Fit placki bananowe

Opublikowano: 26.03.2021 r., 23:50 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Usmażone, zarumienione placuszki podane z borówkami.
Fit placki bananowe
Fit placki bananowe to dietetyczna wersja tradycyjnych placuszków, idealna dla osób odchudzających się i chcących zadbać o swoje zdrowie. Smaczne, szybkie i sycące.
Przygotowanie 30 min
405 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Banan (200 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (25 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Maliny (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
blender, patelnia beztłuszczowa

Przepis na fit placki bananowe krok po kroku

Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.

Do banana dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko.

Doprawiamy cynamonem.

Całość blendujemy na jednolitą masę.

Łyżką wylewamy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię.

Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.

Podajemy z malinami.

Jak oceniasz przepis na fit placki bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat fit placków bananowych

Przepis na tradycyjne placki bananowe zna i wypróbowała już zapewne większość z nas. Dlaczego jednak nie spróbować ich w wersji fit? Placuszki dietetyczne to idealna alternatywa dla osób odchudzających się. Ale nie tylko! Dzięki temu, że charakteryzują się mniejszą kalorycznością, a jednocześnie wyższą wartością odżywczą, czyli zawartością witamin i składników mineralnych mogą z nich korzystać wszyscy, którzy po prostu chcą zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny. Jak więc przygotować bananowe placuszki w wersji dietetycznej?

Standardowo do ich przygotowania potrzebujemy bananów, mąki, mleka, jajek oraz sody lub proszku do pieczenia. Fit placki bananowe najlepiej przyrządzić z mąki pełnoziarnistej lub razowej. Bardzo dobrze sprawdzi się także mąka owsiana. Ważne jest także, aby mleko, które wybierzemy miało nie więcej niż 2% tłuszczu. Dzięki temu placki będą odżywcze, sycące, a jednocześnie mniej kaloryczne niż w przypadku tradycyjnej, białej mąki pszennej i mleka pełnotłustego. Niezwykle istotny jest też sposób ich smażenia. Naleśniki bananowe smażone na tłuszczu wchłaniają znaczną jego ilość przez co stają się ciężkostrawne i wysokokaloryczne. Dlatego do usmażenia pancakes z banana najlepiej wykorzystać patelnię z możliwością smażenia beztłuszczowego, a jeśli nie mamy takiej możliwości dodatek tłuszczu ograniczyć do niezbędnego minimum.

Aby przygotować racuchy z bananami wszystkie składniki należy zblendować razem na jednolitą masę i smażyć z obydwu stron do zarumienienia. W ramach urozmaicenia smaku do ciasta warto dodać cynamon lub ziarenka wanilii. Placuszki same w sobie są słodkie, ale jeśli preferujemy bardzo słodki smak, można dodać niskokaloryczny zamiennnik cukru na przykład erytrytol lub ksylitol.

Placuszki z bananami najlepiej smakuja podane z jogurtem naturalnym i/lub świeżymi lub mrożonymi owocami jagodowymi. W takiej formie są dobrym i zdrowym pomysłem dla każdego, również wielu osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Sprawdzą się jako śniadanie na słodko, deser lub podwieczorek dla całej rodziny.

Alergeny w fit plackach bananowych

Lista alergenów dla fit placków bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze fit placków bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
115.97
405.90
Białko (g)
3.99
13.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
21.11
73.88
Węglowodany przyswajalne (g)
18.07
63.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.04
10.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.54
8.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.04
3.63
Tłuszcze nienasycone (g)
1.50
5.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
2.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.32
Cholesterol (mg)
61.07
213.76

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
28.36
99.25
Witamina B6 (mg)
0.28
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.51
Witamina C (mg)
9.20
32.19
Witamina D (µg (mcg))
0.33
1.15
Witamina E (mg)
0.23
0.81
Retinol (µg (mcg))
26.27
91.94
Tiamina (mg)
0.08
0.28
Ryboflawina (mg)
0.49
1.72
Niacyna (mg)
0.41
1.43
Foliany (µg (mcg))
26.87
94.03
Beta karoten (µg (mcg))
17.31
60.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
26.82
93.87
Potas (mg)
437.36
1530.75
Wapń (mg)
84.67
296.35
Fosfor (mg)
186.22
651.78
Magnez (mg)
32.55
113.93
Żelazo (mg)
0.97
3.38
Cynk (mg)
0.61
2.15
Miedź (mg)
0.11
0.37
Mangan (mg)
0.57
1.99
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fit placków bananowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fit placków bananowych

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
200 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
25 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 25 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Maliny
50 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 50 g
Koszt składników
25.20