Przepis na placek bananowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

W dużej misce utrzyj masło i cukier na puszystą masę.

Do masy maślanej dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i 2 rozgniecione banany.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jednego banana przekrój na pół i przełóż go na wierzch ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut.

Placek bananowiec pokrojony na kawałki i ułożony na talerzu.
placek bananowiec
Koszt przygotowania dania
9.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Placek bananowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku bananowcu

Placek bananowiec to naprawdę fantastyczna opcja na pyszny i zdrowy deser. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się nawet na co dzień. To ciasto proste, jednak nienudne. Wypełnione po brzegi bananowym smakiem, na pewno przypadnie do gustu miłośnikom owocowych wypieków.

Przepis na placek bananowiec jest niezwykle prosty, a przy okazji pozwala na stworzenie naprawdę smacznego deseru. Ze względu na dużą łatwość sprawdzi się nawet dla początkujących cukierników. Jego podstawą są banany. Te owoce ze względu na wyjątkową słodycz wspaniale sprawdzają się w wypiekach. Najlepiej używać do pieczenia bananów bardzo dojrzałych, które są najbardziej słodkie. Dzięki temu można zredukować ilość cukru, którą dodaje się do ciasta. To również naprawdę świetna opcja na wykorzystanie owoców, które są przejrzałe i zapewne wylądowałyby w koszu. Ten przepis będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą marnować mniej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek bananowiec, który będzie naprawdę pyszny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka chwil. Do przygotowania tego ciasta potrzeba zaledwie kilku składników, a wszystkie są łatwo dostępne w każdym sklepie. Podstawą jest oczywiście mąka. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna o niższym typie, gdyż jest bardzo delikatna, przez co dobrze komponuje się ze słodkimi ciastami. Można również zamienić ją na mąkę owsianą, która również charakteryzuje się słodkim smakiem. Ciasto łączy się z bananami, dzięki czemu ma niepowtarzalny, bardzo słodki smak. Całość jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. To świetny wybór dla wszystkich, którzy kochają smaczne i bardzo proste domowe wypieki. Ten pyszny placek przypomina nieco chlebek bananowy, jednak można go również upiec w formie do tarty, a banany pokroić w plasterki, by pięknie się prezentowały. To dobry pomysł na szybki, łatwy, a przy tym smaczny deser dla całej rodziny. To ciasto wspaniale sprawdzi się na imprezę, ale również do popołudniowej niedzielnej kawy.

Wartości odżywcze placka bananowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(93g)
Energia (kalorie)
288.89 kcal
268.66 kcal
Białko
4.13 g
3.84 g

Węglowodany w placku bananowcu

Na 100g
Na porcję
(93g)
Węglowodany
39.84 g
37.05 g
Węglowodany przyswajalne
38.84 g
36.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
0.93 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(93g)
Tłuszcz
13.56 g
12.61 g
Tłuszcze nasycone
8.95 g
8.32 g
Tłuszcze nienasycone
4.60 g
4.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.91 g
3.63 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
0.65 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
75.23 mg
69.97 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek bananowiec

Na 100g
Na porcję
(93g)
Witamina A
121.23 µg (mcg)
112.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.34 mg
3.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
118.16 µg (mcg)
109.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.36 mg
Niacyna
1.11 mg
1.04 mg
Foliany
35.53 µg (mcg)
33.04 µg (mcg)
Beta karoten
33.35 µg (mcg)
31.01 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek bananowiec

Na 100g
Na porcję
(93g)
Sód
19.64 mg
18.27 mg
Potas
218.20 mg
202.93 mg
Wapń
33.37 mg
31.03 mg
Fosfor
82.52 mg
76.74 mg
Magnez
17.44 mg
16.22 mg
Żelazo
1.17 mg
1.09 mg
Cynk
0.38 mg
0.36 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Mangan
0.22 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka bananowca 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku bananowcu

Lista alergenów dla placka bananowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placka bananowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
140 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 140 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Banan
360 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 360 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na placek bananowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób