Placki z kaszy jaglanej

Opublikowano: 03.02.2022 r., 2:29 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki jaglane z sosem
Placki z kaszy jaglanej
Placki z kaszy jaglanej przygotowane na słodko z bananem to świetny pomysł na danie dla dzieci. Z trzech składników powstają smaczne i zdrowe placki idealne na obiad czy śniadanie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 35 min
356 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jaglana (180 g)
  • Banan (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, blender, sitko, miska

Przepis na placki z kaszy jaglanej krok po kroku

Dokładnie opłucz na sicie kaszę jaglaną.

W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody (675 ml). Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju.

Do gotującej się wody wsyp kaszę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn.

Odstaw na 10 minut pod przykryciem.

Następnie wystudź kaszę i przełóż ją do miski.

Wbij do miski jajka i dodaj rozgniecionego banana.

Wszystko razem zblenduj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.

Smaż z obu stron.

Jak oceniasz przepis na placki z kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placków z kaszy jaglanej

Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.

Placki z ugotowanej kaszy jaglanej przygotowane na słodko z bananem to świetny pomysł na danie dla dzieci. Z trzech składników powstają smaczne i zdrowe placki idealne na obiad czy śniadanie. Jeśli chcesz wykonać przepis na placki z kaszy jaglanej, potrzebny będzie jeszcze banan i jajka. Teraz wystarczy ugotować kaszę i połączyć ją z resztą składników. Aby ugotować szklankę kaszy jaglanej potrzebujesz 2,5 szklanki wody, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Bardzo ważne jest dokładnie opłukanie kaszy. Przez to traci gorycz i placuszki robią się dobre w smaku. Kaszę gotuj około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Taką gotową kaszę zostaw jeszcze na 10 minut w garnku, po czym ostudź i przełóż do miski. Teraz już tylko zostało blendowanie z resztą składników i smażenie.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić placki z kaszy jaglanej i te pyszne placuszki nie raz pojawią się na Waszym stole.

Alergeny w plackach z kaszy jaglanej

Lista alergenów dla placków z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
237.91
356.86
Białko (g)
7.79
11.69
Fenyloalanina (mg)
1.28
1.93
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
37.12
55.68
Węglowodany przyswajalne (g)
34.69
52.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.35
11.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
3.90
Cholesterol (mg)
96.28
144.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
42.26
63.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.46
3.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.41
62.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.34
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
37.04
55.55
Wapń (mg)
15.91
23.86
Żelazo (mg)
2.81
4.22
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kaszy jaglanej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z kaszy jaglanej

Koszt składników
16.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
180 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 180 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
16.80