Dania z bananów

dania z bananów

Banan jest doskonale znanym owocem, z którego przyrządzić można wiele ciekawych potraw. Na świecie istnieje kilkaset gatunków banana, jednak niewiele z nich nadaje się do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych. Szacuje się, że bananów uprawianych na kilku kontynentach mamy ok. 20 odmian. Banan to słowo wywodzące się od arabskiego określenia banan, co w tłumaczeniu na język polski oznacza palec. Najwięcej bananów w naturalnych warunkach spotkać można w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z bananów

Przepisy w temacie dania z bananów

Najsmaczniejsze dania z bananem – zobaczcie, co można zrobić z bananów

Dania z bananem znane są chyba większości z nas. Banany dostać można w niemal każdym sklepie, a łatwa możliwość zakupu tych owoców sprawia, że często przyrządzamy z nich różne potrawy. Dlaczego jedzenie bananów jest korzystne dla zdrowia? Co dobrego można zrobić z tych przepysznych, żółtych owoców? W jaki sposób powinno się obierać banana? Oto bananowe ciekawostki kulinarne, pomysły i przepisy na potrawy, których możesz nie znać!

Najlepsze potrawy z bananem – sprawdź, dlaczego ich jedzenie jest zdrowe

Krótka historia bananów – to warto o nich wiedzieć!

Banany są niewątpliwie jednymi z najstarszych owoców na świecie. Pierwsze zapiski historyczne na ich temat pojawiły się w okolicy VI wieku p.n.e., więc – co można zauważyć – to naprawdę wiekowe owoce. Największą ilość bananów uprawia się w Afryce, Azji oraz Ameryce Południowej. Należy zrywać je niedojrzałe, a więc całkiem zielone. Właśnie w takiej formie banany wysyła się następnie do różnych państw, oczywiście przy pomocy ogromnych statków transportowych. Kiedy banany pojawiły się w Europie? Otóż bardzo późno, bo dopiero w XIX wieku. Ludzie szybko jednak poznali się na ich cennych właściwościach oraz niesamowitym, delikatnie kremowym smaku.

O bananach można wyczytać naprawdę wiele ciekawych rzeczy. Na świecie jest kilkaset ich odmian, m.in. banany karłowate, czerwone, jabłkowe, zwyczajne, plamiste i małe. Mimo że na świecie znaleźć ich można sporo, uprawianych jest zaledwie ok. 20 odmian bananów – głównie skrobiowych i deserowych. Skrobiowe służą przede wszystkim do wyżywienia rodzin w uboższych krajach, a deserowe są zbierane i wysyłane kontenerowcami m.in. do Europy.

Jak jeszcze można podzielić banany? Otóż na te, które spożywa się na surowo i te, które można gotować lub smażyć. Najmniej dojrzałą odmianą banana jest plátano verde z zieloną i twardą skórką – nie wolno go jeść w surowej postaci. Co więc zrobić z takim bananem? Można go ugotować, usmażyć, a nawet upiec! Oprócz plátano verde mamy też banany maduros, które są bardziej miękkie. O ich słodkości świadczy skórka – im ciemniejsza, tym słodszy będzie banan.

Na uwagę zasługują także platany, które do złudzenia przypominają banany. Już po pierwszym dotknięciu platana zorientować się można jednak, że to zupełnie inna odmiana. Skórka platanów jest bowiem twarda i bardzo trudno się ją obiera. Niektórym jednak się to udaje! Po spróbowaniu takiego platana zamiast słodyczy odczuwa się jednak smak… surowego kartofla. Platan to bowiem banan warzywny, którego surowy miąższ smakuje dokładnie tak jak ziemniak.

Czy banany są zdrowe? Zobacz, dlaczego bananowe dania są fit!

Bananowe przepisy kulinarne są bardzo popularne wśród osób, które zdrowo żyją. Dzięki bananom uporać można się z różnymi dolegliwościami – zarówno zdrowotnymi, jak i problemami z cerą. Dzięki nim można m.in. obniżyć ciśnienie tętnicze i cholesterol, złagodzić zgagę i wzdęcia, a także wspomóc procesy trawienne. Skórka z banana jest również bardzo pomocna, zwłaszcza w kosmetyce. Okazuje się, że działa bowiem kojąco na różne zranienia i podrażnienia skóry. Warto dodać, że w bananach znaleźć można też cenny magnez, potas, żelazo, cynk i kwas foliowy, a także witaminę A, C, E, B3 i B6.

Czy banany są wysokokaloryczne? Tak, ponieważ w 100 gramach banana jest ok. 100 kcal. Wiele osób zastanawia się wobec tego, czy banany są fit. Jak najbardziej! Warto wiedzieć, że gęstość energetyczna bananów jest bowiem niższa niż np. w razowym pieczywie. Czy dobrym pomysłem będzie więc smaczna kolacja w postaci placuszków z bananów? Niekoniecznie, ponieważ banany powinno się zjadać w pierwszej połowie dnia lub po treningu. Właśnie w tym tkwi sekret bananów – w jedzeniu ich jak najwcześniej (do południa), ze względu na ich indeks glikemiczny.

Jako że indeks glikemiczny bananów ma aż 51 punktów, nie powinny one gościć w diecie cukrzyków. Oczywiście dotyczy to dojrzałych bananów, a nie niedojrzałych owoców w postaci platanów. Warto wiedzieć, że w platanach mamy cenne węglowodany, które działają podobnie do błonnika pokarmowego. Mimo że jest go ponad 3 gramy, owoce jak najbardziej spożywać mogą osoby chcące schudnąć kilka kilogramów.

Ciekawostki związane z bananem – tego nie wiedziałeś!

Najciekawsze informacje o bananach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie

Wokół bananów krąży wiele historii. Znamy ich rodzaje, kaloryczność, oddziaływanie na zdrowie i przepisy na przyrządzenie z nich smacznych dań. Jest jednak wiele ciekawostek na temat tych owoców, które nie każdy zna. Oto najciekawsze z nich!

  1. Banany zawierają prozac, czyli popularny antydepresant. Właśnie dlatego uznawane są za jedne z tych owoców, które potrafią błyskawicznie poprawić humor. Zjedzenie banana potrafi polepszyć nastrój również dlatego, że zawiera on tryptofan – aminokwas wspierający produkcję serotoniny (hormonu szczęścia).
  2. Zjedzenie 50 bananów może mieć efekt podobny do tego, jak podczas prześwietlania zębów. Dlaczego? Ponieważ banany zawierają radioaktywne izotopy – co prawda w niewielkiej ilości, ale jednak.
  3. Skoro jesteśmy już przy zębach, warto dodać, że wewnętrzna część skórki banana działa na nie wybielająco.
  4. Jako że banany zawierają dużo potasu, warto zjeść je po wieczorze suto zakrapianym alkoholem. Organizm na pewno bardzo doceni, gdy po „ciężkiej nocy” najesz się bananami!
  5. Systematyczne jedzenie dań z banana może zmniejszyć ryzyko zarówno nadciśnienia tętniczego, jak i wylewów krwi do mózgu.
  6. Brązowe oraz czarne plamki na skórce banana wcale nie oznaczają, że owoc się psuje! To jedynie znak, że banan już w pełni dojrzał.
  7. Jedzenie bananów poleca się osobom pragnącym skończyć z nałogiem palenia. Owoce te pomagają bowiem w eliminowaniu skutków ubocznych, które mogą pojawić się po odstawieniu nikotyny.
  8. Banany w aż 75% składają się z… wody!
  9. Znane nam żółte banany nie są tak sędziwe wiekiem, jak czerwone lub zielone. Nie były też zawsze bardzo słodkie. Żółte banany wynaleziono dopiero ok. 1836 roku, kiedy natrafiono na zmutowany szczep tych owoców.
  10. Bananowiec owocuje tylko raz w życiu. Wypuszcza kiść, na której może urosnąć od 100 do nawet 400 owoców. Gdy wszystkie banany dojrzeją, bananowiec umiera.
  11. Od momentu ścięcia bananów do ich sprzedaży nie powinno upłynąć więcej niż 24 doby. Po tym czasie banan się zepsuje.
  12. Banany w aż 50% mają DNA zgodne z ludzkim!
  13. Z botanicznego punktu widzenia banany są owocami tropikalnymi z rodziny… jagód.

Czy to prawda, że czarna końcówka banana szkodzi zdrowiu?

Od wielu lat słyszy się, że końcówkę banana należy obcinać. Właśnie w niej znajdować mają się ponoć lamblie, a więc zagrażające ludzkiemu zdrowiu pasożyty. Skąd pomysły na taką teorię? Czarna końcówka banana wcale nie zawiera szkodliwych dla zdrowia lamblii. To mit, który rozpowszechniono wieki temu. Mimo że duża część ludzi o tym wie, większość z nas i tak obcina czarną końcówkę. Czyżby w obawie o zachorowanie na groźną tropikalną chorobę? A może po to, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z pasożytami? Owszem, można tak zrobić – obciąć na szybko jedną końcówkę, aby mieć „święty spokój”. Są jednak ludzie, którzy obcinają nawet… dwie końcówki. Tak dla pewności.

Udowodniono naukowo, że końcówka banana nie kryje w sobie żadnych tajemniczych pasożytów i wiążących się z ich obecnością egzotycznych chorób. Nie ma w nich lamblii, a więc zarażenie się lambliozą nie jest możliwe po spożyciu końcówki banana. Skąd więc biorą się tam bakterie? Otóż przez brudne ręce! Nieprzestrzeganie zasad higieny, a więc niemycie rąk i owoców to jedyny powód, który sprzyja zakażeniu się jakimikolwiek pasożytami – pod warunkiem, że takie oczywiście występują na bananach.

Pamiętaj, że…

Z bananów można tworzyć ciekawe dania, ponieważ łagodny smak tych owoców świetnie urozmaica jedzenie – a zwłaszcza niektóre przyprawy (jak miód, wanilia, cynamon, a nawet chili). Lekka bananowa kolacja nie będzie grzechem, jednak najlepszym pomysłem jest spożywanie bananów na śniadanie. Co dobrego można z nich przyrządzić? Mrożone banany w czekoladzie, ciasteczka bananowe, koktajl, muffinki, placuszki, tartę, omlet lub bananowy krem. Ograniczeniem pozostaje wyłącznie wyobraźnia!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto