Przepis na placki z bananami krok po kroku

Składniki
  • Jogurt naturalny 2% 250 g
  • Jajko 2 szt.
  • Mąka ryżowa 200 g
  • Banan 300 g 2 duże sztuki
  • Olej rzepakowy 25 ml
Przyprawy
cukier wanilinowy, bezglutenowy proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, sitko

Jogurt wymieszaj za pomocą miksera na niskich obrotach z jajkami oraz łyżeczką cukru wanilinowego.

Do czystej miski przesiej mąkę, dodaj do niej łyżkę proszku do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Następnie mąkę przesyp do miski z jogurtem i zmiksuj składniki do uzyskania jednolitej masy.

Banany obierz i rozgnieć widelce, następnie dodaj je do masy placków i dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki z dwóch stron (po około 3 minuty na stronę).

Placki podawaj na ciepło lub na zimno. Placki przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.

Placki z bananami podane na talerzu. Ozdobione są borówkami, kawałkami bananów oraz jogurtem naturalnym.
Placki z bananami
Koszt przygotowania dania
7.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
297 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Placki z bananami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z bananami

Placki z bananami to super pomysł na dietetyczne śniadanie, obiad lub posiłek do pracy. Przepis na placki z bananami nadawać będzie się również jako posiłek dla dzieci. Placuszki na jogurcie są pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Do placuszków będziemy potrzebować takich składników jak jogurt naturalny, jajko, mąka, banany, olej, cukier waniliowy i bezglutenowy proszek do pieczenia.

Jak zrobić placki z bananami? Jogurt, jajko i cukier waniliowy wymieszaj mikserem. Do oddzielnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesyp do miski z jogurtem i zmiksuj do jednolitej masy. Obrane banany rozgnieć widelcem, następnie dodaj do masy i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z dwóch stron. Jeżeli potrzebujemy inną wersję placków możemy olej do smażenia zastąpić olejem kokosowym - jednak olej ten nada specyficzny smak placuszkom. Gotowe placki podawać możesz z dżemem, świeżymi owocami lub jogurtem naturalnym.

Podsumowując nasze placuszki smakują rewelacyjne na zimno i na ciepło. Nasze racuchy smakować będą rewelacyjnie z jogurtem naturalnym, ze śmietaną i z dodatkiem cukru pudru. Placki z bananami sprawdzą się jako szybka przekąska na słodko lub jako posiłek. Nadają się one na śniadanie, obiad lub kolacje. Potrzebujesz naprawdę mało czasu, żeby przygotować to danie, więc idealnie sprawdzi się dla zabieganych osób. Placki z bananami zabierzesz ze sobą w podroż lub do pracy w wygodnym lunchbox’ie. Placki idealnie sprawdza się dla osób na diecie redukcyjnej. Składniki do placków są przystępnie cenowo w sklepie i uwielbiane są również przez dzieci. Dodatkowo jeśli w domu masz bardzo dojrzałe banany i nie masz pomysły jak je wykorzystać to wypróbuj naszego przepisu - na pewno się nie zawiedziesz. Banany nadadzą słodkiego smaku placuszkom, dlatego do ich przygotowania nie używamy już cukru białego lub innego słodzika. Jest to doskonały sposób na słodkie danie z ograniczeniem cukru spożywczego.

Wartości odżywcze placków z bananami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (170g)
Energia (kalorie)
174.72 kcal
297.03 kcal
Białko
4.65 g
7.90 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z bananami

Na 100g
Na porcję (170g)
Węglowodany
27.79 g
47.24 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
26.36 g
44.82 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (170g)
Tłuszcz
5.06 g
8.60 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
2.27 g
Tłuszcze nienasycone
3.54 g
6.02 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.43 g
4.13 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.11 g
1.89 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z bananami

Na 100g
Na porcję (170g)
Wapń
60.63 mg
103.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z bananami 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z bananami

Lista alergenów dla placków z bananami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cukier wanilinowy, bezglutenowy proszek do pieczenia.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z bananami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny 2%
250 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka ryżowa
200 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Banan
300 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Liczba porcji:
Razem
25.00
Łączny koszt
7.74
Jak oceniasz przepis na placki z bananami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób