Przepis na placuszki bananowe bez jajek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.

Do bananów dodaj jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki.

Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Placuszki bananowe bez jajek podane na białym talerzu.
Placuszki bananowe bez jajek
Koszt przygotowania dania
9.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
552 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Placuszki bananowe bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placuszkach bananowych bez jajek

Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów na słodko to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Placki można podać także jako deser dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Przepis na placuszki bananowe bez jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, banan, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.

Jak zrobić placuszki bananowe bez jajek? Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Do bananów dodaj jogurt naturalny, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Witamina E jest zwana witaminą młodości, odpowiada ona za ładny wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Jogurt naturalny to produkowany najczęściej z mleka krowiego wyrób fermentacji mlekowej z pomocą bakterii. Kwas mlekowy zawarty w jogurcie naturalnym jest bardzo dobrym naturalnym probiotykiem, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszych jelit. Bakterie probiotyczne zawarte w pożywieniu pomagają kolonizować nasze jelito w dobre mikroby.

Podsumowując smaczne placuszki są dobre na śniadanie, a także deser. Placuszki mogą spożywać alergicy i osoby na dietach ograniczających dodatek białego cukru. Placuszki najlepiej smakują podane na ciepło. Można je spożywać od razu po usmażeniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Placuszki można podać z dodatkiem świeżych owoców, masła orzechowego lub jogurtu.

Wartości odżywcze placuszków bananowych bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
240.36 kcal
552.82 kcal
Białko
6.00 g
13.79 g

Węglowodany w placuszkach bananowych bez jajek

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
30.01 g
69.02 g
Węglowodany przyswajalne
25.58 g
58.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.43 g
10.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
11.57 g
26.61 g
Tłuszcze nasycone
1.22 g
2.80 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.74 g
22.41 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol
2.87 mg
6.60 mg

Witaminy w przepisie na placuszki bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
36.09 mg
83.00 mg
Wapń
169.27 mg
389.32 mg
Żelazo
1.17 mg
2.70 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków bananowych bez jajek 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach bananowych bez jajek

Lista alergenów dla placuszków bananowych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania placuszków bananowych bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
300 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Jogurt naturalny 2%
300 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 300 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
21.40
Jak oceniasz przepis na placuszki bananowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób