Obiad na upał - pomysły na lekkie obiady na upalne dni
Co jeść na upał, gdy pot kapie strumieniami, jesteśmy ociężali i zmęczeni? Czego najbardziej potrzebuje organizm? Nie tylko wody, lecz także witamin, składników mineralnych i białka. Właśnie wtedy przyroda dostarcza nam soczyste owoce i warzywa, z których warto komponować letnie obiady, które powinny być lekkostrawne, pełne pysznych świeżych i gotowanych warzyw. Doradzamy jaki obiad przygotować na upalne lato. Przedstawiamy najlepsze przepisy na upalne dni dla dorosłych i dla dzieci.
Co na obiad w upalne, letnie dni
Jaki obiad należy przygotować na letnie upały
Upały w naszym klimacie nie trwają długo, jednak nasz organizm nie jest do nich przyzwyczajony i większość ludzi źle je znosi. Dlatego też warto wiedzieć do jeść w upalne dni, aby nie obciążać organizmu i nie zwiększać dyskomfortu i ociężałości. Nie ulega wątpliwości, że posiłek powinien być zdrowy, ale także lekki i lekkostrawny, tak aby organizm lepiej znosił upały.
Największym problemem w upalne dni jest odwodnienie wynikające z wzmożonego pocenia się. Obniża się wydolność fizyczna i psychiczna. Męczymy się szybciej. Jesteśmy też rozdrażnieni i zdekoncentrowani w skutek zwiększonego wydzielania kortyzolu, czyli hormony stresu. Latem przyroda dostarcza odpowiednich produktów w postaci sezonowych, soczystych owoców i warzyw. Warto w tym okresie zadbać o zapewnienie organizmowi większej ilości wody, nie tylko w postaci napojów, lecz także posiłków z dużą ilością płynów.
Latem organizm walczy z upałem i zmęczeniem, dlatego też warto nie obciążać go ciężkostrawnymi potrawami. Ponadto odwodnienie wpływa negatywnie na trawienie. Dlatego też latem wiele osób cierpi na zaparcia. Rezygnujemy wtedy z ciężkich potraw z dużą ilością mięsa i węglowodanów. Ma to jednak drugą stronę medalu, gdyż może skutkować zmniejszeniem się ilości substancji odżywczych, a szczególnie witamin z grupy B. W związku z tym lepiej w tym czasie nie rezygnować z dań gotowanych, mięs, ryb czy roślin strączkowych, lecz przygotowywać posiłki lekkie i lekkostrawne, z małą ilością tłuszczu.
Jaki obiad należy jeść latem:
- bogaty w soczyste owoce i warzywa, szczególnie czosnek,
- jogurty, kefiry, maślanki,
- większa ilość płynów,
- potrawy gotowane i duszone,
- sałatki ze świeżymi warzywami.
Kiedy robi się ciepło, doskonały pomysł stanowi sięganie po dietę krajów cieplejszych, czyli przepisy diety śródziemnomorskiej, bałkańskiej, tureckiej czy arabskiej.
Czego nie jeść w letnie dni
Obiad na upał nie powinien być ciężkostrawny, aby nie obciążać organizmu i nie spowodować, że poczujemy się ociężali. Dietetycy nie zalecają całkowitego odstawienia mięsa, lecz jego ograniczenie. Warto również zmienić sposób przyrządzania, ograniczyć smażenie i grillowanie, na rzecz gotowania i duszenia.
Kontrowersyjne są ostre przyprawy, które początkowo rozgrzewają, a później odświeżają i ochładzają organizm. Ostre przyprawy są charakterystyczne dla kuchni krajów o gorącym klimacie, jak kraje afrykańskie, Meksyk, Tajlandia itp. Jednak zadaniem ostrych przypraw jest tam zniwelowanie smaku nie świeżego mięsa, które w gorącym klimacie szybko się psuje. Nie zdają one egzaminu podczas upałów w klimacie wilgotnym. Dlatego też ostre przyprawy latem to kwestia indywidualna i warto obserwować swój organizm.
Czego nie należy jeść w czasie upałów:
- słodycze,
- posiłki i przekąski słone,
- dania ciężkostrawne,
- potrawy smażone i grillowane,
- dania z dużą ilością tłuszczu,
- fast food.
Najlepsze przepisy na obiad na upał
Pomysł na zdrowy i szybki obiad na lato - zupy
Lato sprawia, że chcemy się ochłodzić i uzupełnić płyny. Idealnym daniem obiadowym są lekkie zupy, szczególnie ze świeżych, sezonowych warzyw, których latem jest w bród. Szczególnie warto latem gotować zupy krem z różnych warzyw, jak dynia, cukinia, kalafior, pomidory i inne. Warto przestawić się na dania bardziej wegetariańskie i zrezygnować z ciężkich, zawiesistych zup na mięsie lub kościach, na rzecz lekkich zup na bazie warzyw i masła lub oleju rzepakowego. Po zmiksowaniu otrzymamy pyszną zupę krem, która będzie także fajnym daniem dla dzieci.
Najlepszy pomysł na letnie danie to wszelkiego rodzaju chłodniki. Chłodnik jest zdrowy, szybki i łatwy do zrobienia i zawiera produkty idealne na lato, czyli jogurty, kefiry i maślanki oraz świeże warzywa. Możemy wykorzystać przepisy na hiszpańskie gazpacho czy też chłodnik litewski, lub po prostu dodać nasze ulubione warzywa. Najprostszy szybki chłodnik powstanie na bazie kefiru, jogurtu lub maślanki z dodatkiem startych na tarce warzyw, jak: ogórek świeży lub kiszony, rzodkiewka i gotowany burak. Świetnym dodatkiem jest koperek i oczywiście czosnek przeciśnięty przez praskę. Do smaku dodajemy sól, sok z cytryny i ulubione przyprawy.
Hitem na lato, szczególnie dla dzieci, są zupy owocowe. W czasach PRL były one bardzo modne i chętnie zjadane, jako zdrowe, fajne i tanie jedzenie. Zupy z owocami i makaronem były lubiane szczególnie przez dzieci. Obecnie przysmak ten nieco odszedł w zapomnienie, lecz warto do niego wrócić, szczególnie w upalne dni. Zupę owocową gotuje się naprawdę szybko, gdyż nie wymaga ona obierania wielu warzyw. Możemy użyć prawie wszystkich owoców, lecz najlepszą jest zupa truskawkowa, czereśniowa, śliwkowa, jabłkowa czy wiśniowa. Wystarczy ugotować kompot, tak aby owoce się nie rozgotowały. Innym sposobem jest zmiksowanie owoców w rodzaj smoothie. Możemy zupę dosłodzić i dodać rodzynki i przyprawy korzenne. Zupę owocową z makaronem podajemy na ciepło lub na zimno.
Jaki jest najlepszy obiad na upał - sałatki
Woda i witaminy zawarte w warzywach są niezastąpione na letnie dni. Dlatego też idealnym daniem na obiad są sałatki. Aby dostarczyć organizmowi białka warto wzbogacić sałatki w dodatek mięsa, ryb lub roślin strączkowych. Latem nie jadamy ciężkich sałatek na bazie majonezu, lecz lekkie sałatki z sosem winegret, sokiem z cytryny, czy też octem jabłkowym lub balsamicznym.
Sięgając po dania kuchni śródziemnomorskiej czy bałkańskiej, warto podać sałatkę grecką czy sałatkę caprese. Na upały sprawdzi się również pyszna sałatka cezar. Doskonałym pomysłem są sałatki gyros z mięsem z kurczaka. Aby sałatka była bardziej pożywna i zawierała białko i węglowodany, warto dodać pestki ze słonecznika, makaron, kuskus czy inne kasze.
Pyszne, letnie drugie danie
Latem z reguły nie mamy apetytu na obfite, tłuste i ciężkie dania obiadowe, które w czasie upałów mogą dodatkowo obciążyć układ pokarmowy i wywołać ociężałość i senność po obiedzie. Warto w tym okresie zdecydować się na dania mniejsze i lekkie. Inspirację warto czerpać z kuchni arabskiej, tureckiej i śródziemnomorskiej.
Fajnym daniem na letnie drugie danie może być bruschetta, frittata, włoska focaccia z dodatkami, czy hummus z oliwkami. Kuchnia arabska przynosi szereg dań z bakłażanem, ciecierzycą i kuskusem. Z kuchni tureckiej warto zaczerpnąć dania typu kebab, które składają się z niewielkiej ilości mięsa, za to dużej ilości warzyw. Z bogactwa kuchni włoskiej warto wybrać pyszne spaghetti z sosem warzywnym lub z niewielką ilością mięsa.