Przepis na placuszki bananowe fit krok po kroku

Składniki
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 55 g 1/2 szklanki
  • Banan 260 g 2 mocno dojrzałe banany
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
  • Mleko 1,5% 30 ml 3 łyżki
  • Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska

Do miski wbij jajko i roztrzep je. Następnie dolej mleko i delikatnie wymieszaj.

Banany obierz ze skórki i zmiażdż za pomocą widelca. Dodaj je do mieszanki i całość dobrze wymieszaj.

Patelnie wysmaruj olejem i rozgrzej ją. Następnie nałóż małą porcję masy. Placuszki smaż ok. 1-2 min z każdej strony.

Placuszki bananowe fit znajdują się na niebiesko-czarnym talerzu. Obok placuszków leży pokrojony banany i kawałki truskawek, a obok talerza leżą sztućce.
Placuszki bananowe fit
Koszt przygotowania dania
3.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
37

Placuszki bananowe fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placuszkach bananowych fit

Placuszki bananowe fit są nie tylko zdrowe, ale też proste i szybkie do wykonania, więc sprawdzą się też dla zabieganych osób. Nadają się nie tylko na śniadanie, ale też na kolację, choć zazwyczaj podaje je się rano. Pokochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz je przygotować również dla niespodziewanych gości, ponieważ składniki na nie bardzo często ma się w domu na co dzień.

Jak zrobić placki bananowe? Wystarczy połączyć wszystkie składniki. Jeżeli wcześniej zmiksujesz banany, masa będzie bardziej jednolita, ale te owoce mogą być też rozgniecione widelcem. Najlepiej zdecydować się na te już mocno dojrzałe banany.

Warto wiedzieć, że placuszki z banana bardzo łatwo można przypiec. Smażą się szybko, dlatego należy nad nimi czuwać. Zazwyczaj jest to kwestia tylko 1-2 min na średniej mocy. Jeżeli wrzucisz masę na bananowe placuszki na bardzo mocno rozgrzaną patelnię, to zbyt szybko się spieką i wtedy nie osiągniesz najlepszego efektu.

Śniadaniowe placuszki z banana i jajka z dodatkiem mąki owsianej (pełnoziarnistej) i mleka nie potrzebują już cukru, ponieważ mocno dojrzałe banany są bardzo słodkie. Jeżeli lubisz cynamon, możesz go dodać do masy. Ciekawym dodatkiem byłby też ekstraktu z wanilii (lub jakiś inny).

Zamiast mąki owsianej pełnoziarnistej możesz użyć mąki jaglanej, ale placuszki bananowe fit można zrobić też bez niej. Najprostszy przepis na dietetyczne placki zawiera trzy składniki: płatki owsiane, banany i jajka. Przy tym sposobie na placuszki również wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, ale trzeba je jeszcze zblendować, a potem odstawić na chwilę i ponownie zmiksować.

Te placki określane są też jako naleśniki bananowe fit lub nawet racuchy. Są niezwykle smaczne i wręcz nie można się im oprzeć. Można je podawać z odrobiną miodu lub z ulubioną konfiturą. Dzieci bardzo chętnie zjadają je z dodatkiem cukru pudru. Te placuszki bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami, np. truskawkami i bananem, ale mogą to być też maliny, borówki amerykańskie i czerwona porzeczka.

Wartości odżywcze placuszków bananowych fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
154.91 kcal
309.83 kcal
Białko
4.60 g
9.19 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w placuszkach bananowych fit

Na 100g
Na porcję (200g)
Węglowodany
23.75 g
47.50 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
21.23 g
42.46 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
5.22 g
10.43 g
Tłuszcze nasycone
1.29 g
2.58 g
Tłuszcze nienasycone
3.93 g
7.86 g
Tłuszcze jednonasycone
2.52 g
5.04 g
Tłuszcze wielonasycone
1.41 g
2.82 g

Witaminy w przepisie na placuszki bananowe fit

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.51 mg
1.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.43 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.43 µg (mcg)
46.85 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placuszki bananowe fit

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
25.09 mg
50.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
306.94 mg
613.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
27.28 mg
54.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
108.68 mg
217.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
38.93 mg
77.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
1.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków bananowych fit 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placuszkach bananowych fit

Lista alergenów dla placuszków bananowych fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania placuszków bananowych fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
55 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 55 g
Banan
260 g
2 mocno dojrzałe banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
1.73
Za 260 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 1,5%
30 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
26.90
Łączny koszt
3.37
Jak oceniasz przepis na placuszki bananowe fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób