Pasta z pieczonej papryki

Opublikowano: 18.09.2023 r., 12:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kanapki z pastą z pieczonej papryki
Pasta z pieczonej papryki
Poznaj przepis na pyszną pastę z pieczonej papryki z aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i orzechami.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
60 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona 3 sztuki (800 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (15 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
  • Bułka tarta 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, pojemnik blendera, blacha

Przepis na pastę z pieczonej papryki krok po kroku

Papryki umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Odstaw paprykę do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórki.

Do naczynia blendera włóż przygotowane papryki, obrane ząbki czosnku, dodaj oliwę, bułkę tartą i przyprawy.

Zblenduj.

Podawaj z pieczywem i kolendrą lub natką pietruszki oraz ulubionymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na pastę z pieczonej papryki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 68,0% osób

Więcej informacji na temat pasty z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek na każdą okazję. Jest pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych, a jednocześnie niskokaloryczna. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki z serem żółtym, twarogiem, wędliną lub hummusem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis i dowiedzieć się, jak zrobić pastę z pieczonej papryki do chleba. Jej przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z tym, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jedyne składniki, których potrzebujesz to czerwone papryki, oliwa z oliwek, czosnek, bułka tarta oraz przyprawy. Przepis na pastę z pieczonej papryki możesz jednak modyfikować na wiele różnych sposobów. Możesz dodać do niej na przykład ser ricotta lub fetę, dzięki którym będzie bardziej kremowa. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dobrze sprawdzi się również dodatek papryczki chilli lub mielonej ostrej papryki. Nie bój się eksperymentować, możesz dowolnie modyfikować rodzaj i ilość dodatków, aż osiągniesz smak, który najbardziej odpowiada Twoim preferencjom. Dobra pasta z pieczonej papryk powstaje przy bardzo małym wysiłku. Wystarczy, że upieczesz kawałki papryki, obierzesz je ze skórki, a następnie zblendujesz na gładką masę z pozostałymi składnikami. To wszystko, co musisz zrobić, aby cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi. Papryka to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw i warto mieć ją w swojej diecie. Pyszna pasta z pieczonej papryki to świetny sposób na to, aby uwzględnić ją jako składnik swoich posiłków. Warto za jednym razem przygotować większą ilość pasty i korzystać z niej przez kilka kolejnych dni. Świetnie sprawdzi się do chleba, a także do sałatek, czy jako dip do warzyw. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis, dzięki któremu powstanie najlepsza pasta z pieczonej papryki.

Alergeny w paście z pieczonej papryki

Lista alergenów dla pasty z pieczonej papryki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasty z pieczonej papryki

na 100g gotowej potrawy

Pasta z pieczonej papryki dobrze sprawdzi się do smarowania kanapek jako urozmaicenie zamiast masła.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
75.87
60.70
Białko (g)
1.37
1.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
7.91
6.33
Węglowodany przyswajalne (g)
5.82
4.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
4.90
3.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
0.73
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
3.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.31
2.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.54
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
142.40
113.92
Witamina B6 (mg)
0.29
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
115.68
92.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.09
1.67
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.06
Ryboflawina (mg)
0.09
0.08
Niacyna (mg)
1.09
0.87
Foliany (µg (mcg))
44.01
35.20
Beta karoten (µg (mcg))
1475.04
1180.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
21.42
17.13
Potas (mg)
217.89
174.31
Wapń (mg)
14.11
11.29
Fosfor (mg)
31.06
24.84
Magnez (mg)
12.88
10.31
Żelazo (mg)
0.60
0.48
Cynk (mg)
0.29
0.23
Miedź (mg)
0.04
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z pieczonej papryki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z pieczonej papryki

Koszt składników
45.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
800 g
3 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.40
Za 800 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
45.30