Przepis na racuchy z bananem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Drożdże utrzyj z cukrem. Mąkę przesyp do dużej miski. Mleko podgrzej, aby miało letnią temperaturę.

Zrób niewielkie zagłębienie w mące, wlej połowę ilości mleka, dodaj utarte drożdże i zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Do wyrośniętego ciasta dodaj resztę mleka, jajko i całość zamieszaj. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Banany obierz, pokrój w plastry i dodaj do ciasta.

Na patelni rozgrzej olej i łyżką wykładaj porcje ciasta, formując niewielkie racuszki.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

racuchy z bananem
racuchy z bananem
Koszt przygotowania dania
4.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
755 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Racuchy z bananem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuchach z bananem

Domowe racuchy z bananem to pyszny pomysł na lekki posiłek na słodko, który świetnie sprawdzi się na deser, śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Drożdżowe racuchy na słodko to dla wielu z nas z pewnością wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni naszych mam, czy babć. Choć najczęściej racuchy przygotowuje się z jabłkami, są one równie dobre i smaczne również z dodatkiem innych owoców, między innymi bananów. Wszystkie składniki idealnie się komponują, tworząc lekki, słodki, delikatny smak. Co więcej, przepis na racuchy z bananem jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a racuchy zawsze wychodzą pyszne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z bananem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Dużą zaletą tych drożdżowych placuszków jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że potrzebne są jedynie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Aby przygotować racuchy z bananem potrzebujesz jedynie bananów, mąki pszennej, mleka, cukru i świeżych drożdży. Możesz też przygotować je bez drożdży świeżych, zastępując je drożdżami suszonymi. Przepis na bananowe racuchy jest banalnie prosty i szybki, pamiętaj jednak, że ciasto drożdżowe potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Dlatego zaplanuj je sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ przygotowanie na ostatnią chwilę może być dość problematyczne. Racuchy z bananem świetnie smakują posypane cukrem pudrem, cynamonem, z syropem klonowym, jogurtem naturalnym, waniliowym oraz innymi owocami, zwłaszcza jagodowymi. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji, również dla dzieci. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, z którym przygotujesz te pyszne racuchy szybko i przyjemnie, na pewno zostaną w Twojej kuchni na długo.

Wartości odżywcze racuchów z bananem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
188.85 kcal
755.41 kcal
Białko
6.84 g
27.35 g

Węglowodany w racuchach z bananem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
31.37 g
125.48 g
Węglowodany przyswajalne
30.43 g
121.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
4.34 g
17.36 g
Tłuszcze nasycone
1.48 g
5.91 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
11.45 g

Witaminy w przepisie na racuchy z bananem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.16 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.39 mg
1.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.42 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.59 mg
10.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
82.07 µg (mcg)
328.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuchy z bananem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
23.83 mg
95.31 mg
Potas
207.04 mg
828.17 mg
Wapń
50.20 mg
200.79 mg
Fosfor
100.76 mg
403.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.60 mg
94.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.00 mg
8.02 mg
Cynk
0.95 mg
3.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuchów z bananem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuchach z bananem

Lista alergenów dla racuchów z bananem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania racuchów z bananem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Banan
200 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Koszt składników
23.60
Jak oceniasz przepis na racuchy z bananem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób