Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, blender, duża miska

Przepis na placuszki bananowe krok po kroku

Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.

Do banana dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko.

Doprawiamy cynamonem.

Całość blendujemy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy masło.

Łyżką wylewmy niewielkie porcje ciasta na patelnię.

Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.

Podajemy z malinami.

Placuszki bananowe posypane cukrem pudrem.
Placuszki bananowe - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - placuszki bananowe

W skrócie
Kalorii w porcji
415 kcal
Wielkość
jednej porcji
350 g
Indeks glikemiczny
70

Wartości odżywcze placuszków bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
118.71
415.47
Białko (g)
4.01
14.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
20.72
72.51
Węglowodany przyswajalne (g)
18.43
64.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
7.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.95
10.33
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
5.78
Tłuszcze nienasycone (g)
1.30
4.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.83
202.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
39.09
136.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.22
28.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.05
129.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.37
Ryboflawina (mg)
0.48
1.67
Niacyna (mg)
0.80
2.81
Foliany (µg (mcg))
33.67
117.83
Beta karoten (µg (mcg))
17.65
61.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
26.20
91.70
Potas (mg)
389.17
1362.11
Wapń (mg)
83.89
293.63
Fosfor (mg)
154.71
541.47
Magnez (mg)
23.34
81.69
Żelazo (mg)
1.04
3.64
Cynk (mg)
0.46
1.59
Miedź (mg)
0.08
0.28
Mangan (mg)
0.30
1.05
Brak danych dla: mleko 1,5%, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków bananowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach bananowych

Lista alergenów dla placuszków bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat placuszków bananowych

Placuszki bananowe to idealny pomysł na śniadanie na słodko, które będzie jednocześnie smaczne, zdrowe i sycące. Oczywiście sprawdzą się też w roli deseru, podwieczorku czy kolacji. To świetny sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni bananów, zwłaszcza tych przedojrzałych, z brązowawą już skórką.

Przepisy na placki z banana są bardzo różne, jednak wszystkie obejmują kilka podstawowych składników. Są to oczywiście banany, a także jajka, mąka, mleko oraz środek spulchniający. Naleśniki bananowe można przygotować z wielu rodzajów mąk, najlepiej sprawdzi się tradycyjna mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, a także owsiana. Placuszki najczęściej przyrząda się z mlekiem, ale można je zamienić na jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Jako środek spulchniający najprościej wykorzystać sodę kuchenną lub proszek do pieczenia. Całość przygotowania jest bardzo prosta. Suche składniki wystarczy wymieszać z jajkiem, rozgniecionym widelcem bananem i produktem mlecznym do otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Do ciasta można dodać cynamon mielony lub ziarenka wanilii dla urozmaicenia smaku. Ciekawym rozwiązaniem są także naleśniki z bananów i jabłek - oprócz bananów do ciasta wystarczy dodać starte na tarce jabłko ze skórką.

Ostatnim etapem jest wykładanie porcji ciasta na rozgrzaną patelnię i smażenie niewielkich placuszków obustronnie do zarumienienia - szybkie placuszki bananowe gotowe! Są puszyste, chrupiące na zewnątrz i elastyczne i wilgotne w środku. Najlepiej zjadać je tuż po przyrządzeniu, kiedy są jeszcze świeże i ciepłe.

Placuszki najlepiej smakują w towarzystwie owoców jagodowy na przykład truskawek, malin, borówek, czy porzeczek, z syropem klonowym, masłem orzechowym lub bitą śmietaną.

Placuszki bananowe świetnie sprawdzą się w roli weekendowego śniadania, czy deseru dla całej rodziny. Z pewnością posmakują również najmłodszym dzieciom. Ciężko znaleźć kogoś kto oparłby się ich delikatnemu, słodkiemu smaku. Są bardzo sycące i mogą stanowić zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodkości.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków bananowych

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
200 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mleko 1,5%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Proszek do pieczenia
5 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Maliny
50 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 50 g
Koszt składników
26.70
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na placuszki bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób