Obiad na słodko

obiad na słodko

Obiad na słodko to jedna z najbardziej ulubionych potraw najmłodszych, ale i dorosłych. Szybkie pomysły na słodkie obiady są bardzo proste w wykonaniu i pozostawiają ogromne pole do popisów kulinarnych. Zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy pojawia się najwięcej owoców, warto przygotowywać słodkie dania dla całej rodziny. Do najbardziej popularnych obiadów na słodko zaliczamy naleśniki z owocami, pierogi z jagodami, racuchy z jabłkami, makaron ze słodkim serem czy orzeźwiające owocowe sałatki.

Najciekawsze przepisy w temacie obiad na słodko

Przepisy w temacie obiad na słodko

Najciekawsze artykuły w temacie obiad na słodko

Jak przygotować obiad na słodko? Oto zbiór sprawdzonych przepisów

Obiad na słodko to potrawa idealna nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych. Niemal każdy przepis na słodki obiad jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, więc nie będzie miał z nim problemu nawet największy amator kulinarny. Które potrawy na słodko będą najlepsze dla całej rodziny? Czy drugie danie w słodkiej wersji może być fit? Jaki jest najsmaczniejszy pomysł na dietetyczny słodki obiad? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Obiad na słodko – jaki pomysł na dietetyczny słodki obiad jest najlepszy?

Czy obiad na słodko to dobry pomysł?

Oczywiście, że tak! Obiad na słodko jest szczególnie uwielbiany przez najmłodszych, choć słodkimi potrawami lubią zajadać się także dorośli. Najlepiej jest przyrządzać słodkie dania obiadowe wówczas, gdy trwa sezon letni i jest większy dostęp do świeżych owoców. Możesz wykorzystać je na niemal dowolny przepis na słodki obiad (np. zupę owocową, pierogi czy smaczne naleśniki). Kto powiedział, że drugie danie zawsze musi być na słono? Słodkie potrawy są świetną alternatywą dla mięsa czy ziemniaków. Potrafią doskonale nasycić organizm i dostarczyć mu cennych właściwości odżywczych, a także energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Propozycji na przepyszne słodkie dana jest naprawdę wiele – wystarczy dobrze poszukać, pokombinować i użyć wyobraźni.

Gotowanie może stać się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza dla rodziców z małymi dziećmi. Właśnie wtedy przydadzą się sprawdzone przepisy na słodkie dania, które przez większość maluchów lubiane są bardziej niż słone. Przecież nie zawsze trzeba podawać na obiad sycącą zupę i kotlet schabowy z ziemniakami! Smaczne dania w wersji na słodko doskonale zastąpią tradycyjne polskie potrawy, wprowadzając do kuchni odrobinę świeżości, innowacji oraz… letniego szaleństwa! Wspaniale smakują np. leniwe kluski, pierogi z jagodami czy makaron z białym serem i domowym musem lub konfiturą.

Słodki fit obiad – racuchy z jabłkami i płatkami owsianymi

Tradycyjne potrawy na obiad zaczęły nudzić się całej rodzinie? Warto więc wprowadzić drobne zmiany w kuchni np. w postaci słodkiego obiadu. Co powiecie na słodkie racuchy z płatków owsianych? To pyszny i pożywny posiłek, który z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, ale też dorosłych. Wystarczy zagotować mleko, wsypać do niego płatki owsiane i ugotować całość, a następnie ostudzić. Później trzeba dodać do zimnych płatków żółtko, mąkę, sodę oczyszczoną oraz cukier i zmieszać całość.

Co dalej? Pozostaje do tak przygotowanej masy wrzucić pokrojone w kosteczkę jabłka oraz pianę ubitą na sztywno z białek. Wszystko się miesza, a następnie nakłada łyżką na rozgrzany tłuszcz na patelnię i obsmaża na rumiano z każdej strony. Aby racuchy były jak najbardziej dietetyczne, należy obowiązkowo odsączyć z nich nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem – możesz po prostu położyć na nim racuchy. Jeśli chcesz, posyp danie cukrem pudrem. Najlepiej podawać obiad na ciepło. Danie jest sycące i pożywne, dzięki czemu cała rodzina na pewno nie opuści mieszkania z pustymi brzuchami!

Przepis na słodki obiad – zobacz, które potrawy warto przygotować!

Mączne potrawy na słodko – jak sprawić, aby były zdrowe?

Jednym z najpopularniejszych słodkich dań są oczywiście pierogi z owocami. Bardzo często jada się je z jagodami, truskawkami bądź wiśniami. Warto wiedzieć jednak, w jaki sposób przygotować pod nie ciasto, aby słodkie pierogi mogły dostarczyć do organizmu cenne właściwości odżywcze – bez żadnych wyrzeczeń.

  1. Aby stworzyć pełnowartościowy posiłek z mącznych pierogów, warto będzie zwyczajnie… zamienić mąkę. Zamiast pszennej wybierz np. pełnoziarnistą albo orkiszową. Mąki te zawierają o wiele więcej błonnika i mają niższy indeks glikemiczny.
  2. Zamiast cukru można użyć bezpiecznych zamienników, takich jak erytrol albo ksylitol. Warto, zwłaszcza że nie zawierają one dużo kalorii. Oczywiście nie oznacza to, że można używać tych cukrów bez umiaru! Aby mączna potrawa była zdrowa, trzeba zachować umiar w jej słodzeniu.
  3. Nie dodawaj kalorycznych dodatków do mącznych potraw. Pierogi z owocami są wystarczająco syte, więc dodawanie do nich śmietany z cukrem albo bitej śmietany będzie zbędne. Jakiekolwiek dodatki do słodkich mącznych dań powinny być jak najmniej przetworzone, aby dostarczały do organizmu niezbędnych właściwości odżywczych.

Najlepsze pomysły na słodkie obiady – czy znasz je wszystkie?

Poza słynnymi pierogami z owocami czy racuchami istnieją oczywiście inne pożywne i treściwe słodkie posiłki, które można przygotować dla rodziny na obiad. Oto kilka z nich:

  • Makaron na słodko z serem – to szybki pomysł na obiad, który można przygotować w zaledwie kilkadziesiąt minut. Wystarczy ugotować makaron (może być pełnoziarnisty) w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć do osobnego naczynia. W osobnej miseczce należy zmieszać biały ser, śmietanę i cukier waniliowy. Taką masą posypuje się ugotowany makaron. Obiad na słodko smakuje wybornie podawany również z cynamonem.
  • Naleśniki kokosowe – świetna propozycja na słodki obiad dla fanów kokosów! Wystarczy przesiać mąkę, zmieszać ją z proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi oraz cukrem, a następnie wbić jajka i dolać wodę z mlekiem. Następnie trzeba całość ubić i odstawić ciasto na kilka minut. Wylewaj porcję ciasta na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię, a następnie obsmaż je na złoto z każdej strony. Naleśniki kokosowe można podawać z jogurtem waniliowym bądź domową konfiturą (np. truskawkową).
  • Kasza jaglana z cynamonem – to zdrowe i pożywne danie dla całej rodziny. Można podawać je również w formie pełnowartościowego deseru. Kaszę jaglaną należy najpierw zalać wrzącą wodą, a później gorącym mlekiem – oczywiście po uprzednim odcedzeniu. Następnie trzeba dodać trochę soli i gotować, ciągle mieszając. Później kaszę należy włożyć do piekarnika, zakryć pokrywką i poczekać do momentu, aż zmięknie. W następnej kolejności kaszkę wystarczy rozłożyć na osobne talerze i posypać cukrem wraz z cynamonem. Proste, prawda? Danie będzie doskonale komponowało się również ze świeżymi, sezonowymi owocami.

Obiad na słodko – o tym warto wiedzieć!

Jeżeli chcesz przyrządzić obiad na słodko, zastanów się, czy nie posiadasz w domu produktów, które możesz w tym celu wykorzystać. Dzięki resztkom z lodówki można znacznie zaoszczędzić pieniądze, a także ograniczyć wyjazdy na zakupy w celu zakupu składników. Jest to nic innego jak popularna idea zero waste – a więc maksymalne wykorzystywanie produktów z lodówki i niewyrzucanie ich. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza że wiele ludzi z roku na rok marnuje coraz większe ilości jedzenia. Przecież tak nie musi być! Z resztek można ugotować naprawdę smaczny obiad.

Masz w lodowce rozpoczęty dżem lub konfiturę? Przecież możesz wykorzystać je jako dodatki do naleśników albo usmażonych właśnie racuchów. W kuchni zalegają owoce? Warto przyrządzić z nich chłodnik albo wrzucić je pokrojone do galaretki – owoce doskonale wzbogacą jej smak. W kuchni pole do popisu jest naprawdę nieograniczone. Wystarczy włączyć wyobraźnię i nie ograniczać się do przepisów w książkach kulinarnych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto