Przepis na placuszki bananowe bez jajek krok po kroku
- Mąka orkiszowa 300 g
- Banan 400 g 4 średnie sztuki
- Jogurt naturalny 2% 300 g
- Proszek do pieczenia 30 g
- Olej rzepakowy 120 ml
Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
Do bananów dodaj jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.
Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Często zadawane pytania
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Placuszki z ricotty
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Racuchy z bananem
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe

(liczba kalorii)
Placuszki bananowe bez jajek - cechy przepisu
Więcej o placuszkach bananowych bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów na słodko to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Placki można podać także jako deser dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Przepis na placuszki bananowe bez jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, banan, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.
Jak zrobić placuszki bananowe bez jajek? Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Do bananów dodaj jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości, odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jogurt naturalny to produkowany najczęściej z mleka krowiego wyrób fermentacji mlekowej z pomocą bakterii. Kwas mlekowy zawarty w jogurcie naturalnym jest bardzo dobrym naturalnym probiotykiem, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit. Bakterie probiotyczne zawarte w pożywieniu pomagają kolonizować nasze jelito w dobre mikroby.
Podsumowując smaczne placuszki są dobre na śniadanie, a także deser. Placuszki mogą spożywać alergicy i osoby na dietach ograniczających dodatek białego cukru. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło. Można je spożywać od razu po usmażeniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Placuszki można podać z dodatkiem świeżych owoców, masła orzechowego lub jogurtu.
Wartości odżywcze placuszków bananowych bez jajek
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w placuszkach bananowych bez jajek
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na placuszki bananowe bez jajek
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na placuszki bananowe bez jajek
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placuszkach bananowych bez jajek
Lista alergenów dla placuszków bananowych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%