Przekąski bezglutenowe

przekąski bezglutenowe

Dieta bezglutenowa jest jedną z najpopularniejszych w dzisiejszych czasach. Ludzie zainteresowali się nią nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, jakie daje, ale też ciekawy smak. Dania i przekąski bezglutenowe polecane są zwłaszcza osobom mającym nietolerancję glutenu i celiakię. Coraz więcej osób stara się znaleźć alternatywne rozwiązania i sposoby na przyrządzanie bezglutenowych posiłków. Warto więc zaznajomić się z różnymi przepisami na przekąski bez glutenu, aby mieć więcej możliwości podczas układaniu dziennego jadłospisu.

Przekąski bezglutenowe – najlepsze przepisy na dania bez glutenu

Przekąski bezglutenowe cieszą się dużą popularnością na świecie. Ludzie wykorzystują rozmaite pomysły na dania bez glutenu, zwłaszcza gdy zmagają się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Przekąski można zrobić zarówno na imprezę, jak i zajadać w pracy. Bezglutenowe przystawki przyrządzić można na słono, ale też na słodko. Jak zrobić bezglutenowe przekąski na szybko, które zachwycą gości? Czy sałatki z mięsem to dobre przystawki dla osób borykających się z celiakią? Sprawdź szybkie, smaczne i niedrogie przepisy na przekąski bezglutenowe.

Pomysły na szybkie, smaczne i zdrowe przekąski bezglutenowe

Pomysły na przekąski bez glutenu – dlaczego warto jeść?

Przekąski bezglutenowe doceniane są przez ludzi na całym świecie. Wykazują mnóstwo właściwości zdrowotnych – zwłaszcza dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jedzenie produktów zawierających gluten może stanowić dla nich poważne zagrożenie. Spożywanie bezglutenowych przekąsek jest więc niesamowicie pomocne dla ludzi z celiakią. To dla nich bezpieczna alternatywa, która minimalizuje ryzyko pojawienia się niepożądanych reakcji czy dolegliwości zdrowotnych. Coraz więcej restauracji serwuje dania bezglutenowe, takie jak sałatki z mięsem czy inne pyszności. Dlaczego jeszcze warto jeść przekąski bezglutenowe?

  • Zawierają zdrowe składniki – większość przekąsek bez glutenu bazuje na naturalnych składnikach. Wśród nich pojawiają się m.in. nasiona, owoce, orzechy lub inne alternatywne dla glutenu produkty. Zawierają często więcej błonnika oraz są bardziej odżywcze. W porównaniu do klasycznych przekąsek bezglutenowe mają też więcej składników mineralnych.
  • Pomagają utrzymać zdrowy tryb życia – spożywanie przekąsek bezglutenowych może wspomóc utrzymanie zdrowej wagi, ale też prowadzenie świadomego stylu życia. Produkty bezglutenowe zwykle mają więcej błonnika, dlatego zapewniają uczucie sytości na dłużej. Może to bardzo pomóc w kontrolowaniu apetytu. Jedząc bezglutenowe przekąski, można też unikać tych o niskiej wartości odżywczej.
  • Dają mnóstwo możliwości kulinarnych – dzięki ogromnej różnorodności składników, których można użyć do stworzenia przekąsek bez glutenu, da się ich zrobić naprawdę mnóstwo. Otwiera to drzwi do szerokiego wachlarza nowych smaków, ale też możliwości kulinarnych. Z bezglutenowych dodatków możesz zrobić zarówno pyszne sałatki, jak i różne słodkości. Pozwala to cieszyć się różnorodnością nie tylko smaków, ale i zapachów oraz tekstur.

Placki z ciecierzycy – jak zrobić krok po kroku?

Jeśli nie masz pomysłu na bezglutenową przekąskę, zawsze warto przyrządzić placki z ciecierzycy. Są smaczne, pożywne i pełne cennych wartości odżywczych. Można je zrobić na szybko, więc sprawdzą się idealnie, gdy będziesz mieć napad głodu. Placuszki bezglutenowe stanowią doskonałą alternatywę dla wszystkich zmagających się z celiakią. Aby przygotować placki, koniecznie zaopatrz się następujące składniki spożywcze: ciecierzyca konserwowa, marchewka, koperek świeży ogrodowy, jajko, mąka ziemniaczana, jogurt naturalny 2%, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – czosnek, papryka ostra, pieprz i sól.

Odsącz ciecierzycę z zalewy, następnie włóż do malaksera. Dodaj czosnek, jajka i rozdrobnij. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce. Przełóż masę z ciecierzycy do miski, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, marchew, pieprz, sól i ostrą paprykę. Wymieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni. Wylewaj ciasto na placki za pomocą łyżki lub chochelki. Smaż każdy placuszek osobno, po ok. 2-3 minuty z jednej strony. Dodaj jogurt do miseczki. Dosyp również posiekany koper, następnie dopraw solą i dokładnie wymieszaj. Podawaj placki z sosem.

Sałatka z tofu – idealna na przekąskę bezglutenową

Jeśli lubisz zdrowe i wartościowe sałatki, koniecznie przygotuj tę pyszną sałatkę z tofu. To jedna z najsmaczniejszych opcji zarówno na przekąskę w pracy, jak i lekką kolację. Sałatka z tofu fantastycznie sprawdzi się również w formie przystawki dla gości na domówce. Jest dość tania, więc nawet z ograniczonym budżetem można bez problemu ją przygotować. Sałatka jest prosta w przygotowaniu – nawet amator kulinarny znakomicie z nią sobie poradzi. Sałatka przypadnie do gustu nie tylko osobom borykającym się z nietolerancją glutenu. Także miłośnicy dań wegetariańskich będą nią zachwyceni, ponieważ sałatka jest bez mięsa. Warto dodać, że jest lekka – nie obciąża więc żołądka. Jest uniwersalna, zatem może być znakomitą przekąską, ale też uzupełnieniem obiadu. Do przygotowania sałatki należy zaopatrzyć się w: tofu, orzechy laskowe, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, marchew, awokado, paprykę zieloną, mix sałat, musztardę sarepską, sos sojowy i przyprawy do smaku – sól, pieprz, chili oraz zioła prowansalskie.

Sos sojowy dokładnie wymieszaj z musztardą. Następnie pokrój tofu w kostkę i wrzuć do marynaty. Odłóż w osobne miejsce na 15 minut. Opłucz sałatę, po czym przerzuć do miski. Pokrój w słupki umytą i obraną marchewkę. Zrób to samo z zieloną papryką i awokado. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wrzuć z innymi warzywami do sałaty. Rozgrzej patelnię za pomocą oleju, a następnie smaż na niej orzechy przez 2 minuty. Dorzuć orzechy do sałaty. Podgrzewaj tofu przez ok. 5 minut. Ostudź przygotowane tofu i wrzuć do pozostałych składników. Wymieszaj też sok z cytryny z oliwą i przyprawami, korzystając z osobnej salaterki. Tak przygotowanym sosem możesz polać swoją sałatkę. To pyszna bezglutenowa przekąska, która zachwyci każdego wielbiciela lekkich warzywnych sałatek.

Przepisy na przekąski bezglutenowe – w jaki sposób je przygotować?

Muffinki bezglutenowe – prosty i szybki przepis na słodką przekąskę

Jeśli lubisz słodycze, na pewno zaciekawi cię przepis na bezglutenowe muffinki. Do ich przygotowania nie używa się zwykłej mąki tortowej. To znaczniej lepiej przyswajalna wersja muffinek niż klasyczne. Osoby borykające się z celiakią i walczące z nietolerancją glutenu będą zachwycone przekąską. Słodkie muffinki mogą stanowić zarówno drugie śniadanie w pracy, jak i zdrowy deser. Można też przygotować muffinki dla niespodziewanych gości. Przepis jest dość prosty do odtworzenia, więc nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nim poradzić. Aby przygotować przepis, należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: jajko, mąka kokosowa, mąka ryżowa, banany, daktyle suszone, soda oczyszczona, gorzka czekolada, olej rzepakowy, jabłka.

Wbij jajka do miski – masa musi zrobić się biała. Obierz banany ze skórki, następnie włóż je do pojemnika blendera. Dodaj daktyle i porządnie zblenduj z bananami. Do miski wrzuć masę z blendera razem z mąką kokosową i ryżową. Dodaj sodę oczyszczoną i olej rzepakowy. Obierz jabłka ze skórki, następnie pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w kostkę – dodaj do pozostałych składników. Wyłóż papilotami foremkę do muffinek. Każdy papilot wypełnij masą do ok. 2/3 wysokości, po czym w ciasto włóż kostkę gorzkiej czekolady. Piecz muffinki przez 20-25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. Następnie wyjmij przekąski i zostaw do wystudzenia. Przepis na pyszne muffinki bez glutenu sprawdzić może się w wielu sytuacjach. Muffinki są idealne do popołudniowej kawy, ale też przekąski dla niespodziewanych gości. W dodatku szybko je przygotujesz. Bezglutenowe wypieki można przetrzymywać w lodówce maksymalnie przez 2-3 dni.

Keto tiramisu bezglutenowe – słodka przekąska, krok po kroku

Jeśli należysz do fanów słodyczy, na pewno zainteresuje cię przepis na ten słodki przysmak. Keto tiramisu bezglutenowe jest doskonałe zarówno dla wielbicieli diety ketogenicznej, jak i osób borykających się m.in. z celiakią. Przyrządzenie tiramisu jest bardzo proste, więc nawet laik gotowania nie powinien mieć większego problemu z odtworzeniem przepisu. Warto podkreślić, że do zrobienia tiramisu nie jest wymagana żadna obróbka. Aby zrobić przekąskę, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: kakao 16% w proszku, mąka migdałowa, śmietanka kremowa 36%, masło, ksylitol, mascarpone, żółtko i espresso.

Przepis na keto tiramisu bezglutenowe nie jest trudny, jednak wymaga odrobiny uwagi i cierpliwości. Najpierw delikatnie podpraż mąkę migdałową na suchej patelni – powinno to trwać maksymalnie 4 minuty. Następnie roztop masło w rondelku. Podpieczoną mąkę migdałową przełóż do niewielkiej miski i wymieszaj z cynamonem. Dodaj kawę i masło – powinny się dokładnie ze sobą połączyć. Wlej śmietankę do średniej miski, po czym ubij na sztywną masę za pomocą miksera elektrycznego. Dodaj mascarpone oraz słodzik w proszku, aby masa nabrała smaku. Dodaj również żółtko i wymieszaj. Połowę masy wlej na spód szklanego naczynia. Następnie drugą połową kremu śmietankowego wyłóż kolejną porcję ciasta oraz kremu. Posyp wszystko kakao i odstaw na ok. 5 minut do lodówki.

Sałatka z rukoli i kurczaka – prosty i tani przepis na diecie bezglutenowej

Sałatka z rukoli i kurczaka jest świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z celiakią lub nietolerancją glutenu. Można przygotować ją zarówno na pożywną kolację, jak i przekąskę na domówkę. Doskonale sprawdzi się także jako warzywna, pełna cennych witamin przystawka do obiadu. Aby przyrządzić sałatkę, najpierw należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: piersi z kurczaka bez skóry, cebula czerwona, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, rukola, ocet winny, oliwa z oliwek i musztarda. Przydadzą się też przyprawy do smaku: sól morska, pieprz ziołowy i papryka wędzona.

Przepis na sałatkę z rukoli i kurczaka jest bardzo prosty. Nie musisz mieć specjalistycznej wiedzy, aby ją przygotować. Najpierw należy umyć mięso z piersi kurczaka i pokroić je w cienkie paski. Dopraw mięso do smaku pieprzem, solą i papryką wędzoną. Rozgrzej patelnię grillową i podsmaż na niej kawałki mięsa. Zdejmij kurczaka z patelni i zostaw do wystygnięcia. Umyj rukolę i osusz. Następnie pokrój pomidorki na cztery części. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Umyj paprykę i pokrój w grubszą kostkę. Połóż rukolę na dnie miski. Ułóż na niej mięso z piersi kurczaka, pomidory i paprykę oraz cebulę. Przygotuj aromatyczny sos z musztardy, oliwy z oliwek i octu. Następnie polej tak przygotowanym sosem swoją sałatkę. Podawaj ją najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Jeśli chcesz zabrać sałatkę np. na imprezę, sos zapakuj do osobnego pojemniczka.

Przekąski bezglutenowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto