Dania z bananów
-
Placki bananowe bez jajek
Placki bananowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja …
15 + 15 min łatwy 5 512 kcal
-
Smażone banany
Świetną propozycją na deser może być przepis na smażone banany, które w przeciwieństwie do świeżych owoców będą o wiele bardziej …
5 + 15 min łatwy 1 181 kcal
-
Sernik bananowy
Sernik bananowy to świetna propozycja na deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że znika z talerzy w …
30 + 60 min średni 10 235 kcal
Dania z bananów - przepisy
-
Banoffee
Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. …
40 min łatwy 10 667 kcal
-
Banan w cieście
Banan w cieście to słodka przekąska, którą tworzy smażony banan w panierce z ciasta naleśnikowego na słodko. Świetnie smakuje z …
25 min łatwy 4 472 kcal
-
Lody bananowe
Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do …
720 min łatwy 2 193 kcal
-
Koktajl bananowy
Koktajl bananowy to dla wielu osób zdecydowany faworyt oraz jeden z najczęściej przyrządzanych koktajli. Banan, ze względu na swoją charakterystyczną …
10 min łatwy 1 278 kcal
-
Babeczki bananowo czekoladowe
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a …
15 + 20 min łatwy 12 258 kcal
-
Bananowiec na zimno
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z bananami i kremem to najlepszy, sprawdzony przepis z bananami. Bananowiec na zimno to łatwe …
30 min łatwy 14 322 kcal
-
Kasza manna z bananem
Kasza manna z bananem to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci oraz dla dorosłych. Doskonale sprawdzi się również …
15 + 15 min łatwy 1 394 kcal
-
Omlet na słodko z bananem
Puszysty i pyszny omlet na słodko z bananem to coś, co jest dobre na śniadanie. Zrób go dla dzieci, a …
10 min łatwy 1 543 kcal
-
Ciasto marchewkowo bananowe
Pyszne połączenie tartej marchewki z bananami i ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy deser …
20 + 45 min łatwy 10 181 kcal
-
Owsianka bananowa
Pyszna owsianka bananowa to świetny pomysł na pyszne, pełnowartościowe i dobrze zbilansowane śniadanie. Głównym składnikiem są płatki owsiane, które dają …
15 + 10 min łatwy 1 246 kcal
-
Chlebek bananowy z orzechami
Chlebek bananowy z orzechami włoskimi to doskonała propozycja na pyszny i prosty w przygotowaniu deser. Świetnie sprawdzi się do wykorzystania …
20 + 60 min łatwy 10 539 kcal
-
Bananowa chmurka
Bananowa chmurka to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto z owocami i galaretką. Ciasto jest lekkie i bardzo kremowe, dodatkowo …
40 + 40 min łatwy 10 655 kcal -
Ciastka bananowe
Ciastka bananowe to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych deserów. Przygotowuje się je w kilka chwil ze składników, które na …
20 + 20 min łatwy 10 212 kcal
-
Ciasto jogurtowe z bananami
Ciasto jogurtowe z bananami jest świetne dla osób, które chcą schudnąć. W przepisie na ciasto nie ma dodatku cukru. Wiele …
20 + 45 min łatwy 15 110 kcal
-
Bananowa krówka
Bananowa krówka to ciasto niezwykle smaczne i bardzo ciekawe. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych placków. Jest niezwykle …
40 + 45 min łatwy 10 1085 kcal
-
Deser bananowy
Deser bananowy to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Deser …
20 min łatwy 6 667 kcal -
Muffinki bananowe
Muffinki bananowe to wspaniały pomysł na smaczne łakocie dla dzieci i dorosłych. Babeczki bananowe z dodatkiem kakao są wilgotne i …
20 + 20 min łatwy 10 285 kcal
-
Jaglanka z bananem
Smaczna jaglanka z bananem to idealny pomysł na słodkie śniadanie, które może być tak samo pełnowartościowe i zbilansowane jak to …
20 + 10 min łatwy 1 317 kcal
-
Naleśniki z nutellą i bananami
Naleśniki z nutellą i bananami to wspaniały pomysł na pyszny deser nie tylko dla dzieci. Naleśniki mogą być podane także …
10 + 20 min łatwy 8 572 kcal
-
Ciasto jamajka
Pyszne warstwowe ciasto jamajka to idealna propozycja na ciekawy deser dla osób, które lubią niekonwencjonalne podejście do wypieków. Ciasto Jamajka …
30 + 120 min łatwy 20 404 kcal -
Banany z grilla
Banany z grilla przygotowane w folii aluminiowej to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Banany z grilla doskonale …
10 + 20 min łatwy 4 222 kcal
-
Banana split
Banana split stanowi doskonały pomysł na pyszny, domowy deser z lodami dla dzieci i dorosłych. Banana split to amerykański deser, …
20 min łatwy 5 726 kcal
-
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z …
40 min łatwy 4 399 kcal
-
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal
-
Chleb bananowy Thermomix
Chleb bananowy Thermomix propozycja na pyszny i zdrowy deser, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy i herbaty. Fit ciasto …
10 + 60 min łatwy 10
-
Placuszki bananowe bez jajek
Placuszki bananowe bez jajek to bardzo dobry sposób na wykorzystanie produktów spożywczych, które zostały w kuchennej spiżarni. Placki z bananów …
10 + 15 min łatwy 5 552 kcal
-
Ciasto z bananami bez pieczenia
Ciasto z bananami bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako deser na zimno. Ogromną zaletą jest to, że przygotowanie takiego słodkiego …
15 + 180 min łatwy 15 403 kcal
-
Naleśniki czekoladowe
Naleśniki czekoladowe to prosty przepis na pyszną przekąskę. Sprawdzą się jako deser dla dzieci i dorosłych. Przygotowanie tej potrawy wymaga …
20 min łatwy 4 698 kcal
-
Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to przepyszny i sycący pomysł na deser, który sprawdzi się również jako podwieczorek, czy drugie śniadanie. …
20 + 60 min łatwy 10 432 kcal
-
Ciasto z bananów bez cukru
Ciasto z bananów bez cukru to świetny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub deser, który śmiało możesz podawać na …
20 + 40 min łatwy 10 204 kcal
-
Placki bananowo-twarogowe
Placki bananowo twarogowe to świetne rozwiązanie na smaczny obiad na słodko. Na pewno pokochasz te pyszne placuszki. Ten prosty przepis …
20 + 20 min łatwy 4 264 kcal
-
Keks bananowy
Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami …
20 + 40 min łatwy 6 167 kcal
-
Placki twarogowe bananowe
Placki twarogowe bananowe to doskonała opcja na naprawdę sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że główne …
5 + 10 min łatwy 4 349 kcal
-
Sernik banoffee bez dodatku cukru fit
Sernik banoffee w wersji bez dodatku cukru to przepis na pyszne ciasto inspirowane słynnym banoffee pie. Tutaj banoffee pie połączone …
30 + 60 min średni 20 329 kcal
-
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
Te racuchy z twarogiem są bez jajek. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że danie jest wartościowe i pożądane w jadłospisie osób, …
30 min łatwy 4 312 kcal
-
Placek bananowiec
Placek bananowiec to naprawdę fantastyczna opcja na pyszny i zdrowy deser. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, więc sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 10 268 kcal
-
Kopiec kreta
Kopiec kreta to ciasto o prostym wykonaniu, a niebanalnym wyglądzie i wspaniałym smaku. Sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju uroczystości …
45 + 50 min średni 10 575 kcal
-
Ciasto z bananami
Ciasto z bananami to doskonała propozycja na proste i zdrowe ciasto do kawy i herbaty. Sprawdzony przepis na najlepsze ciasto …
10 + 40 min łatwy 5 345 kcal
-
Placek z bananami
Placek z bananami to dobrze wszystkim znany chlebek bananowy. To pyszne ciasto wykonasz bez użycia miksera. Ten prosty przepis na …
15 + 55 min łatwy 12 221 kcal
-
Chlebek bananowy fit
Chlebek bananowy fit to świetna propozycja ciasta lub poprostu dania na słodko, dla wszystkich osób odchudzających się oraz dbających o …
25 + 60 min łatwy 10 234 kcal
-
Babeczki bananowe
Babeczki bananowe to naprawdę świetny wybór dla miłośników domowych wypieków. Są smaczne, a przy okazji naprawdę łatwe w przygotowaniu. To …
20 + 25 min łatwy 10 273 kcal
-
Pancakes bananowe
Pancakes bananowe to wspaniała opcja na naprawdę pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na śniadanie dla całej rodziny. Są niezwykle …
5 + 10 min łatwy 4 440 kcal
-
Ciastka owsiane z bananem
Ciastka owsiane z bananem to pomysł na pyszny, słodki, a przy tym zdrowy deser. Idealnie sprawdzą się dla wszystkich, którym …
10 + 20 min łatwy 10
-
Ciasteczka owsiane z bananem
Ciasteczka owsiane z bananem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Domowe ciasteczka doskonale smakują z dodatkiem …
30 + 20 min łatwy 10 164 kcal
-
Budyń jaglany
Poznaj przepis na budyń jaglany z bananem, cynamonem i masłem orzechowym – z mąki jaglanej, bez mleka. To pyszny deser …
10 min łatwy 2 1003 kcal
-
Placuszki bananowe
Placuszki bananowe to idealny pomysł na śniadanie na słodko, które będzie jednocześnie smaczne, zdrowe i sycące. Oczywiście sprawdzą się też …
35 min łatwy 1 415 kcal
-
Ciasto czekoladowe z bananami
Ciasto czekoladowe z bananami to świetna opcja na pyszny deser, który można przygotować w kilka chwil. Całość jest niezwykle czekoladowa. …
20 + 35 min łatwy 10 416 kcal
-
Ciasto bananowe
Ciasto bananowe sprawdzi się idealnie na podwieczorek, deser lub jako słodki poczęstunek dla gości. Dzieci wprost za nim przepadają. To …
40 + 65 min łatwy 10 233 kcal
-
Bananowiec ciasto
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
330 + 30 min łatwy 12 480 kcal -
Placki z bananami
Placki z bananami to super pomysł na dietetyczne śniadanie, obiad lub posiłek do pracy. Przepis na placki z bananami nadawać …
25 min łatwy 5 297 kcal
-
Omlet bananowy
Puszysty omlet z jajka i banana to doskonała propozycja na smaczne danie na śniadanie. Doskonale sprawdzi się z dodatkiem jogurtu …
15 min łatwy 2 385 kcal
-
Owsianka z bananem
Owsianka z bananem to doskonały pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Owsiankę możesz przygotować zarówno na wodzie …
15 + 15 min łatwy 1 359 kcal
Dania z bananów - co to jest?
Banan jest doskonale znanym owocem, z którego przyrządzić można wiele ciekawych potraw. Na świecie istnieje kilkaset gatunków banana, jednak niewiele z nich nadaje się do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych. Szacuje się, że bananów uprawianych na kilku kontynentach mamy ok. 20 odmian. Banan to słowo wywodzące się od arabskiego określenia banan, co w tłumaczeniu na język polski oznacza palec. Najwięcej bananów w naturalnych warunkach spotkać można w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej.
Najsmaczniejsze dania z bananem – zobaczcie, co można zrobić z bananów
Dania z bananem znane są chyba większości z nas. Banany dostać można w niemal każdym sklepie, a łatwa możliwość zakupu tych owoców sprawia, że często przyrządzamy z nich różne potrawy. Dlaczego jedzenie bananów jest korzystne dla zdrowia? Co dobrego można zrobić z tych przepysznych, żółtych owoców? W jaki sposób powinno się obierać banana? Oto bananowe ciekawostki kulinarne, pomysły i przepisy na potrawy, których możesz nie znać!
Najlepsze potrawy z bananem – sprawdź, dlaczego ich jedzenie jest zdrowe
Krótka historia bananów – to warto o nich wiedzieć!
Banany są niewątpliwie jednymi z najstarszych owoców na świecie. Pierwsze zapiski historyczne na ich temat pojawiły się w okolicy VI wieku p.n.e., więc – co można zauważyć – to naprawdę wiekowe owoce. Największą ilość bananów uprawia się w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej. Należy zrywać je niedojrzałe, a więc całkiem zielone. Właśnie w takiej formie banany wysyła się następnie do różnych państw, oczywiście przy pomocy ogromnych statków transportowych. Kiedy banany pojawiły się w Europie? Otóż bardzo późno, bo dopiero w XIX wieku. Ludzie szybko jednak poznali się na ich cennych właściwościach oraz niesamowitym, delikatnie kremowym smaku.
O bananach można wyczytać naprawdę wiele ciekawych rzeczy. Na świecie jest kilkaset ich odmian, m.in. banany karłowate, czerwone, jabłkowe, zwyczajne, plamiste i małe. Mimo że na świecie znaleźć ich można sporo, uprawianych jest zaledwie ok. 20 odmian bananów – głównie skrobiowych i deserowych. Skrobiowe służą przede wszystkim do wyżywienia rodzin w uboższych krajach, a deserowe są zbierane i wysyłane kontenerowcami m.in. do Europy.
Jak jeszcze można podzielić banany? Otóż na te, które spożywa się na surowo i te, które można gotować lub smażyć. Najmniej dojrzałą odmianą banana jest plátano verde z zieloną i twardą skórką – nie wolno go jeść w surowej postaci. Co więc zrobić z takim bananem? Można go ugotować, usmażyć, a nawet upiec! Oprócz plátano verde mamy też banany maduros, które są bardziej miękkie. O ich słodkości świadczy skórka – im ciemniejsza, tym słodszy będzie banan.
Na uwagę zasługują także platany, które do złudzenia przypominają banany. Już po pierwszym dotknięciu platana zorientować się można jednak, że to zupełnie inna odmiana. Skórka platanów jest bowiem twarda i bardzo trudno się ją obiera. Niektórym jednak się to udaje! Po spróbowaniu takiego platana zamiast słodyczy odczuwa się jednak smak… surowego kartofla. Platan to bowiem banan warzywny, którego surowy miąższ smakuje dokładnie tak jak ziemniak.
Czy banany są zdrowe? Zobacz, dlaczego bananowe dania są fit!
Bananowe przepisy kulinarne są bardzo popularne wśród osób, które zdrowo żyją. Dzięki bananom uporać można się z różnymi dolegliwościami – zarówno zdrowotnymi, jak i problemami z cerą. Dzięki nim można m.in. obniżyć ciśnienie tętnicze i cholesterol, złagodzić zgagę i wzdęcia, a także wspomóc procesy trawienne. Skórka z banana jest również bardzo pomocna, zwłaszcza w kosmetyce. Okazuje się, że działa bowiem kojąco na różne zranienia i podrażnienia skóry. Warto dodać, że w bananach znaleźć można też cenny magnez, potas, żelazo, cynk i kwas foliowy, a także witaminę A, C, E, B3 i B6.
Czy banany są wysokokaloryczne? Tak, ponieważ w 100 gramach banana jest ok. 100 kcal. Wiele osób zastanawia się wobec tego, czy banany są fit. Jak najbardziej! Warto wiedzieć, że gęstość energetyczna bananów jest bowiem niższa niż np. w razowym pieczywie. Czy dobrym pomysłem będzie więc smaczna kolacja w postaci placuszków z bananów? Niekoniecznie, ponieważ banany powinno się zjadać w pierwszej połowie dnia lub po treningu. Właśnie w tym tkwi sekret bananów – w jedzeniu ich jak najwcześniej (do południa), ze względu na ich indeks glikemiczny.
Jako że indeks glikemiczny bananów ma aż 51 punktów, nie powinny one gościć w diecie cukrzyków. Oczywiście dotyczy to dojrzałych bananów, a nie niedojrzałych owoców w postaci platanów. Warto wiedzieć, że w platanach mamy cenne węglowodany, które działają podobnie do błonnika pokarmowego. Mimo że jest go ponad 3 gramy, owoce jak najbardziej spożywać mogą osoby chcące schudnąć kilka kilogramów.
Ciekawostki związane z bananem – tego nie wiedziałeś!
Najciekawsze informacje o bananach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie
Wokół bananów krąży wiele historii. Znamy ich rodzaje, kaloryczność, oddziaływanie na zdrowie i przepisy na przyrządzenie z nich smacznych dań. Jest jednak wiele ciekawostek na temat tych owoców, które nie każdy zna. Oto najciekawsze z nich!
- Banany zawierają prozac, czyli popularny antydepresant. Właśnie dlatego uznawane są za jedne z tych owoców, które potrafią błyskawicznie poprawić humor. Zjedzenie banana potrafi polepszyć nastrój również dlatego, że zawiera on tryptofan – aminokwas wspierający produkcję serotoniny (hormonu szczęścia).
- Zjedzenie 50 bananów może mieć efekt podobny do tego, jak podczas prześwietlania zębów. Dlaczego? Ponieważ banany zawierają radioaktywne izotopy – co prawda w niewielkiej ilości, ale jednak.
- Skoro jesteśmy już przy zębach, warto dodać, że wewnętrzna część skórki banana działa na nie wybielająco.
- Jako że banany zawierają dużo potasu, warto zjeść je po wieczorze suto zakrapianym alkoholem. Organizm na pewno bardzo doceni, gdy po „ciężkiej nocy” najesz się bananami!
- Systematyczne jedzenie dań z banana może zmniejszyć ryzyko zarówno nadciśnienia tętniczego, jak i wylewów krwi do mózgu.
- Brązowe oraz czarne plamki na skórce banana wcale nie oznaczają, że owoc się psuje! To jedynie znak, że banan już w pełni dojrzał.
- Jedzenie bananów poleca się osobom pragnącym skończyć z nałogiem palenia. Owoce te pomagają bowiem w eliminowaniu skutków ubocznych, które mogą pojawić się po odstawieniu nikotyny.
- Banany w aż 75% składają się z… wody!
- Znane nam żółte banany nie są tak sędziwe wiekiem, jak czerwone lub zielone. Nie były też zawsze bardzo słodkie. Żółte banany wynaleziono dopiero ok. 1836 roku, kiedy natrafiono na zmutowany szczep tych owoców.
- Bananowiec owocuje tylko raz w życiu. Wypuszcza kiść, na której może urosnąć od 100 do nawet 400 owoców. Gdy wszystkie banany dojrzeją, bananowiec umiera.
- Od momentu ścięcia bananów do ich sprzedaży nie powinno upłynąć więcej niż 24 doby. Po tym czasie banan się zepsuje.
- Banany w aż 50% mają DNA zgodne z ludzkim!
- Z botanicznego punktu widzenia banany są owocami tropikalnymi z rodziny… jagód.
Czy to prawda, że czarna końcówka banana szkodzi zdrowiu?
Od wielu lat słyszy się, że końcówkę banana należy obcinać. Właśnie w niej znajdować mają się ponoć lamblie, a więc zagrażające ludzkiemu zdrowiu pasożyty. Skąd pomysły na taką teorię? Czarna końcówka banana wcale nie zawiera szkodliwych dla zdrowia lamblii. To mit, który rozpowszechniono wieki temu. Mimo że duża część ludzi o tym wie, większość z nas i tak obcina czarną końcówkę. Czyżby w obawie o zachorowanie na groźną tropikalną chorobę? A może po to, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z pasożytami? Owszem, można tak zrobić – obciąć na szybko jedną końcówkę, aby mieć „święty spokój”. Są jednak ludzie, którzy obcinają nawet… dwie końcówki. Tak dla pewności.
Udowodniono naukowo, że końcówka banana nie kryje w sobie żadnych tajemniczych pasożytów i wiążących się z ich obecnością egzotycznych chorób. Nie ma w nich lamblii, a więc zarażenie się lambliozą nie jest możliwe po spożyciu końcówki banana. Skąd więc biorą się tam bakterie? Otóż przez brudne ręce! Nieprzestrzeganie zasad higieny, a więc niemycie rąk i owoców to jedyny powód, który sprzyja zakażeniu się jakimikolwiek pasożytami – pod warunkiem, że takie oczywiście występują na bananach.
Pamiętaj, że…
Z bananów można tworzyć ciekawe dania, ponieważ łagodny smak tych owoców świetnie urozmaica jedzenie – a zwłaszcza niektóre przyprawy (jak miód, wanilia, cynamon, a nawet chili). Lekka bananowa kolacja nie będzie grzechem, jednak najlepszym pomysłem jest spożywanie bananów na śniadanie. Co dobrego można z nich przyrządzić? Mrożone banany w czekoladzie, ciasteczka bananowe, koktajl, muffinki, placuszki, tartę, omlet lub bananowy krem. Ograniczeniem pozostaje wyłącznie wyobraźnia!