Dietetyczne śniadania

dietetyczne śniadania

Chłodny klimat środkowej Europy wymaga zjedzenia rano pożywnego śniadania, które wyrówna poziom cukru we krwi i przygotuje organizm do pracy. Jednak obecnie zbyt sycące śniadania mogą prowadzić do nadwagi przy siedzącym trybie życia. Zadowalanie się kawą na śniadanie, wzorem kuchni śródziemnomorskich, też nie jest dobrym rozwiązaniem. Pożywne, dietetyczne śniadanie fit powinno zawierać niskokaloryczne produkty oraz węglowodany z owocami. Warto wykorzystywać proste przepisy na dania z jajek, pyszne i proste owsianki z owocami, dietetyczne sałatki z gotowanych warzyw, czy też kasze z bakaliami i owocami.

Najciekawsze przepisy w temacie dietetyczne śniadania

Przepisy w temacie dietetyczne śniadania

Dietetyczne śniadanie - zbiór pomysłów na sycące i zdrowe śniadania

Jak przygotować pyszne, a jednocześnie nie tuczące i lekkie śniadanie? Czy jajka na śniadanie to dobry pomysł? Rozważamy propozycje klasycznych, polskich obfitych śniadań czy też zadowalania się kawą, wzorem krajów śródziemnomorskich. Najlepszy jest złoty środek, czyli przepisy na lekkie i dietetyczne śniadania, które dadzą energię na początek dnia i nie tuczą. Poznaj porady dietetyka, jak przygotować pyszne i proste dietetyczne śniadanie. Przedstawiamy ciekawe propozycje pysznych dietetycznych potraw na śniadanie.

Dlaczego warto jeść niskokaloryczne śniadania

Śniadania w kuchni europejskiej

Kuchnia europejska wyraźnie dzieli obyczaje śniadaniowe według klimatu. W lekkim klimacie śródziemnomorskim południowej Europy praktycznie nie jada się śniadania. Mieszkańcy Grecji, Włoch, Francji czy Hiszpanii zadowalają się wypiciem kawy, czasem z dodatkiem croissanta lub słodkiego ciasteczka. Natomiast w Europie północnej, środkowej i wschodniej, gdzie panuje chłodniejszy klimat wykształciła się tradycja jedzenia obfitych śniadań. Pożywne śniadanie ma dawać energię do pracy.

W tradycyjnej kuchni polskiej śniadanie musi być pożywne i sycące, aby dawało energię do pracy. Niegdyś na śniadanie podawana była zupa mleczna, jajecznica oraz kanapki z serem lub wędliną. Obecnie zanikł całkowicie obyczaj jadania zup mlecznych, zaś śniadania stają się coraz mniej obfite. Wynika to z faktu, że nie wykonujemy już ciężkiej pracy fizycznej. Natomiast sycące śniadania przy siedzącej pracy biurowej mogą przyczyniać się do nadwagi. Jednak korzystanie z diety śródziemnomorskiej i zadowalanie się tylko kawą, to nie jest dobry pomysł na śniadanie w naszym klimacie.

Dlaczego w naszym klimacie należy jeść pożywne i zdrowe śniadania

Dobre śniadanie w naszym klimacie powinno dawać energię na początek dnia. Musi być lekkie i zdrowe, aby nie usypiać. Najważniejsze porady dietetyka wskazują, aby rano skupić się na produktach, które są dobre dla mózgu. Rano należy jadać przede wszystkim białko, węglowodany i owoce. Klasyczne śniadania Europy północnej i środkowej tradycyjnie zawierały jajka. Zawierają one pełnowartościowe białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do niedawna jajka obwinianie były o przyczynianie się do wzrostu cholesterolu. Obecnie jajka wracają do łask.

Kolejnym powodem, dlaczego warto jeść pożywne i zdrowe śniadania, jest takt, że nocą spada poziom cukru we krwi i rano należy go podnieść. Ponadto rano wzrasta ilość soków trawiennych w żołądku. Jeśli ich nie wykorzystamy na strawienie śniadania, mogą przyczynić się do uszkodzeń żołądka i stanów zapalnych.

Jak przygotować zdrowe, dietetyczne śniadanie - porady dietetyka

Jak powinno wyglądać zdrowe, niskokaloryczne śniadanie - porady dietetyka

Przepisy na dobre śniadanie powinny zawierać przede wszystkim łatwo przyswajalne węglowodany, które długo się trawią i zaspokajają głód do czasu, gdy możemy zjeść drugie śniadanie.

Z czego tworzyć przepisy na proste, dietetyczne śniadanie:

  • jajka,
  • chude mleko,
  • chude wędliny i ryby,
  • gotowane warzywa,
  • owoce,
  • pełnoziarniste pieczywo.

Czego lepiej unikać na śniadanie:

  • banany,
  • owoce cytrusowe,
  • słodkie bułeczki i drożdżówki,
  • surowe warzywa,
  • ostre przyprawy.

Najciekawsze propozycje i przepisy na proste i pyszne śniadanie fit - kanapki

Kanapki stanowią tradycyjne danie śniadaniowe w polskich kuchni. Jednak kanapka kanapce nie równia i niektóre propozycje na śniadaniowe kanapki mogą być bardzo tuczące. Wiele osób zadowala się na śniadanie furą bułek z białej mąki, grubo posmarowanych margaryną i obłożonych tłustą wędliną i serem. Takie śniadanie może prowadzić do nadwagi. Kanaki mają niewątpliwą zaletę. Stanowią danie proste i szybkie do wykonania. Jak jednak zrobić dobre kanapki, które nie tuczą.

Przygotowując kanapki warto wybierać chleb lub bułki pełnoziarniste, z zawartością błonnika, który pomaga w trawieniu. Od lat toczy się spór o to, czym smarować kanapki. Ostatnio jednak wraca się do masła, które zawiera cenną witaminę A.

Co położyć na kanapki? Dobrym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju pasty warzywne i jajeczne. Wystarczy upiec lub ugotować warzywa korzeniowe jak marchewka czy burak i zmiksować je z przyprawami, orzechami czy pestkami. Dobrą propozycją są przepisy na pasty jajeczne. Idealnym produktem do smarowania pieczywa oraz do robienie różnego rodzaju past do pieczywa jest awokado. Jeśli musimy rano bardzo szybko przygotować śniadanie, pasty do pieczywa można zrobić poprzedniego dnia.

Bardzo dobre rozwiązanie stanowią twarożki z różnymi dodatkami, jak świeże warzywa. Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem czy świeżym ogórkiem stanowi sam w sobie dobrą propozycję na dietetyczne śniadanie.

Dietetycy zalecają na śniadaniowe kanapki chude wędliny i sery. Warto taką kanapkę wzbogacić o dużo zielonych warzyw liściastych.

Najlepszy pomysł na proste śniadanie fit z owocami

Zdaniem wielu dietetyków, rano należy dostarczyć organizmowi węglowodany, witaminy i cukry. Dlatego też najlepszymi produktami na śniadanie są kasze, płatki owsiane i różnego rodzaju musli z owocami.

Doskonały wybór stanowi kasza jaglana z bakaliami. Kaszę gotujemy na mleku lub na wodzie. Danie dosładzamy miodem, zaś jeśli chcemy, żeby było bardziej fit, to słodzimy stewią lub ksylitolem. Kaszę możemy polać masłem orzechowym. Dobry pomysł stanowi dodanie bakalii, pestek i orzechów oraz oczywiście różnych sezonowych owoców.

Świetną propozycję stanowią płatki owsiane, które można bardzo szybko przygotować. Płatki owsiane lub inne zalewamy wieczorem zimną wodą. Rano można je zalać gorącą wodą. Płatki zmiękną, podczas gdy będziemy przygotowywać się do wyjścia. Do miękkich płatków dodajemy sezonowe owoce, bakalie, pestki i posiekane orzechy. Dla chętnych płatki można również zalać odrobiną mleka lub jogurtu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto