Przepis na placki serowo bananowe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj, aż będą całkowicie gładkie, około 30 sekund.

Rozgrzej j dużą nieprzywierającą patelnię. .

Wlej na nią 2 łyżki ciasta, formując placuszki.

Smaż, aż na wierzchu pojawią się bąbelki.

Obróć placki i smaż na złoty kolor

Placki serowo bananowe podane na białym talerzyku.
placki serowo bananowe
Koszt przygotowania dania
3.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
364 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
78

Placki serowo bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach serowo bananowych

Placki serowo bananowe to świetna opcja na naprawdę odżywcze danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień. Do ich przygotowania nie trzeba wiele, a sycą na długo. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy kochają śniadania na słodko. Ich przygotowanie jest proste, a przy okazji szybkie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki serowo bananowe, które będą ciekawe i pyszne, a przy okazji świetnie sprawdzą się na śniadanie, to ten przepis będzie idealnym wyborem. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór. Dzięki temu całe danie będzie zawierało małą ilość tłuszczów nasyconych, które warto w diecie eliminować. Racuszki można bez problemu smażyć bez oleju na specjalnej patelni o nieprzywieralnej powłoce, dzięki czemu będą miały mniej kalorii. Jednak również wybór mąki jest niezwykle istotny. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej odżywcze. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny.

Przepis na placki serowo bananowe to dobre rozwiązanie na naprawdę odżywczy posiłek. Sprawdzą się nawet dla dzieci. Robi się je z twarogiem, dzięki czemu są naprawdę odżywcze. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkich śniadań, a w szczególności najmłodszym domownikom.

Wartości odżywcze placków serowo bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(279g)
Energia (kalorie)
130.70 kcal
364.64 kcal
Białko
7.89 g
22.01 g

Węglowodany w plackach serowo bananowych

Na 100g
Na porcję
(279g)
Węglowodany
19.87 g
55.43 g
Węglowodany przyswajalne
17.26 g
48.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.60 g
7.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(279g)
Tłuszcz
2.48 g
6.93 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
3.50 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.19 g
3.31 g
Tłuszcze jednonasycone
0.65 g
1.82 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.54 g
1.49 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
3.70 mg
10.31 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki serowo bananowe

Na 100g
Na porcję
(279g)
Witamina A
20.69 µg (mcg)
57.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Witamina C
1.83 mg
5.11 mg
Brak danych dla: napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
1.15 mg
Retinol
19.87 µg (mcg)
55.43 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.85 mg
Niacyna
0.35 mg
0.97 mg
Foliany
13.02 µg (mcg)
36.32 µg (mcg)
Beta karoten
7.83 µg (mcg)
21.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki serowo bananowe

Na 100g
Na porcję
(279g)
Sód
119.58 mg
333.63 mg
Potas
349.33 mg
974.63 mg
Wapń
113.69 mg
317.19 mg
Fosfor
217.86 mg
607.84 mg
Magnez
38.62 mg
107.74 mg
Żelazo
1.09 mg
3.03 mg
Cynk
0.87 mg
2.43 mg
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków serowo bananowych 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach serowo bananowych

Lista alergenów dla placków serowo bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek wiejski
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Cena przygotowania placków serowo bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
60 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Banan
60 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 60 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Białko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Serek wiejski
65 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 65 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
40 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 40 ml
Koszt składników
21.40
Jak oceniasz przepis na placki serowo bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób