi pomidorami i oliwkami bez tahini
Nie masz pod ręką tahini? Nic nie szkodzi. Bez tahini również uda się zrobić dobry hummus z suszonymi pomidorami i …
5 min łatwy 8 94 kcal
-
Tahini
Tahini to określenie dla pasty wykonanej z sezamu. Tę pastę określa się także jako masło sezamowe. W skład tahini najczęściej …
15 min łatwy 6 241 kcal
-
Pasta z dyni
Pasta z dyni to pomysł na pyszny, zdrowy, prosty w przygotowaniu dodatek do kanapek. Możesz przygotować ją z dyni piżmowej …
20 + 40 min łatwy 8
-
Pasta serowa
Pasta serowa to pyszna i kremowa mieszanka serów, które można wykorzystać jako dip, smarowidło lub dodatek do różnych potraw. Pasta …
20 + 20 min łatwy 3 315 kcal
-
Koreańska pasta chilli
Koreańska pasta chilli jest nie tylko ciekawym dodatkiem do wielu dań, ale również niezbędnym składnikiem potraw dla miłośników kuchni azjatyckiej …
45 min średni 1
-
Pasta z pestek dyni
Pasta z pestek dyni to pyszny dodatek do chleba. Taka szybka, prosta pasta świetnie zastępuje masło do kanapek, ale również …
10 min łatwy 1 1216 kcal
-
Pasta chili
Ta pikantna pasta chili to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa …
10 + 30 min łatwy 1 2341 kcal
-
Puree z brokuła
Puree z brokuła to ciekawy zamiennik surówki lub ziemniaków do obiadu. Może chcesz spróbować? Naprawdę warto. Sprawdź jak zrobić puree …
2 + 30 min łatwy 2 169 kcal
-
Pesto rosso
Przepis na pesto rosso, czyli pesto czerwone, jest naprawdę bardzo prosty. To idealny pomysł na pyszny dodatek do makaronu i …
15 min łatwy 1 1305 kcal
-
Pasta pomidorowa
Domowa pasta pomidorowa to zdecydowanie świetnie rozwiązanie na zdrowe śniadanie lub kolacje. Jest to szybka, łatwa i dobra propozycja na …
10 + 10 min łatwy 1 141 kcal
-
Pasta z twarogu
Pasta z twarogu to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny. Kanapkowa pasta jest bardzo kremowa …
10 min łatwy 2 250 kcal
Pasty do smarowania - co to jest?
Chleb czy kanapki zawsze jada się z dodatkami. Kanapki stanowią popularną przekąskę głównie w krajach północnej Europy, ale z uwagi na łatwość przygotowania robi się je wszędzie. Nieodłącznym dodatkiem do kanapek są pasty kanapkowe, czyli coś do smarowania. W tradycyjnej kuchni polskiej był to smalec ze skwarkami. Na świecie popularne są takie pasty, jak: marmite, hummus, pesto, tapenada, rillettes, guacamole, czy ajwar. Bardziej na północy pasty służą do smarowania pieczywa, zaś na południu do maczania lub do jedzenia z chlebem. Podstawą do pasty do chleba może być mięso, ryby, pieczarki, jajka na twardo czy też tarty ser. Popularnością cieszą się pasty fit zrobione z warzyw z dodatkiem orzechów czy pestek ze słonecznika.
Pasta - rodzaje, przepisy, dodatki, ciekawostki
W naszej kuchni do smarowania chleba najczęściej używa się dżemu, zaś w tradycyjnej kuchni polskiej typowym smarowidłem był smalec ze skwarkami. Na półkach sklepowych królują pasztety do smarowania czy nutella. Dlaczego jednak nie pokusić się o zrobienie własnej, zdrowej pasty do kanapek. Danie to jest łatwe i szybkie do zrobienia i pozwala na wykorzystanie produktów, które mamy w lodówce oraz resztek, na przykład z imprezy. Przedstawiamy różne, ciekawe pomysły na pasty do pieczywa.
Pasta do chleba
Skąd się wziął przepis na pasty kanapkowe
Odkąd ludzie zaczęli kroić chleb na kromki i wymyślili kanapki, powstały przepisy na różne pasty do chleba. Kanapka ma bardzo długą historię, gdyż od dawien dawna w chleb zawijano mięso, aby jedząc nie brudzić sobie rąk. Ponoć kanapkę wymyślił hrabia Sandwich, który chciał zjeść posiłek nie odchodząc od stolika karcianego i nie brudzić rąk ani kart. Klasyczne kanapki podawane są z mięsem w środku.
Nie wiadomo kiedy wymyślono smarowidło do chleba. Prawdopodobnie najwcześniej chleb smarowano tłuszczem, na przykład smalcem czy masłem, zaś w krajach śródziemnomorskich maczano w oliwie. Masło wyrabiane z mleka, prawdopodobnie odkryły plemiona indoeuropejskie, które zaczęły spożywać mleko. Masło wytwarzali Hindusi, Scytowie, zaś z Celtami przywędrowało do Europy i może także na Bliski Wschód czy do Afryki Północnej.
W kuchni polskiej tradycyjne smarowidła do chleba to: dżem, pasztet i smalec. Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym stanowiło niegdyś tradycyjne ludowe jedzenie. Dziś smalec ze skwarkami na chlebie nie uchodzi za zdrowe jedzenie i traci popularność. Klasyczne, mięsne smarowidło do kanapek stanowi również pasztet do smarowania. Nadal święci triumfy smarowidło na słodko, czyli wszelkiego rodzaju dżemy, marmolady i powidła, bez których nie możemy sobie wyobrazić polskiego śniadania.
W kuchni polskiej tradycja kanapek jest długa i głęboko zakorzeniona, jednak nie mamy tradycji past do chleba. Dopiero teraz, wraz pomysłami na jedzenie fit, pojawiły się pomysły na różne pasty kanapkowe zrobione z warzyw, jajek czy pieczarek.
Pasta do smarowania pieczywa w kuchniach świata
O ile oferta tradycyjnych smarowideł do chleba w kuchni polskiej jest bardzo uboga, to kuchnie świata mają bardzo wiele do zaoferowania.
Słynne na świecie smarowidła kanapkowe:
- marmite, czyli pasta z wyciągu drożdżowego popularna w krajach anglosaskich,
- masło orzechowe popularne w USA,
- guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado z cytryną i czosnkiem,
- humus, pasta arabska z ciecierzycy i sezamu,
- tahini, pasta sezamowa z krajów arabskich,
- pesto, tradycyjna, włoska pasta do chleba lub sos do spaghetti,
- tapenada, francuska pasta do chleba z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek,
- rillettes, francuskie smarowidło zrobione z mięsa długo gotowanego w winie i tłuszczu,
- ajwar, serbska pikantna pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów i czosnku, z dodatkiem octu,
- zakuska, czyli pasta z Kresów Wschodnich.
Najpopularniejszą pastą w Anglii jest marmite, czyli wyciąg drożdżowy powstający jako produkt uboczny warzenia piwa. Marmite stanowi produkt naturalny, bez konserwantów i cukru, który nadaje się dla wegetarian. Zawiera bogactwo witamin z grupy B. Pasta ta służy do cienkiego smarowania chleba, zaś jej smak przypomina sos sojowy. Nadaje się też jako przyprawa, na przykład zastępuje sos sojowy. Australijskim odpowiednikiem jest vegemite, o dość słonym smaku, z dodatkiem warzyw.
Pikantne pasty do chleba ze słodkiej papryki i bakłażana robi się w kuchni bałkańskiej. Specjałem Serbii jest pikantny ajwar. W Serbii, Bułgarii i Macedonii robi się lutenicę, która stanowi sos do dań mięsnych lub smarowidło do pieczywa. Prócz papryki i bakłażanów dodaje się inne warzywa, orzechy oraz przyprawy. W Macedonii jada się łagodny pindżur z pieczonej papryki.
Z Kresów Wschodnich pochodzi tzw. zakuska, czyli pasta z sera żółtego i czosnku. Jest to propozycja dla osób lubiących mocne smaki. Pomysł ten pochodzi prawdopodobnie z Rosji i doczekał się wielu modyfikacji, gdyż możemy dodać także jajko na twardo, awokado, czy też użyć serka topionego.
Najciekawsze przepisy na pasty do smarowania pieczywa
Jak zrobić pesto
Pesto stanowi tradycyjny, włoski dodatek do potraw. Wykorzystuje się go do kanapek oraz jako sos do spaghetti, czy też do sałatek. Tradycyjnie pesto ucierano w moździerzu. Obecnie możemy go zmiksować. Potrzebne będzie:
- oliwa z oliwek,
- orzeszki pinii,
- tarty parmezan lub inny ser,
- bazylia,
- czosnek.
Najlepsze pesto robi się ze świeżej bazyli, ale sprawdzą się także inne warzywa zielone, jak: jarmuż, rukola, kolendra czy natka pietruszki. Orzeszki piniowe są dosyć drogie, dlatego można je zastąpić innymi, miękkimi orzechami. Własnoręcznie zrobione pesto ze świeżych składników przechowujemy w lodówce, gdzie przetrwa do 2 tygodni.
Jak zrobić hummus
Tradycyjną pastą do chleba, rozpowszechnioną na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie i w Afryce Północnej, jest hummus. W krajach śródziemnomorskich i bliskowschodnich jada się go z oliwkami, oliwą z oliwek i chlebkiem pita. Natomiast na całym świecie zdobył sobie popularność jako smaczna, wegetariańska pasta do chleba.
Podstawą hummusu jest ugotowana ciecierzyca, ale sprawdzą się także inne rośliny strączkowe. W Grecji używa się także bobu, grochu, czy też żółtej soczewicy. W kuchni żydowskiej hummus robi się z grochu. Nadaje się także fasola. Najprostszym rozwiązaniem jest użycie cieciorki, czy innych strączkowych z puszki, gdyż jest ona odpowiednio miękka. Ale jeśli chcemy uzyskać pastę domowej roboty bez konserwantów, lepiej samodzielnie ugotować ciecierzycę, którą należy wcześniej namoczyć na noc w wodzie.
Drugim ważnym składnikiem jest pasta sezamowa tahini, znana z kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta tahini jest niedroga i dostępna w Polsce. Pastę z prażonych nasion sezamu można ją zrobić samemu. Warto jednak zaopatrzyć się w dobrej jakości mikser lub blender, gdyż nasiona sezamu trzeba długo blendować, nawet 10 minut. Dopiero po długim blendowaniu zacznie wydzielać się olej.
Humus stanowi danie bardzo łatwe do zrobienia. Prócz gotowanej cieciorki i tahini, potrzebny będzie czosnek i oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli dodamy sok z cytryny, hummus będzie lekko kwaskowy.
Przepisy na smaczne, domowe smarowidła do chleba
Najlepszy pomysł na pasty do smarowania pieczywa z mięsa i grzybów
Domowe pasty do chleba mają tę zaletę, że łatwo je zrobić. Nie są pracochłonne i można wykorzystać niemal wszystko co mamy w domu. Domowe pasty kanapkowe gwarantują, że wiemy czym smarujemy chleb i mamy pewność, że pasta jest bez konserwantów i dodatków.
Do pasty mięsnej nadaje się mięso po ugotowaniu rosołu czy też jakiekolwiek resztki z gotowanego czy pieczonego mięsa. Pomysł na pastę podsunie nam to co jest akurat w lodówce, gdyż do zmielonego mięsa dodajemy warzywa, jak szczypiorek, ogórek czy inne. Dodatek jogurtu czy serka sprawi, że pasta będzie się dobrze smarować. Nie należy zapomnieć o przyprawach do smaku, na przykład czosnek, curry, itd.
Smaczne pasty do chleba robimy również z ryby, na przykład rozgniecionej widelcem ryby z puszki, wędzonej makreli, łososia czy też resztek ryby smażonej.
Pyszne pasty do chleba powstają z pieczarek. Wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie połączyć je, na przykład z jajkiem na twardo i wszystko zmiksować. Do smażonych pieczarek pasuje także tarty ser, awokado, czy też warzywa.
Zdrowe pasty do chleba z warzyw i strączkowych
Jedzenie typu fit jest bardzo modne i zdrowe. Dlatego przepis na pyszne pasty do chleba z warzyw będzie nie tylko świetnym dodatkiem do śniadania, lecz także przyda się na imprezę, na przykład do małych kanapeczek lub krakersów.
Na pastę fit nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Tajemnica tkwi tylko w tym, z czym je połączyć, aby były smaczne i nie zbyt mdłe. Szczególnie dobrze na pasty do chleba nadają się warzywa pieczone w piekarniku. Dobrym dodatkiem są orzechy, pestki słonecznika, tarty ser, biały serek, jajko na twardo, suszone pomidory itp.
Pyszne pasty do chleba wychodzą z roślin strączkowych jak gotowana cieciorka, fasola czy groch. Dodając pastę tahini tworzymy humus. Warto go jednak urozmaicić kolorystycznie i smakowo przez dodanie gotowanego buraka, brokuła, itp.
Składnikiem spajającym pasty do pieczywa, zwykle jest majonez. Natomiast dla osób, które nie lubią majonezu, dobrą alternatywą jest musztarda z jogurtem.
Smarowidła do chleba na słodko
Słodkich smarowideł do chleba mamy pod dostatkiem, jak nutella, dżemy, masło orzechowe. Ale warto pokusić się o własny pomysł na pyszne, słodkie pasty. Przepis na słodką i zdrową pastę do kanapek przyda się szczególnie jeśli mamy dzieci.
Najprostszym pomysłem będzie twarożek, do którego dodajemy owoce, na przykład banany, miód i czekoladę startą na tarce. Zdrowe i słodkie smarowidło do kanapek powstaje również ze strączkowych z dodatkiem czekolady. Co ciekawe z czekoladą można połączyć ciecierzycę, czy czerwoną fasolę, czy też fasolę adzuki. Słodkie pasty zrobimy również z bakalii, na przykład z pestek słonecznika czy daktyli. Przed miksowaniem bakalie należy namoczyć przez noc w wodzie.