Przepis na placki z kaszy jaglanej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, blender, sitko, miska

Dokładnie opłucz na sicie kaszę jaglaną.

W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody (675 ml). Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju.

Do gotującej się wody wsyp kaszę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn.

Odstaw na 10 minut pod przykryciem.

Następnie wystudź kaszę i przełóż ją do miski.

Wbij do miski jajka i dodaj rozgniecionego banana.

Wszystko razem zblenduj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.

Smaż z obu stron.

Często zadawane pytania

Placki z kaszy jaglanej podane z sosem na białym talerzu
Placki z kaszy jaglanej
Koszt przygotowania dania
4.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
356 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Placki z kaszy jaglanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach z kaszy jaglanej

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Placki z ugotowanej kaszy jaglanej przygotowane na słodko z bananem to świetny pomysł na danie dla dzieci. Z trzech składników powstają smaczne i zdrowe placki idealne na obiad czy śniadanie. Jeśli chcesz wykonać przepis na placki z kaszy jaglanej, potrzebny będzie jeszcze banan i jajka. Teraz wystarczy ugotować kaszę i połączyć ją z resztą składników. Aby ugotować szklankę kaszy jaglanej potrzebujesz 2,5 szklanki wody, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Bardzo ważne jest dokładnie opłukanie kaszy. Przez to traci gorycz i placuszki robią się dobre w smaku. Kaszę gotuj około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Taką gotową kaszę zostaw jeszcze na 10 minut w garnku, po czym ostudź i przełóż do miski. Teraz już tylko zostało blendowanie z resztą składników i smażenie.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić placki z kaszy jaglanej i te pyszne placuszki nie raz pojawią się na Waszym stole.

Wartości odżywcze placków z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
237.91 kcal
356.86 kcal
Białko
7.79 g
11.69 g
Fenyloalanina
1.28 mg
1.93 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
37.12 g
55.68 g
Węglowodany przyswajalne
34.69 g
52.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.43 g
3.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
7.35 g
11.03 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
3.90 g
Cholesterol
96.28 mg
144.42 mg

Witaminy w przepisie na placki z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
42.26 µg (mcg)
63.39 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.46 mg
3.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
41.41 µg (mcg)
62.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.34 µg (mcg)
11.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z kaszy jaglanej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
37.04 mg
55.55 mg
Wapń
15.91 mg
23.86 mg
Żelazo
2.81 mg
4.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kaszy jaglanej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla placków z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z kaszy jaglanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
180 g
3.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 180 g
Banan
120 g
0.80
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
16.80
Jak oceniasz przepis na placki z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.2% osób