Wyróżnione przepisy na pasty i smarowidła
-
Harissa
Harissa to przepyszna, nieco pikantna pasta przygotowywana z ostrej papryczki i czosnku. Świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw, ze …
20 + 20 min łatwy 4 -
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal -
Hummus z buraka
Hummus z buraka to jedna z pysznych propozycji smakowych klasycznego hummusu. Przygotowany z pieczonym burakiem i dodatkiem przypraw urzeka on …
20 + 40 min łatwy 120 90 kcal -
Pasta z groszku konserwowego
Pyszna, zdrowa i wegetariańska pasta z groszku konserwowego to doskonały sposób na dobry dodatek do kanapek. Jest ekspresowa i bardzo …
5 min łatwy 8 84 kcal -
Pasta z ciecierzycy
Pasta z ciecierzycy to świetna alternatywa tradycyjnego obkładu do chleba. W ostatnich czasach ciecierzyca zyskała na popularności w naszych regionach. …
15 min łatwy 6 79 kcal
Pozostałe przepisy na pasty i smarowidła
-
Farsz do jajek
Farsz do jajek to doskonały pomysł na nadzienie do jajek na święta wielkanocne. Smaczny farsz możemy wykorzystać także do przygotowania …
15 min łatwy 10 -
Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa …
10 min łatwy 5 -
Pasta z awokado i jajka
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 4 140 kcal -
Pasta z kurczaka
Pasta z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Pasta z kurczaka jest syta i świetnie sprawdzi …
10 + 30 min łatwy 10 261 kcal -
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji …
5 min łatwy 8 -
Pasta paprykowa
Pasta paprykowa jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych warzywnych dań. Jest niezwykle ciekawa, aromatyczna, a przy tym prosta w …
10 + 20 min łatwy 6 181 kcal
-
Pasta jajeczna z tuńczykiem
Pyszne, zdrowe pieczywo z gruboziarnistej mąki to idealne rozpoczęcie dnia, postaw na smaczne dodatki i przygotuj kanapki dla całej swojej …
20 + 10 min łatwy 4 321 kcal -
Pasta z bakłażana po gruzińsku
Pasta z bakłażana to popularny w Gruzji dodatek do chleba. Jeśli chcesz urozmaicić swoje kanapki, to ta pasta będzie naprawdę …
40 + 15 min łatwy 23 -
Pasta z bakłażana po grecku
Pasta z bakłażana po grecku to wspaniały pomysł na pyszny domowy dodatek do kanapek. Jarska pasta świetnie sprawdzi się dla …
10 + 30 min łatwy 5 -
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą
Pasta z awokado z jajkiem i cebulą to bardzo dobry pomysł na dodatek do śniadania. Fit pasta jest zdrowa i …
15 + 10 min łatwy 5 340 kcal
-
Pasta z awokado jajkiem i szczypiorkiem
Pasta z awokado, jajkiem i szczypiorkiem to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do pieczywa. Pasta jest bardzo pożywna i podana …
15 + 10 min łatwy 5 -
Guacamole z pomidorami
Guacamole z pomidorami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników meksykańskich smaków. Ta smaczna pasta będzie idealna na kanapki, do tortilli …
10 min łatwy 4 -
Guacamole thermomix
Guacamole thermomix to idealna opcja dla wszystkich, którzy kochają ten pyszny meksykański sos, jednak szukają prostszego sposobu na jego przygotowanie. …
5 min łatwy 2 153 kcal -
Makaron z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 30 min łatwy 5 182 kcal -
Pasta z cukinii
Pasta z cukinii to świetny pomysł na pyszny dodatek do pieczywa na śniadanie. Pasta jarska świetnie zastąpi wędlinę lub pasztet …
15 + 20 min łatwy 5 145 kcal -
Pasta warzywna
Pasta warzywna to bardzo dobry pomysł na dodatek do kanapek na śniadanie. Pyszna domowa pasta może być także dodatkiem do …
15 + 30 min łatwy 10 128 kcal
-
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów to wspaniały pomysł na ciekawy dodatek do chleba podczas wspólnych rodzinnych śniadań. Pasta warzywna …
15 + 25 min łatwy 5 321 kcal -
Pasta z soczewicy czerwonej
Pasta z soczewicy czerwonej to bardzo dobry pomysł na wegetariański dodatek do śniadania. Pasta z soczewicy powinna zawierać duży dodatek …
10 + 30 min łatwy 5 -
Pasta z soczewicy
Pasta z soczewicy to świetny pomysł na dodatek do chleba, który można wykorzystać na śniadanie i na kolację. Wegetariańska pasta …
15 + 40 min łatwy 5 -
Pasta z grillowanego bakłażana
Pasta z grillowanego bakłażana to wspaniały pomysł na pyszny dodatek do mięs i do kanapek. Pasta warzywna jest bardzo aromatyczna …
10 + 30 min łatwy 6
-
Pasta jajeczna fit
Pasta jajeczna fit jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Ta pyszna i zdrowa pasta będzie świetnym urozmaiceniem śniadań dla osób, które …
15 + 8 min łatwy 2 153 kcal -
Pasta jajeczna Thermomix
Pasta jajeczna Thermomix jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Koniecznie poznajcie ten prosty przepis. Aby wykonać przepis na pastę jajeczną z …
5 + 14 min łatwy 10 65 kcal -
Pasta z makreli w oleju
Pasta z makreli w oleju to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 …
15 + 8 min łatwy 10 21 kcal -
Pasta z makreli Thermomix
Pasta z makreli Thermomix to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
20 + 14 min łatwy 20 80 kcal -
Klasyczna pasta z makreli
Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
15 + 8 min łatwy 15 72 kcal -
Pasta z pieczonego bakłażana
Pasta z pieczonego bakłażana to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek, który wspaniale smakuje. Idealnie sprawdzi się jako smarowidło na …
20 + 35 min łatwy 6 147 kcal
-
Pasta jajeczna z łososiem
Pasta jajeczna z łososiem jest świetnym pomysłem na smarowidło do kanapek, które nie tylko jest bardzo smaczne, ale również niezwykle …
15 + 15 min łatwy 4 248 kcal -
Pasta bezjajeczna
Pasta bezjajeczna jest świetną opcją dla wszystkich miłośników tradycyjnej wersji tego dania, jednak poszukujących wegańskiej wersji. Pasta jest smaczna i …
10 + 15 min łatwy 4 -
Pasta z makreli i sera
Pasta z makreli i sera to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek na śniadanie lub na kolację. Pasta jest …
15 min łatwy 5 462 kcal -
Pasta z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie …
10 + 10 min łatwy 5 254 kcal
Pasta - rodzaje, przepisy, dodatki, ciekawostki
W naszej kuchni do smarowania chleba najczęściej używa się dżemu, zaś w tradycyjnej kuchni polskiej typowym smarowidłem był smalec ze skwarkami. Na półkach sklepowych królują pasztety do smarowania czy nutella. Dlaczego jednak nie pokusić się o zrobienie własnej, zdrowej pasty do kanapek. Danie to jest łatwe i szybkie do zrobienia i pozwala na wykorzystanie produktów, które mamy w lodówce oraz resztek, na przykład z imprezy. Przedstawiamy różne, ciekawe pomysły na pasty do pieczywa.
Pasta do chleba
Skąd się wziął przepis na pasty kanapkowe
Odkąd ludzie zaczęli kroić chleb na kromki i wymyślili kanapki, powstały przepisy na różne pasty do chleba. Kanapka ma bardzo długą historię, gdyż od dawien dawna w chleb zawijano mięso, aby jedząc nie brudzić sobie rąk. Ponoć kanapkę wymyślił hrabia Sandwich, który chciał zjeść posiłek nie odchodząc od stolika karcianego i nie brudzić rąk ani kart. Klasyczne kanapki podawane są z mięsem w środku.
Nie wiadomo kiedy wymyślono smarowidło do chleba. Prawdopodobnie najwcześniej chleb smarowano tłuszczem, na przykład smalcem czy masłem, zaś w krajach śródziemnomorskich maczano w oliwie. Masło wyrabiane z mleka, prawdopodobnie odkryły plemiona indoeuropejskie, które zaczęły spożywać mleko. Masło wytwarzali Hindusi, Scytowie, zaś z Celtami przywędrowało do Europy i może także na Bliski Wschód czy do Afryki Północnej.
W kuchni polskiej tradycyjne smarowidła do chleba to: dżem, pasztet i smalec. Chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym stanowiło niegdyś tradycyjne ludowe jedzenie. Dziś smalec ze skwarkami na chlebie nie uchodzi za zdrowe jedzenie i traci popularność. Klasyczne, mięsne smarowidło do kanapek stanowi również pasztet do smarowania. Nadal święci triumfy smarowidło na słodko, czyli wszelkiego rodzaju dżemy, marmolady i powidła, bez których nie możemy sobie wyobrazić polskiego śniadania.
W kuchni polskiej tradycja kanapek jest długa i głęboko zakorzeniona, jednak nie mamy tradycji past do chleba. Dopiero teraz, wraz pomysłami na jedzenie fit, pojawiły się pomysły na różne pasty kanapkowe zrobione z warzyw, jajek czy pieczarek.
Pasta do smarowania pieczywa w kuchniach świata
O ile oferta tradycyjnych smarowideł do chleba w kuchni polskiej jest bardzo uboga, to kuchnie świata mają bardzo wiele do zaoferowania.
Słynne na świecie smarowidła kanapkowe:
- marmite, czyli pasta z wyciągu drożdżowego popularna w krajach anglosaskich,
- masło orzechowe popularne w USA,
- guacamole, czyli meksykańska pasta z awokado z cytryną i czosnkiem,
- humus, pasta arabska z ciecierzycy i sezamu,
- tahini, pasta sezamowa z krajów arabskich,
- pesto, tradycyjna, włoska pasta do chleba lub sos do spaghetti,
- tapenada, francuska pasta do chleba z oliwek, kaparów i oliwy z oliwek,
- rillettes, francuskie smarowidło zrobione z mięsa długo gotowanego w winie i tłuszczu,
- ajwar, serbska pikantna pasta ze słodkiej papryki, bakłażanów i czosnku, z dodatkiem octu,
- zakuska, czyli pasta z Kresów Wschodnich.
Najpopularniejszą pastą w Anglii jest marmite, czyli wyciąg drożdżowy powstający jako produkt uboczny warzenia piwa. Marmite stanowi produkt naturalny, bez konserwantów i cukru, który nadaje się dla wegetarian. Zawiera bogactwo witamin z grupy B. Pasta ta służy do cienkiego smarowania chleba, zaś jej smak przypomina sos sojowy. Nadaje się też jako przyprawa, na przykład zastępuje sos sojowy. Australijskim odpowiednikiem jest vegemite, o dość słonym smaku, z dodatkiem warzyw.
Pikantne pasty do chleba ze słodkiej papryki i bakłażana robi się w kuchni bałkańskiej. Specjałem Serbii jest pikantny ajwar. W Serbii, Bułgarii i Macedonii robi się lutenicę, która stanowi sos do dań mięsnych lub smarowidło do pieczywa. Prócz papryki i bakłażanów dodaje się inne warzywa, orzechy oraz przyprawy. W Macedonii jada się łagodny pindżur z pieczonej papryki.
Z Kresów Wschodnich pochodzi tzw. zakuska, czyli pasta z sera żółtego i czosnku. Jest to propozycja dla osób lubiących mocne smaki. Pomysł ten pochodzi prawdopodobnie z Rosji i doczekał się wielu modyfikacji, gdyż możemy dodać także jajko na twardo, awokado, czy też użyć serka topionego.
Najciekawsze przepisy na pasty do smarowania pieczywa
Jak zrobić pesto
Pesto stanowi tradycyjny, włoski dodatek do potraw. Wykorzystuje się go do kanapek oraz jako sos do spaghetti, czy też do sałatek. Tradycyjnie pesto ucierano w moździerzu. Obecnie możemy go zmiksować. Potrzebne będzie:
- oliwa z oliwek,
- orzeszki pinii,
- tarty parmezan lub inny ser,
- bazylia,
- czosnek.
Najlepsze pesto robi się ze świeżej bazyli, ale sprawdzą się także inne warzywa zielone, jak: jarmuż, rukola, kolendra czy natka pietruszki. Orzeszki piniowe są dosyć drogie, dlatego można je zastąpić innymi, miękkimi orzechami. Własnoręcznie zrobione pesto ze świeżych składników przechowujemy w lodówce, gdzie przetrwa do 2 tygodni.
Jak zrobić hummus
Tradycyjną pastą do chleba, rozpowszechnioną na Bliskim Wschodzie, na Kaukazie i w Afryce Północnej, jest hummus. W krajach śródziemnomorskich i bliskowschodnich jada się go z oliwkami, oliwą z oliwek i chlebkiem pita. Natomiast na całym świecie zdobył sobie popularność jako smaczna, wegetariańska pasta do chleba.
Podstawą hummusu jest ugotowana ciecierzyca, ale sprawdzą się także inne rośliny strączkowe. W Grecji używa się także bobu, grochu, czy też żółtej soczewicy. W kuchni żydowskiej hummus robi się z grochu. Nadaje się także fasola. Najprostszym rozwiązaniem jest użycie cieciorki, czy innych strączkowych z puszki, gdyż jest ona odpowiednio miękka. Ale jeśli chcemy uzyskać pastę domowej roboty bez konserwantów, lepiej samodzielnie ugotować ciecierzycę, którą należy wcześniej namoczyć na noc w wodzie.
Drugim ważnym składnikiem jest pasta sezamowa tahini, znana z kuchni Bliskiego Wschodu. Pasta tahini jest niedroga i dostępna w Polsce. Pastę z prażonych nasion sezamu można ją zrobić samemu. Warto jednak zaopatrzyć się w dobrej jakości mikser lub blender, gdyż nasiona sezamu trzeba długo blendować, nawet 10 minut. Dopiero po długim blendowaniu zacznie wydzielać się olej.
Humus stanowi danie bardzo łatwe do zrobienia. Prócz gotowanej cieciorki i tahini, potrzebny będzie czosnek i oliwa z oliwek oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli dodamy sok z cytryny, hummus będzie lekko kwaskowy.
Przepisy na smaczne, domowe smarowidła do chleba
Najlepszy pomysł na pasty do smarowania pieczywa z mięsa i grzybów
Domowe pasty do chleba mają tę zaletę, że łatwo je zrobić. Nie są pracochłonne i można wykorzystać niemal wszystko co mamy w domu. Domowe pasty kanapkowe gwarantują, że wiemy czym smarujemy chleb i mamy pewność, że pasta jest bez konserwantów i dodatków.
Do pasty mięsnej nadaje się mięso po ugotowaniu rosołu czy też jakiekolwiek resztki z gotowanego czy pieczonego mięsa. Pomysł na pastę podsunie nam to co jest akurat w lodówce, gdyż do zmielonego mięsa dodajemy warzywa, jak szczypiorek, ogórek czy inne. Dodatek jogurtu czy serka sprawi, że pasta będzie się dobrze smarować. Nie należy zapomnieć o przyprawach do smaku, na przykład czosnek, curry, itd.
Smaczne pasty do chleba robimy również z ryby, na przykład rozgniecionej widelcem ryby z puszki, wędzonej makreli, łososia czy też resztek ryby smażonej.
Pyszne pasty do chleba powstają z pieczarek. Wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie połączyć je, na przykład z jajkiem na twardo i wszystko zmiksować. Do smażonych pieczarek pasuje także tarty ser, awokado, czy też warzywa.
Zdrowe pasty do chleba z warzyw i strączkowych
Jedzenie typu fit jest bardzo modne i zdrowe. Dlatego przepis na pyszne pasty do chleba z warzyw będzie nie tylko świetnym dodatkiem do śniadania, lecz także przyda się na imprezę, na przykład do małych kanapeczek lub krakersów.
Na pastę fit nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Tajemnica tkwi tylko w tym, z czym je połączyć, aby były smaczne i nie zbyt mdłe. Szczególnie dobrze na pasty do chleba nadają się warzywa pieczone w piekarniku. Dobrym dodatkiem są orzechy, pestki słonecznika, tarty ser, biały serek, jajko na twardo, suszone pomidory itp.
Pyszne pasty do chleba wychodzą z roślin strączkowych jak gotowana cieciorka, fasola czy groch. Dodając pastę tahini tworzymy humus. Warto go jednak urozmaicić kolorystycznie i smakowo przez dodanie gotowanego buraka, brokuła, itp.
Składnikiem spajającym pasty do pieczywa, zwykle jest majonez. Natomiast dla osób, które nie lubią majonezu, dobrą alternatywą jest musztarda z jogurtem.
Smarowidła do chleba na słodko
Słodkich smarowideł do chleba mamy pod dostatkiem, jak nutella, dżemy, masło orzechowe. Ale warto pokusić się o własny pomysł na pyszne, słodkie pasty. Przepis na słodką i zdrową pastę do kanapek przyda się szczególnie jeśli mamy dzieci.
Najprostszym pomysłem będzie twarożek, do którego dodajemy owoce, na przykład banany, miód i czekoladę startą na tarce. Zdrowe i słodkie smarowidło do kanapek powstaje również ze strączkowych z dodatkiem czekolady. Co ciekawe z czekoladą można połączyć ciecierzycę, czy czerwoną fasolę, czy też fasolę adzuki. Słodkie pasty zrobimy również z bakalii, na przykład z pestek słonecznika czy daktyli. Przed miksowaniem bakalie należy namoczyć przez noc w wodzie.