Deser bananowy

deser bananowy

Deser bananowy - desery, w których głównym składnikiem są banany. Mogą one być przygotowywane na szybko bez pieczenia, jak i również z koniecznością użycia piekarnika. Przepisy na desery bananowe są odpowiednie nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci. Bardzo często w swoim składzie oprócz bananów zawierają także kakao, bitą śmietanę, czekoladę, czy też masę kajmakową, bądź krówkową. Możemy je serwować w szklance, w formie muffinek, czy też po upieczeniu, jako ciasta i ciasteczka.

Deser bananowy - najlepsze przepisy na szybkie i smaczne desery z bananem

Jeżeli zaliczamy się do prawdziwych smakoszy bananów, to z pewnością będą nas interesować smaczne słodkości, jakie możemy przygotować z ich udziałem. Dlatego ciekawym rozwiązaniem będą dla nas przepisy na desery bananowe, które możemy przyrządzić na wiele sposobów.

Dlaczego warto dowiedzieć się, jak zrobić desery z bananami?

Deser bananowy kojarzy nam się z niesamowitą słodyczą. Warto jednak dowiedzieć się, nie tylko jak zrobić desery z bananami, ale również dlaczego. Oczywiście takie desery dla wielu z nas są najlepsze w smaku, a także bardzo szybkie i tanie w przygotowaniu. Możemy je z powodzeniem serwować zarówno dorosłym, jak i również są doskonałe dla dzieci. Taki deser bananowy w szklance lub pucharku idealnie uświetni każdą imprezę urządzoną w naszym domu.

Kolejnym powodem, dla którego warto sięgać po banany pod każdą postacią, jest ich bogactwo w witaminy oraz mikroelementy. W tych owocach znajdziemy niesamowite pokłady witaminy A, C, E, K oraz B6. Ponadto są one wyjątkowym źródłem potasu i magnezu. Pierwiastki te są bardzo ważne dla naszego układu nerwowego. Niedobory potasu i magnezu najczęściej odczuwamy w postaci skurczów nóg. Teraz już wiemy, że deser bananowy będzie nie tylko smaczny, ale również dostarczy nam sporo witamin.

Najlepsze przepisy na desery bananowe - kopiec kreta

Zastanawiając się nad tym, jak zrobić desery z bananami, jednym z najpopularniejszych wypieków jest kopiec kreta. Jest to ciasto, które rzeczywiście swoim wyglądem przypomina kretowisko. Okazuje się, że swoją popularność ten wypiek zyskał, gdy można było go przyrządzić z gotowych mieszanek. Obecnie nie ma problemu, aby właśnie kopiec kreta przygotować całkowicie samodzielnie.

Do przygotowania tego ciasta będziemy potrzebować:

  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki białego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżek kakao
  • Kostka klarowanego masła
  • 5- 6 bananów
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • 1,5 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany lub 2 łyżki żelatyny (opcjonalnie)

Takie smaczne ciasto przyrządzimy w bardzo prosty sposób. Zaczynamy od tego, że rozbijamy jajka do miski, do której dosypujemy cukier biały oraz waniliowy. Gdy jajka ubijemy na puszystą masę, następnie dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dolewamy mleko. Ciasto tak długo miksujemy, aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Na sam koniec dodajemy kakao, a po wymieszaniu ciasta, dolewamy do niego rozpuszczone masło. Tak przygotowane ciasto przekładamy do średniej wielkości tortownicy, a następnie pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż do suchego patyczka.

Gdy ciasto się już upiecze, czekamy, aż wystygnie. Wyciągamy je z tortownicy, a następnie przekrawamy je w taki sposób, aby pozostał płaski spód. Pozostałą część ciasta przekładamy do miski, w której dokładnie je rozkruszamy. Będzie ono potrzebne do obsypania naszego kopca kreta. Następnie na spód ciasta układamy całe banany, które następnie polewamy sokiem z cytryny.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie bitej śmietany. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie do całości dodajemy fixy lub wcześniej przygotowaną żelatynę. Do tak ubitej śmietany wsypujemy startą na tarce czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy na spód ciasta z bananami, jednocześnie formując kopiec kreta. Po wyłożeniu całej bitej śmietany całość posypujemy pokruszonym ciastem. Całość odkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki, aż deser się dobrze schłodzi.

Jak zrobić desery z bananami, lodami i kruszonką?

Deser bananowy może przybierać naprawdę różne formy. Do nich zaliczają się nie tylko smaczne ciasta z bananami, ale również desery, które są podawane na ciepło. Takim przykładem jest, chociażby deser bananowy z kruszonką oraz lodami. Jego przygotowanie jest szybkie oraz bardzo tanie.

Przepisy na desery bananowe z lodami będą składać się z następujących produktów:

  • 4-5 dojrzałych bananów
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • Ulubione lody, najlepiej jednak waniliowe lub śmietankowe
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki cukru
  • Pół kostki masła
  • 1 tabliczka czekolady
  • 4 łyżki mleka

Dno żaroodpornego naczynia smarujemy masłem. Następnie wykładamy tam obrane już banany, które skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki czemu owoce nie ściemnieją. Kolejnym krokiem jest przygotowanie kruszonki. W tym celu do miski wsypujemy mąkę, cukier, a także dodajemy masło. Jednak wcześniej od porcji masła odejmujemy ok. 1 łyżkę, którą przeznaczymy na przygotowanie polewy czekoladowej.

Po zrobieniu kruszonki wysypujemy ją na banany. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Kruszonka powinna się bardzo wyraźnie zarumienić, ale nie przypalić. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną w kostkę czekoladę. Dodajemy do niej mleko oraz odłożoną porcję masła.

Gdy nasz deser się upiecze, do pucharków lub na talerzyki wykładamy jeszcze ciepłe porcje bananów z kruszonką. Do każdego naczynia dokładamy po 2-3 gałki lodów. Całość polewamy czekoladą. Możemy również nasz deser przyozdobić listkami świeżej mięty, malinami, truskawkami oraz borówkami. Wiedząc już, jak zrobić desery z bananami, które są szybkie, tanie i bardzo smaczne, będziemy mogli je często przygotowywać dla dzieci i dorosłych.

Smaczne desery w szklance z musem bananowym

Czasami mamy ochotę na szybkie desery, które z powodzeniem przygotujemy w szklance. W takich właśnie okolicznościach doskonale sprawdzą się najlepsze desery z musem bananowym, które możemy przygotować zarówno dla dzieci, jak i również dla dorosłych.

Do przygotowania takiego deseru będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 2 banany
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kakaowe ciasteczka
  • Krem czekoladowy
  • Kakao do posypania

Te szybkie i tanie desery z musem budyniowym możemy z powodzeniem przygotować w szklance lub innym szklanym naczyniu. Najlepsze naczynia będą wysokie, dzięki czemu będzie widać poszczególne warstwy. Pierwszym krokiem będzie przygotowanie budyniu według opisu na opakowaniu. Gdy budyń przestygnie, blendujemy banany, a następnie łączymy je z masą budyniową.

Ciasteczka kakaowe kruszymy, a następnie mieszamy z kremem czekoladowym, tak aż do uzyskania lepiącej się masy. W osobnej misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Mając przygotowane wszystkie masy, możemy przejść do ich przekładania do szklanek. Na samo dno wykładamy pierwszą warstwę ciasteczek z kremem czekoladowym. Kolejną warstwą tworzy budyń z musem bananowym. Następnie wykładamy cienką warstwę śmietany kremówki.

Warstwy wykładamy, aż do skończenia wszystkich składników. Na sam wierzch wykładamy największą porcję bitej śmietany, którą posypujemy kakao. Jak widzimy, takie najlepsze przepisy na desery bananowe mogą być nie tylko tanie, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Natomiast deser w szklance z musem bananowym, może być również serwowany dla dzieci, a nie tylko dla dorosłych.

Deser bananowy bez pieczenia i nie tylko. Zobacz, jakie przepisy na desery bananowe cieszą się największą popularnością, a także, które z nich są szybkie i tanie.

Deser bananowy - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto