Przepis na racuszki z bananów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem.

Wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wbij jajka i wlej mleko.

Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub miksera.

Usmaż placuszki na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

racuszki z bananów
Racuszki z bananów
Koszt przygotowania dania
3.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
159 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Racuszki z bananów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o racuszkach z bananów

Dzisiaj przedstawię Wam przepis na racuszki z bananów. Konsystencją nie odbiegają od tradycyjnych racuchów, ale są zdecydowanie bardziej delikatne, puszyste i wilgotne, dlatego koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Puszyste i pyszne racuchy sprawdzą się idealnie jako smaczne, szybkie i łatwe śniadanie na słodko dla dzieci, które na pewno je pokochają.

Jak zrobić racuszki z bananów na słodko?

To jest bardzo prosta rzecz, która zajmie Ci nie więcej niż 20 minut. A zyskasz pyszne, chrupiące i rumiane placuszki. Po

Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników takich jak: jajko, mąka, mleko, cukier, cukier waniliowy, odrobina proszku do pieczenia, banany oraz olej rzepakowy do smażenia. Mleko krowie możesz zastąpić dowolnym napojem roślinnym, możesz użyć mąki pszennej tak jak ja w przepisie, ale dobrze sprawdzi się też mąka gryczana lub owsiana.

Jeśli jednak wolisz racuchy bezglutenowe, sięgnij po mąkę z ciecierzycy lub ryżową. I tak naprawdę masz już wszystko.

Najpierw przesiej mąkę przez sitko do miski, wsyp proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, wbij jajka i wlej mleko. Połącz składniki za pomocą rózgi lub miksera. Na końcu dodaj rozgniecione widelcem banany i ponownie zmiksuj. Tak przygotowane ciasto usmaż w niewielkich porcjach na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

Po ściągnięciu z patelni połóż je na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tak przygotowane racuchy możesz podawać z jabłkami posypane cukrem pudrem lub z jogurtem naturalnym. Śmiało możesz przygotować je dzień wcześniej i zapakować do plastikowego opakowania, które na następny dzień możesz zabrać do szkoły, pracy czy na uczelnie. Nie musisz się obawiać, racuchy następnego dnia są tak samo dobre, jak w dniu ich przygotowywania. Sprawdzą się one nie tylko jako słodkie śniadanie, ale też jako deser po pysznym rodzinnym obiedzie lub w gronie przyjaciół.

Racuszki z bananów umilą Ci ciepłe i słoneczne dni oraz zimowe wieczory. Jest to potrawa, którą możesz podawać o każdej porze roku. Będzie to idealne danie nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Dlatego postaw na swoje ulubione dodatki do placuszków i przygotuj szybkie i łatwe racuchy.

Wartości odżywcze racuszków z bananów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
227.45 kcal
159.22 kcal
Białko
3.94 g
2.76 g

Węglowodany w racuszkach z bananów

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
44.68 g
31.28 g
Węglowodany przyswajalne
43.42 g
30.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
3.99 g
2.79 g
Tłuszcze nasycone
0.93 g
0.65 g
Tłuszcze nienasycone
3.06 g
2.14 g
Tłuszcze jednonasycone
2.08 g
1.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
0.68 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
28.05 mg
19.64 mg

Witaminy w przepisie na racuszki z bananów

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
26.01 µg (mcg)
18.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.76 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.12 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
25.07 µg (mcg)
17.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.38 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.90 mg
1.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
58.61 µg (mcg)
41.03 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.65 µg (mcg)
6.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na racuszki z bananów

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
17.58 mg
12.31 mg
Potas
175.99 mg
123.20 mg
Wapń
30.01 mg
21.00 mg
Fosfor
60.19 mg
42.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.48 mg
10.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.13 mg
1.49 mg
Cynk
0.37 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny racuszków z bananów 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w racuszkach z bananów

Lista alergenów dla racuszków z bananów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania racuszków z bananów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Banan
240 g
1 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.90
Jak oceniasz przepis na racuszki z bananów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób