Przepis na placki bananowe bez jajek krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, miska

Obierz banan ze skóry, umieść go w misce.

Dodaj płatki owsiane, mleko, miód i proszek do pieczenia.

Zblenduj do powstania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.

Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu.

Placki bananowe bez jajek podane na talerzyku.
Placki bananowe bez jajek
Koszt przygotowania dania
6.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
512 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
57

Placki bananowe bez jajek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach bananowych bez jajek

Placki bananowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja kurzego. Przepis na placuszki bananowe bez jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty: banan, płatki owsiane, mleko, proszek do pieczenia, miód, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki bananowe bez jajek? Obierz banan ze skóry, umieść go w misce. Dodaj płatki owsiane, mleko, miód i proszek do pieczenia. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub domowego kremu czekoladowego.

Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnić możemy kilka rodzajów mleka takiej jak mleko pełne, półtłuste i chude. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. W Polsce najbardziej popularnym rodzajem mleka jest mleko krowie, rzadziej kozie i owcze. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne placki dla dzieci sprawdzą się na śniadanie lub przekąskę. Placuszki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je spożywać na ciepło i na zimno. Placuszki bez jajek są niskokaloryczne.

Wartości odżywcze placków bananowych bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
244.06 kcal
512.52 kcal
Białko
4.34 g
9.12 g

Węglowodany w plackach bananowych bez jajek

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
27.26 g
57.24 g
Węglowodany przyswajalne
23.80 g
49.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.46 g
7.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
13.88 g
29.15 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
4.20 g
Tłuszcze nienasycone
11.88 g
24.95 g
Tłuszcze jednonasycone
8.19 g
17.20 g
Tłuszcze wielonasycone
3.69 g
7.75 g
Cholesterol
2.86 mg
6.00 mg

Witaminy w przepisie na placki bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
8.76 µg (mcg)
18.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.49 mg
7.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.38 µg (mcg)
15.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
18.47 µg (mcg)
38.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
11.57 µg (mcg)
24.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki bananowe bez jajek

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
13.43 mg
28.20 mg
Potas
546.86 mg
1148.40 mg
Wapń
167.34 mg
351.42 mg
Fosfor
326.30 mg
685.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
46.83 mg
98.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
2.82 mg
Cynk
1.04 mg
2.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bananowych bez jajek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach bananowych bez jajek

Lista alergenów dla placków bananowych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

Cena przygotowania placków bananowych bez jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
400 g
4 średnie sztuki
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Płatki owsiane
250 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
16.30
Jak oceniasz przepis na placki bananowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 70.0% osób